Pelicans-koutsi Ville Niemisellä löysemmät metodit kuin omalla NHL-aikojen mentorilla: "Tulet meille asumaan"

Nieminen haluaa pitää Pelicansissa positiivisen fiiliksen –"Se ei ole itsestäänselvyys" 2:51

Pelicansin päävalmentajalla Ville Niemisellä on valmennettavana lahjakkaita nuoria pelaajia. Heitä pusketaan uralla eteenpäin hieman kevyemmillä metodoilla kuin Niemistä itseään uran alkuaikoina. 

Ville Nieminen kertoo videolla Pelicansin ilmapiiristä. 

Ville Nieminen lähti kokemattomana tamperelaispoikana Pohjois-Amerikan valloitukseen Tapparan riveistä syksyllä 1997. Tiestä tuli pitkä ja kivinen, mutta Nieminen pelasi lopulta kunniakkaan 385 NHL-ottelun uran. 

Nieminen ei ollut pelillisesti lahjakkain, mutta hän raivasi esteet silkalla tahdonvoimalla. Yli kolmen kauden mittainen farmisarjan jauhaminen vaihtui Stanley Cupin voittojuhliin keväällä 2001.

Nieminen on nimennyt moneen otteeseen Colorado Avalanchen Bob Hartleyn itselle merkittävämmäksi valmentajaksi, joka potki häntä eteen välillä rajuillakin metodoilla. Mitkä olivat kovimpia keinoja?

– Emmää muista... Sanoi hän välillä, että sinut lähetetään kotiin, jos tulee yksikin tyhmä jäähy. Tai että jos ei peli kulje, tulet meille asumaan, Nieminen sanoi MTV Sportille SM-liigan avaustilaisuudessa Linnanmäellä. 

Maailma on muuttunut Niemisen NHL-uran alkuajoista, ja niin ovat kiekkovalmentajien menetelmätkin. Voiko Hartleyn metodeita käyttää Pelicansin treeneissä?

– Ei voi, kuului jämäkkä vastaus. 

Kaukaloon ja videoita päälle

Niemisellä on joka tapauksessa käsissään monta hiomatonta timattia. Esimerkiksi Severi Lahtiselta ja Jesse Ylöseltä jvoi odottaa hyviä suorituksia kauden aikana. Nieminen nostaa esiin myös 22-vuotiaan Miska Siikosen, jolla on takana jo 108 liigaottelua. 

– Siikonen on saanut hyvän kesän alle ja hän on harjoitellut terveenä, Nieminen kertoo. 

Pelicans on profiloitunut viime vuosina aggressiiviseksi työläisjoukkueeksi, mutta ryhmään on noussut nuori lahjakkuus, jonka työkalupakista löytyy paljon välineistöä. Viime kaudella Peliitoissa loistanut Severi Lahtinen on väläytellyt uskomattomia temppujaan treenikaudella. 

Miten Lahtisen kaltaisen virtuoosin peli saadaan tasapainoon niin, ettei touhu mene pelkäksi kikkailuksi?

– Peliä, peliä! Kaukaloon vaan. Se opettaa. Sitten vaan uudestaan kentälle, kovaa vaatimustasoa ja videoita päälle, kuului Niemisen ohjenuora. 

Montreal Canadiens varasi Jesse Ylösen viime kesänä toisella kierroksella (35.) pelaaja. Espoo Unitedin Mestis-joukkueesta tullut Ylönen pelaa lähtökohtaisesti kolmosketjun laidassa. 

– Ylönen on yksi nopeustaitavimpia pelaajia sarjassa. Erittäin näyttävä pelaaja, Nieminen kehui. 

Niemistä jännittää enemmän kuin aiemmin

Vaikka aiempien kausien päävalmentaja Petri Matikainen tunnettiin värikkäänä persoonana, Niemisen pensseli on tehnyt Lahden jäähallista varsinaisen jääkiekkoilun Tikkurilan värikartan. Nieminen on muun muassa kutsunut Pelicansia lihansyöjien joukkueeksi. 

Mitä se oikein tarkoittaa? Nieminen vetää vähän pakkia päälle. 

– Hyvä ilmapiiri siellä on. Uskon, että olemme ottaneet askeleita seesteisempään suuntaan. 

Nieminen valmensi liigapelejä jo Mikkelin Jukureissa apukoutsina. Nyt edessä on kuitenkin jotain uutta. 

– Jännittää enemmän kuin aiempina kausina. Se on ihan luonnollista. 

 

Lue myös:

    Uusimmat