Pekka Perä tyytyväinen uudesta omistajasta – jää sivuun Talvivaara-järjestelystä

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä on tyytyväinen, jos kaivokselle saadaan uusi omistaja. Hän kuitenkin korostaa, että ehdollisen kaupan toteutumisessa on vielä monta asiaa avoinna.

– Siinä on todella paljon asioita vielä auki ennen kuin kauppa pystytään viemään loppuun. Tällaisia ovat esimerkiksi ympäristö- ja luvitusasiat. Eihän kukaan voi ottaa kaivostoimintaa vastaan ennen kuin sillä on toiminnan vaatimat luvat, sanoo Perä STT:lle.

Perä ei ota kantaa omaan tai emoyhtiön rooliin mahdollisessa uudessa kaivosyhtiössä. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää kuitenkin todennäköisenä, että uusi omistaja käy Talvivaaran emoyhtiön kanssa keskusteluita tarvitsemistaan palveluista.

– Kaikki on vielä auki. Teemme kaikin tavoin yhteistyötä konkurssipesän ja muiden tahojen kanssa, kuten tähänkin asti. Haluamme, että operaatio menestyy paremmin tulevaisuudessa.

Perän mukaan ilman emoyhtiötä ja tiettyjä emoyhtiön omistuksia kaivosta ei voi käyttää.

Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors on solminut ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä. Suomen valtion omistama erityisyhtiö Terrafame on tehnyt investointisopimuksen Audleyn kanssa, jonka mukaan valtio omistaisi 15 prosenttia uudesta kaivosyhtiöstä.

Perän mukaan Audleyllä on kokemusta ja ymmärrystä kaivostoiminnasta. Sen sijaan hän ei kannata valtion yritystoimintaa.

– En missään mielessä kannata, en poliittisesti enkä käytännöllisesti, että valtiolla olisi merkittäviä osuuksia. Se nähtiin Talvivaarankin tapauksessa, että kun politiikka tulee mukaan bisnekseen, siitä katoaa kaikki järki.

Lue myös:

    Uusimmat