SM-liigan kiinnostavimmat uudet pelaajat rankingissa – taitoniekoista nyrkkisankariin

Mestarisuosikki Kärpissä mennään eteenpäin positiivisuuden kautta 2:29

SM-liigasta lähtee joka vuosi monta kentällistä värikkäitä ja hyviä pelaajia, mutta tulee niitä takaisinkin. MTV Sport listasi kymmenen uutta pelaajaa, jota kannattaa seurata erityisen tarkkaan kauden aikana. 

Kärppien Lasse Kukkonen kehuu videolla hänen paikkansa Kärppien kapteenina ottanutta Atte Ohtamaata. 

1. Kyle Quincey, HIFK

Carl Brewer tuli 50 vuotta sitten Kanadasta HIFK:n keulahahmoksi ja muutti koko seurakulttuurin. Kyle Quinceyllä ei ole ihan yhtä kovia taustoja kuin Brewerillä, mutta nykyisessä SM-liigassa Quincey on huippuhankinta.

Quinceyllä, 33, on vyöllä 586 NHL:n runkosarjaottelua. NHL-ura ajautui viime kaudella sivuraiteille Minnesota Wildissä lapsen vaikean syntymän takia. NHL-maailma on armoton, eikä hän saanut enää mahdollisuutta näyttää taitojaan ylhäällä.

Jos Quincey pääsee lähellekään parhaiden päiviensä vetoa, hän tekee SM-liigassa kovaa tulosta.  

2. Atte Ohtamaa, Kärpät

Ohtamaan tasoiselle pelaajalle löytyisi ottajia ympäri kiekkomaailmaa. Atte Ohtamaa, 30, palasi KHL:n mestarina kasvattajaseuraansa peräti viiden vuoden diilillä. Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho joutui tekemään seurahistorian lihavimman sopimuksen, mutta laatua ei saa halvalla.

Jääkiekkolehti valitsi SM-liigaennakossaan Ohtamaan sarjan parhaaksi pelaajaksi. Tällaisia helmiä saa harvoin houkuteltua takaisin kotimaahan – uransa parhaassa vaiheessa. 

3. Lauri Korpikoski, TPS

Lauri Korpikosken ura on ehkä viime vuosina ollut hieman laskusuunnassa, mutta hän on silti SM-liigassa kova tekijä. Terveysongelmat ovat tosin olleet riesana viime vuosina, viimeksi hänellä on epäilty sydänlihaksen tulehdusta

Pelkkä Korpikosken itseluottamusta uhkuva olemus herättää luottamusta ympärillä. 609 NHL-ottelusta on jäänyt puseroon kokemuksia, joita valmennuksenkin kannattaa hyödyntää. Korpikosken voimanousut laidalta maalille ovat parhaimmillaan ihailtavaa seurattavaa.

 4. Tommi Santala, HIFK

Tommi Santala joutui raahaamaan vuosikausia Suomesta kassikaupalla ruisleipää Sveitsin kotiinsa. Enää ei tarvitse, kun sitä saa ihan lähikaupasta.

Santalan piti jo kaksi kertaa aiemminkin pukea HIFK:n nuttu päälleen, mutta kolmas kerta sanoi toden. Santala tuskin voittaisi liigan tähdistöottelun luistelukisaa, mutta lätyt napsahtavat paikalleen varsinkin ylivoimalla.

Vielä kun saisi Antti Miettisen ja Eero Somervuoren Santalan vierelle, olisi vanha HPK-aikojen tehoketju kasassa.

 5. Brody Sutter, Sport

Isä Duane Sutter. Setiä Brian Sutter, Darryl Sutter, Brent Sutter, Rich Sutter ja Ron Sutter. Serkkuja Shaun Sutter, Brett Sutter, Merrick Sutter, Brandon Sutter, Luke Sutter ja Riley Sutter. Sutterien sukukokouksessa saatetaan jonkun verran sivuta jääkiekkoa.

Kuuluisan kiekkoklaanin vesan NHL-ura jäi ainakin toistaiseksi 12 ottelun mittaiseksi, ja hän päätti lähteä hakemaan uutta nousua Suomesta. Isokokoinen laituri tuskin häärii pistepörssin kärjessä, mutta hän tuo ainakin ripauksen aitoa albertalaista jääräpääjääkiekkoa kaiken liigakansan nähtäville.

 6. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Kuka Aleksi Heponiemi? Ette kysele pitkään.

Heponiemi teki viime kaudella OHL-seura Swift Current Broncosissa 57 ottelussa 118 pistettä. Ne olisivat kovat lukemat jopa Stadi-liigassa.

Älykäs hyökkääjä on saanut päävalmentaja Mikko Mannerin jakamaan auliisti kehuja. Niitä on tulossa lisää.

7. Topi Jaakola, TPS

 Kärppien laadukas pakisto oli jo täynnä, ja Topi Jaakola löysi pelipaikan Turusta. Viime kausi HV71:ssä oli pettymys, mutta Jaakola on edelleen laadukas yleisluutija. Nelinkertainen Suomen mestari ja yksinkertainen maailmanmestari tuo uskottavuutta TPS:n ryhmään.

8. Tuukka Mäntylä, Tappara

Tuukka Mäntylä on pelaajaversio valmentaja Jukka Rautakorvesta: hän käy muualla ja palaa Tapparaan.

Viimeisimmällä kahden kauden reissulla Mäntylä kävi KHL:n Kunlunissa ja SHL:n Malmössä. Mäntylällä on ikää 37 vuotta, mutta mieli ja kroppa ovat parikymppisen. Terrieri ei päästä otettaan vastustajan nilkasta niin pitkään kuin hän kaukaloita koluaa.

 9. Antti Erkinjuntti, Tappara

Antti Erkinjuntti palasi Sveitsistä SCL Tigersin joukkueesta kauden mittaisen reissun jälkeen takaisin Suomeen ja Tapparaan, jota hän edusti jo 2011–15. Vuodet ovat tuoneet rovaniemeläispojan peliin särmää, ja veikeä harhautuspankkikin on kasvanut.

 10. Matt Generous, Ilves

Listan yllätysnimikö? Ehkä, mutta Lukosta, Sportista ja HIFK:sta tuttu Matt Generous nousee mukaan korkean värikkyysindeksinsä takia. Hän palaa SM-liigaan kauden Itävallan reissun jälkeen. Komealla hanttavirtamaisella irvistyksellä varustettu Generous on härski vanhan liiton peruspakki, joka tiputtaa hanskat tarvittaessa. Ja joskus vaikkei edes tarvitsisi.

 Pinnan alla kytee: Alexander Bonsaksen (KooKoo), Mika Pyörälä (Kärpät), Jakub Krejcik (Lukko), Lucas Lessio (HIFK), Jan Brejcak (HPK), Henrik Haukeland (TPS)

Lue myös:

    Uusimmat