Petteri Sihvoselta karua puhetta Nuorten Leijonien selkäsaunasta – Ruotsi ei kaadu kohtalonottelussa nykymenolla: "Lähettää pelaajansa surman suuhun"

Nuoret Leijonat kärsi murskatappion USA:lle alle 20-vuotiaiden MM-kisojen alkulohkon päätöstaistossa. MTV Urheilun asiantuntijan Petteri Sihvosen mielestä joukkueen valmennusjohto epäonnistui tehtävässään totaalisesti. 

Suomi oli ottelussa alusta saakka ottavana osapuolena. Joakim Kemell toi sinivalkoiset tulostaululla vielä rinnalle avauserän lopun ylivoimapiiskallaan. Peli kertoi Petteri Sihvosen mukaan kuitenkin karua kieltään. 

– Suomi oli totaalisesti jyrän alla. Ei oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia pelata voitosta. Hämmentävän suuri tasoero, Sihvonen täräyttää suoraan. 

USA vei ottelun lopulta lukemin 6–2. Suomi voitti alkulohkossaan vain Latvian ja Slovakian. Yhdysvaltoja vastaan näyttäytynyt tasoero ei niinkään Sihvosen mielestä kerro yksilötason kuilusta.

Avausottelun katastrofitappio Sveitsille sai Sihvosen mukaan Suomen tekemään radikaalin muutoksen pelitavassaan. Pystysuuntainen ja suoraviivaisempi lätkämalli toimi hyvin altavastaajia Latviaa ja Slovakiaa vastaan, mutta pohjoisamerikkalaisten suhteen pelisapluunan valinnassa tehtiin valtava virhe. 

– Tämä menee rajusti Lämsän tiimin piikkiin. Edes Miro Heiskanen ei pysty tekemään pohjoisamerikkalaisia vastaan peliä jatkuvasta liikkeestä, jossa ei pelata kiekkokontrollia ollenkaan, Sihvonen puuskahtaa. 

Ylemmät, suoraviivaisemmat viivelähdöt ja hyökkäyspelin pakottaminen ajoivat Nuoret Leijonat pahasti USA:n miinaan. Suomi unohti omat vahvuutensa ja jätti ne käyttämättä.

– Pelattiin samaa lätkää. Silloin aina pelitavassa taitavammat ja tottuneemmat pelaajat voittavat, Sihvonen tiivistää. 

Pystysuuntaan pakottaminen ei tule nuorille suomalaispelaajille luonnostaan. Sihvosen mukaan Lämsän olisi valmennusryhmineen pitänyt tarjota Nuorille Leijonille mahdollisuus maltillisemman alaspäin syöttämisen ja viivelähtöjen kautta. 

– Emme saa koskaan tietää, että mikähän olisi ollut tosiasiallinen tasoero, kun päävalmentaja esikuntineen valitsee väärän taktiikan ja lähettää pelaajansa surman suuhun, Sihvonen maalaa. 

Maanantai-iltana vastassa on Ruotsi

Puolivälierässä maanantai-iltana Nuoret Leijonat kohtaa B-lohkon kolmanneksi jääneen Ruotsin. Suomen pelaajilla on vastassaan toinen toistaan tutumpia pelaajia. Ikäluokat ovat pelanneet maajoukkueissa vastakkain useita vuosia. Jos pelitapa ei muutu, hienoisena ennakkosuosikkina otteluun lähtevä Ruotsi vie Suomea. 

– Resepti on yksinkertainen. Pelataan sitä, mitä peli pyytää. Lämsän joystickistä pois se asento, että nostetaan aina nopeasti jalalla. Pitää vaihtaa kiekon kanssa, viivelähdöt on pelattava pois kuleksimasta. Jos Ruotsi tulee päälle, niin sitten vasta sieltä alta pois. Tuttua suomalaista lätkää. Paluu alkuperäiseen doktriiniin, Sihvonen viittaa kiekkokontrollilätkään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja