Pirkka-Pekka Petelius sai peliyhtiöltä yli 120 000 euroa – näin vihreistä kommentoidaan kansanedustajan virheellisiä merkintöjä ja kuinka niitä pyritään korjaamaan

3:00
Näin vihreistä kommentoidaan Pirkka-Pekka Peteliuksen rahapeliyhteistyötä.

Vihreiden riveissä edustava kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen sidonnaisuus- ja tuloilmoitukset aiheuttavat hämmennystä. MTV Uutisten saamien asiakirjojen mukaan Petelius on saanut ahvenanmaalaiselta peliyhtiöltä noin 120 391 euroa, jonka edustaja itse on merkinnyt alun perin luottamustoimipalkkioksi, jota se ei ole ollut. 

Suomen poliittisella kentällä kohisee. Syynä tällä kertaa on se, että kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius on saanut vuosina 2020–2021 kaikkiaan 120 391,04 euroa ahvenanmaalaiselta rahapeliyhtiö Ålands Penningautomatföreningiltä (Paf).

Asia on nostettu tikunnokkaan muun muassa siksi, että Petelius on merkannut Pafilta saamansa rahat Luottamustoimipalkkiot-otsikon alle. 

Kyseessä ei suinkaan ole luottamustoimi, sillä yhdelläkään kansanedustajalla ei ole luottamustoimia ahvenanmaalaisessa rahapeliyhtiössä. 

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tällaisista rahoista on kyse

Selvennyksenä: Eduskunnan työjärjestyksen 76 a -pykälän velvoittamana kansanedustajien on annettava eduskunnalle selvitys ”niistä edustajatoimeen kuulumattomista tehtävistään, elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä sekä muusta merkittävästä varallisuudestaan, joilla voi olla merkitystä arvioidessa hänen toimintaansa edustajana”. 

Selvityksellä pyritään siihen, että kansanedustajien toiminta olisi läpinäkyvää. Tietojen oikeudellisuudesta vastaa ilmoittaja itse. 

Myös MTV Uutiset on saanut nähtäväksi Peteliuksen sidonnaisuus- ja tuloilmoitukset.

Ilmoitusten perusteella Pirkka-Pekka Petelius on saanut vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 120 391,04 euroa rahapeliyhtiö Pafilta.

Vuonna 2021 jätetyssä sidonnaisuusilmoituksessa hän kertoi saaneensa 62 000 euroa luottamustoimipalkkioista ja puolestaan vuonna 2022 hieman vähemmän, 58 391,04 euroa.

MTV Uutisten saamista asiakirjoista käy ilmi, ettei vielä vuonna 2020 tehdyssä ilmoituksessa tällaisia luottamustoimipalkkioita ollut.

Näin Paf kommentoi asiaa

MTV Uutiset on yrittänyt tavoittaa Pafin edustajaa torstain aikana, mutta tämän artikkelin julkaisuun mennessä vastausta ei ole yhtiöstä kuulunut. 

Pafin viestintäpäällikkö Ludvig Winberg kertoi eilen Iltalehdelle, että rahapeliyhtiöllä Peteliuksen kanssa vuonna 2017 solmittu lisenssisopimus, joka liittyy Rampen Rytmikäs Riemuriihi -kasinopeliin. 

Kyseessä on Winbergin mukaan peli, jonka pääosassa on nimenomaan Peteliuksen kehittämät sketsihahmot. 

Winberg vakuuttaa Iltalehdelle, että sopimus ei muodosta yhteistyötä tai toimeksiantoa. 

Petelius on sairauslomalla

MTV Uutiset ei ole onnistunut tavoittamaan Peteliusta, sillä hän on ollut eilisestä lähtien sairauslomalla, jonka syy ei ainakaan toistaiseksi ole julkisesti tiedossa. 

MTV Uutiset tapasi kuitenkin eduskunnan käytävällä pikaisesti eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Atte Harjanteen (Vihr.), joka omien sanojensa mukaan ei ollut ongelmista tietoinen etukäteen. 

– En tietysti tiennyt etukäteen ja stiblu siinä, miten tekijänoikeustulot oli ilmoitettu, ja nyt se on mun käsittääkseni korjattu, joten etiäpäin, Harjanne muotoili median edustajille. 

Eduskuntaryhmä kiirehti korjaamaan merkintöjä

Puoluesihteeri Veli Liikanen niin ikään sanoo, ettei ole ollut etukäteen tietoinen Peteliuksen yhteistyökuvioista tai siitä, että ilmoitusten kanssa on ollut ongelmia. 

– Pidän tärkeänä ja olemme tehneet Vihreissä pitkään työtä sen eteen, että sidonnaisilmoitukset ovat avoimia ja läpinäkyviä ja tiedot pitää tietysti olla niissä oikein.

Liikasen ymmärryksen mukaan Peteliuksen tapauksessa on kyse siitä, että tietoja on merkitty ”väärän otsakkeen alle”. 

Hänen mukaansa onkin tärkeää, että virheet korjataan.

– Tämän viestin olen myös saanut, että asian korjaamiseksi on tehty jo töitä, Liikanen pohtii.

Näin näyttää myös tapahtuneen. MTV Uutisten näkemistä sähköposteista käy ilmi, että vihreiden eduskuntaryhmä oli kiireellisenä pyytänyt korjaamaan Peteliuksen sidonnaisuus- ja tuloilmoitusta niin, että tämän hallinto- ja luottamustehtäviä koskevaan kohtaan laitetut ”luottamustoimipalkkiot” Pafilta siirretään ammatin ja elinkeinon harjoittamista ja niistä kertyneistä tuloista kertovan kohdan alle. 

Samalla oikeaan kohtaan siirrettiin Peteliuksen käyttökorvausansiotulot erinäisistä tekijänoikeuksiin liittyvistä korvauksista, joita Petelius on saanut muun muassa Yleisradiolta ja Kopiostolta. 

Saako Petelius jonkinlaisen rangaistuksen virheellisistä tiedoista?

MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kalliopää tiedusteli sekä Harjanteelta että Liikaselta, tullaanko Peteliusta rankaisemaan Vihreissä jotenkin – esimerkiksi huomautuksen muodossa. 

Harjanne sanoo keskustelevansa Peteliuksen kanssa, minkä jälkeen tarkastellaan tilannetta uudelleen. Myös puoluesihteeri Liikanen aikoo keskustella merkinnöistä edustajan kanssa.

– Ei mitään laajempaa käsittelyä ei ole suunniteltu tässä vaiheessa, Liikanen kertaa.

Liikanen ei ota vastauksessaan kantaa mahdollisiin rangaistuksiin, vaan toteaa, että on tärkeää, että hänen mielestään ”huonosti merkitty kirjaus sidonnaisilmoituksesta korjataan”.

Peteliuksen sidonnaisilmoitukset ja kytkökset rahapeliyhtiöön on nostettu isosti julkisuuteen myös siksi, että Vihreät on sitoutunut torjumaan rahapeleistä aiheutuvia haittoja osana hallitusta.

– Eikö tämä ole vähän kiusallista puolueelle, joka on kovasti pitänyt Veikkauksen monopolia tärkeänä, Kallionpää kysyy.

Miten puoluesihteeri vastasi Kallionpään suoraan kysymykseen? Katso jutun alussa olevalta videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja