Perhe Eteläniemi: Suurperheen arki käy kalliiksi kukkarolle

Erilaiset äidit -sarjan neljännessä jaksossa 30. lokakuuta oman tarinansa äitiydestä jakaa Eteläniemen perhe Tampereelta. Perheen 26-vuotiaat vanhemmat Johanna ja Marko ovat tottuneet suurperheen arjen pyörittämiseen, sillä heille syntyy piakkoin jo viides yhteinen lapsi.

Johanna Eteläniemi on 26-vuotias kotiäiti Tampereelta. Hän saa pian kuudennen lapsensa, joka on viides yhteinen hänen miehensä Markon, 26, kanssa. 15-vuotiaana Johanna sai ensimmäisen lapsensa Nikon, joka huostaanotettiin. Viisilapsinen suurperhe sinnittelee sosiaaliavustuksilla, sillä Johannalla ei ole ammattia ja Marko on tällä hetkellä työtön.

Johanna on kasvanut yksinhuoltajaäidin huomassa ilman sisaruksia ja kertoo päättäneensä jo nuorena, että 20-vuotiaana hänellä itsellään on suurperhe.

– Minulle on tärkeää, että lapsilla on sisaruksia: mitä useampi, sen parempi! Kun vain joku jaksaisi vielä synnyttää ne, nainen vitsailee.

Perheen tuorein tulokas, viides yhteinen lapsi aviomiehen Markon kanssa oli aluksi järkytys parille.

– Kun muistelin vanhoja raskauksia, tuntui, että se olikin jo tuttu juttu, Johanna toteaa.

Pari on onnellinen kaikista lapsistaan, vaikka jokainen ei olekaan täysin suunniteltu. Haasteita kaksikolle on tuonut sopivan ehkäisyn löytäminen: osa ehkäisyistä on liian kalliita, osa taas aiheuttaa Johannalle epätoivottuja sivuvaikutuksia, kuten migreeniä.

Erityislapsen arkea

Suurperheen arkeen tuo oman haasteensa se, että perheen vanhin lapsi Alex, 6, on erityislapsi. Vaikka pojan diagnoosi on vielä saamatta, viittaa lääkärin suorittamat tutkimukset siihen, että esikoululaisella olisi ainakin tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö.

– Se näkyy ylivilkkautena ja niin, että Alexin on muita ikäisiään vaikeampi hahmottaa asioita. Esimerkiksi vaatteita voi olla vaikea pukea päälle. Aloitamme seuraavaksi toimintaterapian, jonka avulla kehitetään motoriikkaa. Perheneuvolassa käynti on helpottanut tilannettamme paljon, mutta kaipaisin lisää konkreettista apua niihin hetkiin, kun lapsi hyppii seinille, Johanna kertoo.

Haaveissa suurperhe?

Johanna-äidin vinkki muille suurperheestä haaveileville on tiukkapipoisuuden unohtaminen.

– On turha yrittää pitää päivää rytmitettynä, kun ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. On meilläkin ruoka-aika, mutta jos viisi lasta lähtee vääntää ruokapöydässä, niin sieltä ei tunnissa pois selvitä. Huonoa äitiä ei tee se, ettei tiskaa heti ruoan jälkeen, vaan vasta illemmalla. Lapsi tietenkin tarvitsee rajat ja päivärytmin, mutta itsellensä voi antaa anteeksi.

– Ja vaikka lapset kasvaa eri tahtiin, voi heille silti antaa yhtä paljon aikaa. Se, että toinen on 7 ja toinen 2, ei tarkoita sitä, että vanhemman pitäisi pärjätä jo omillaan ja kaikki huomio menisi nuoremmalle, äiti jatkaa.

Taloudellisiksi vinkeiksi suurperheellisille Johanna kertaa sen, että ruokakaupassa kannattaa tuijottaa kilohintaa, eikä ostaa mitään turhaa, kuten karkkia, sipsiä tai limua.

– Terveellinen ruoka ei tule lopulta niin kalliiksi, hän tiivistää.

Jakson perhe: 26-vuotiaat Johanna ja Marko Eteläniemi, Alex, 6, Maksimus, 5, Kristof, 3, Sarafina, 2, ja kesäkuussa 2012 syntynyt kuopus. Johannalla on myös aikaisempi, huostaanotettu, lapsi Niko, 9.


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja