Perinteiset korvapuustit

Vastaleivotun pullan tuoksu saa veden kielelle ja muistoja mieleen! Lämpimät korvapuustit ja kylmä maito tai vastakeitetty kahvi luovat herkkuhetken arjen keskelle.

Jo hiipunut leivontaperinne on nousemassa uuteen kukoistukseen, tätä ovat edesauttaneet vaivattomat valmispakasteet ja taikinat. Leipominen on nyt helppoa ja nopeaa – jokainen voi olla taitava jauhopeukalo.

Noin 16 kpl

  • ½ l maitoa, voi olla laktoositonta
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
  • 100 g voita tai margariinia
  • tai
  • 2 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (pakaste 2 x 1 kg)
  • Väliin:
  • 50-100 g voi- tai margariinisulaa
  • 1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
  • 1-2 rkl kanelia
  • Voiteluun ja päälle:
  • muna
  • raesokeria

Jos leivot itse taikinan:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).

Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.

Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Jos käytät pakastepullataikinaa:

Laita taikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Anna levyjen kohota kaksinkertaisiksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä (noin 30 minuuttia).

Levitä kohonneiden levyjen päälle ohuelti sulaa margariinia (esim. pullomargariinia) tai voisulaa. Ripottele tämän päälle fariinisokeria ja runsaasti kanelia. Kääri jokainen levy pituussuunnassa taikinaa venyttäen tiukalle rullalle (rullaa siis niin päin, että tulee paksumpi rulla) ja jätä sauma alaspäin.

Leikkaa jokainen rulla 2-3 osaan ja paina keskeltä alas niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200-210 -asteisen uunin keskitasolla noin 10 min kauniin värisiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat