Kauanko istut pöntöllä? "21 sekunnin sääntö" saattaa paljastaa jotain pissatavoistasi

Eläimet suurista pieniin noudattavat pissatessaan "21 sekunnin sääntöä".

Kauanko istut pöntöllä virtsatessasi? Aikamääre vaihtelee, mutta erään tutkimuksen mukaan luontokappaleet noudattavat pissatessaan "21 sekunnin sääntöä", kertoo tiedeuutisia julkaiseva IFLScience.

Asiaa on tutkittu jo 2013. Tuolloin "virtsaamisen lain" lanseerannut tutkimus sai havainnoistaan huumori-Nobelin, kertoo BBC. Georgian teknillisen yliopiston tiimi kuvasi eläimiä virtsaamassa ja teki kiinnostavan havainnon: jos eläin oli suuri, siis tutkimusmääritelmän mukaan yli kolmen kilon painoinen, sen virtsarakko tyhjeni keskimäärin 21 sekunnissa.

"Vaikka sinulla olisi tuhat kertaa enemmän virtsaa, se poistuu samassa ajassa..."

Sillä, oliko eläin vuohi tai elefantti, ei vaikuttanut olevan merkitystä. Tulos oli yllättävä.

– Vaikka sinulla olisi tuhat kertaa enemmän virtsaa, se poistuu samassa ajassa, eli noin 20 sekunnissa, tutkimusta tehnyt David Hu kuvasi tuolloin National Geographicille.

Painovoima auttaa nopeassa rakon tyhjentymisessä 

Omituisuuden taustalla oli tutkimustiimin mukaan sekä painovoima että suuremman eläimen pidempi virtsaputki. Eläimen koon suurentuessa myös virtsaputki piteni ja lisäsi osaltaan virtausmäärää. Niinpä rakon tyhjennys painovoiman suosiollisella avustuksella vei aina keskimäärin 21 sekuntia. Alle kilon painoisiin eläimiin tulos ei pätenyt.

Miten tämä kaikki sitten liittyy ihmisiin? Sekuntien laskemisesta voisi periaatteessa olla hyötyä, sillä pissaa ei tulisi pidättää liian pitkään – se on haitallista.

Älä pidätä pissaa: "Se voi johtaa syöksykierteeseen"

Useimmat ihmiset virtsaavat enintään seitsemän kertaa päivässä – esimerkiksi treenaaminen voi saada aikaan virtsaamistarpeen! Pissakerran pituus toki on yksilöllinen, mutta humoristisella 21 sekunnin säännöllä voisi oppia tuntemaan omat virtsatapansa: jos pissaaminen vie paljon pidempään, olisi kenties syytä käydä vessassa aiemmin.

Jos töissä on kiireistä, moni lykkää vessaan menemistä, vaikka tuntee jo pissahädän. Pidättelyn seurauksena rakko voi menettää parhaan tyhjentymiskykynsä.

– Se voi johtaa syöksykierteeseen: rakkosi suurenee vain hieman, sitten taas hieman, sitten vielä hieman, urologi Nicole Eisenbrown kuvasi Well and good -lehdelle.

Jumissa jonossa? Katso tämä pika-apu pissahätään – kokeile ovelaa pikkukikkaa: 

Lue myös:

    Uusimmat