Mainos

PKC:n Meksikon-menetelmät herättivät suurimman omistajan

45 minuuttia -ohjelman kertomus suomalaisyritys PKC Groupin toiminnasta Meksikossa on herättänyt yhtiön suurimman omistajan, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen.

45 minuuttia kertoi viikko sitten, että PKC Group Meksikossa soveltama suojelusopimus on työtekijöiden tietämättä tehty työehtosopimus. Työntekijät eivät ole valinneet omaa ammattiliittoaan, vaan heille on kerrottu tilanteesta myöhemmin. Jäsenmaksuja ei peritä, vaan ne maksaa yritys.

45 minuuttia -ohjelman haastattelussa PKC:n toimitusjohtaja Harri Suutari myönsi, että järjestelmä on suomalaisittain outo mutta katsoi, että yritys toimii Meksikon lakien mukaan.

Jutun julkaiseminen herätti yhtiön suurimman omistajan, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen.

– Välittömästi torstaiaamuna pyysimme yritykseltä lisätietoja, kertoo Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske 45 minuuttia -ohjelmalle.

– Olemme saaneet joitain tietoja, mutta asia on kesken.

Ilmarisella tiukat kriteerit – voi jopa myydä epäeettisen yhtiön osakkeet

Hyrskeen mukaan ei riitä, vaikka jonkin yrityksen toiminta täyttäisi kansalliset normit, jos nämä ovat lievempiä kuin kansainväliset sopimukset.

– OECD:n ohjeet monikansallisille yrityksille, ILO:n työelämäkonventiot ja YK:n global compact -periaatteet ovat niitä, joita seuraamme, toteaa Hyrske.

Ilmarisen periaatteiden mukaan sen on mahdollista jopa luopua omistuksista yrityksissä, jotka eivät toimi eettisesti.

– Tämä ei usein ole paras tapa vaikuttaa, sanoo Hyrske kuitenkin.

– Pyrimme vuoropuheluun yrityksen kanssa parantaaksemme olosuhteita. Mutta jos tämä vuoropuhelu ei tuota tulosta, voimme luopua osakkeista. Näin on tapahtunutkin.

Sekä Suomi että Meksiko ovat ratifioineet ILO:n konvention vapaasta järjestäytymisestä. Se on työelämän yleisesti tunnustettu perusoikeus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.