Mainos

Pitkäaikainen kollega ja ystävä edesmenneestä Rabbe Grönblomista: Hän oli kuin toinen isä minulle

Perhe, purjehtiminen ja hyvä ruoka olivat tärkeitä liikemies Rabbe Grönblomille, muistelee Kotipizzan varatoimitusjohtaja ja Grönblomin pitkäaikainen ystävä Heikki Sikström. Grönblom, 65, kuoli viime maanantaina.

– Muistan vieläkin sen, kun tapasimme kesäkuussa 1980. Olin juuri laittanut kädet taikinaan Tampereella Pizzeria Napolissa. Napoli oli Rabben neljäs tai viides pizzeria, ja hän tuli käymään siellä. Meillä synkkasi heti, kertoo Kotipizzan varatoimitusjohtaja Heikki Sikström.

Vaasalainen liikemies Rabbe Grönblom kuoli 29. kesäkuuta pitkän sairastamisen jälkeen. Grönblomilla todettiin haimasyöpä vuonna 2012. Hän toipui leikkauksen avulla, mutta vuonna 2014 syövän huomattiin levinneen maksaan. Grönblom oli kuollessaan 65-vuotias.

– Varsinkin viimeisinä vuosina kivut olivat hirveät. Aina kun niistä päästiin yli, ne tulivat uudestaan. Silloin perhe otti todella ison roolin hänen elämässään, oli tukena ja turvana, kertoo Sikström.

Grönblomin kuningasneuvo liike-elämään: "Keep it simple"

Ravintola- ja hotellialalla menestynyt ja mainetta kerännyt Grönblom perusti Kotipizza-ketjun 80-luvulla. Vuonna 2001 hän aloitti Omenahotelli-konseptin. Vuonna 2004 Grönblom sai Vuoden liikemies -tittelin ja sitä seuraavana vuonna kauppaneuvoksen arvonimen.

Sikströmin mukaan Grönblomilla oli vahva yrittäjän asenne, jonka mukaan luovuttaa ei saanut. Ongelmien ilmetessä Grönblom saattoi miettiä ratkaisua tai ratkaisuja, tuntikausia.

– Rabben mukaan piti tietää, missä on, jotta voi tietää, mihin on menossa, kertaa Sikström yhtä Grönblomin yhtä tärkeimmistä ohjeista.

Grönblom otti Sikströmin Tampereelta ravintolapäällikkönä mukaansa ja kierrätti tätä ympäri Suomea pitämässä huolta yhtiön ravintoloista. Yhdessä Grönblomin kanssa Sikström oli myös perustamassa Rax Pizza Buffet -ravintolaketjua.

– Rabbe oli tukenani kaikki ne vuodet. Hän oli kuin toinen isä minulle.

– Olen oppinut monta asiaa häneltä matkan varrella. Hänen kuningaslauseensa oli "keep it simple" - mieti yksinkertaisesti ja toteuta oikein.

Elämyksiä lahjaksi muille

Rabbe Grönblom matkusti paljon, ja Sikström oli useasti hänen mukanaan reissuilla eri puolilla maailmaa. Yhdessä he ovat muun muassa kiivenneet Kilimanjarolle Tansaniassa ja Cotopax-vuorelle Equadorissa sekä kiertäneet Yhdysvaltoja, kertoo Sikström. Matkoilta jäi paljon hyviä muistoja. Grönblom halusi antaa elämyksiä muillekin lahjaksi. Purjehtiminen, hyvä ruoka ja ystävät olivat Grönblomin sydäntä lähellä.

Grönblomista riittää myös paljon anekdootteja jaettavaksi. Grönblom itse kertoi tarinaa ikimuistoisesta ruokatestistä hotelli- ja ravintolaopisto Haagassa.

– Testissä piti tunnistaa eri ruokalajeja, ja mukana oli myös sahanpurua. Hän oli kuulemma ainoa, joka tunnisti sahanpurun sahanpuruksi!

Toinen tarina Grönblomin lapsuudesta taas kertoi tämän ankarasta kasvatuksesta ja toisaalta yritteliäisyydestä. Grönblomin isä oli kuulemma antanut pojalleen lahjaksi yhden suksen. Toinen suksi piti tienata omalla työllä.

Kesäkuun Kreikan-matka jäi viimeiseksi

Sikström oli myös usein Grönblomin purjeveneellä Kreikan saaristossa. Veneellä Grönblom heräsi aikaisin, haki tuoretta patonkia, laittoi aamupalaa vierailleen ja opetti muitakin kokkaamaan.

Purjeveneellä Sikström ja Grönblom olivat myös vuonna 1995, kun Suomi voitti jääkiekossa maailmanmestaruuden.

– Kuuntelimme puhelinyhteydellä peliä ja joimme huonoa konjakkia. Siitä tuli varmaan kallein puhelinlasku koskaan! kertoo Sikström.

Innokas purjehtija Grönblom vietti perheineen paljon aikaa Kreikassa.

– Yhteiset lomat perheen kanssa olivat tärkeitä hänelle.

Sairaudesta huolimatta Grönblom palasi viimeisimmältä Kreikan-matkaltaan vasta noin viikko ennen kuolemaansa.

– Hän pääsi koko perheen kanssa purjehtimaan. Sitä reissua oli suunniteltu koko kevät. Sitä seuraava Kreikan-matka jäi tekemättä. Se oli suunniteltu tälle heinäkuulle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.