Pekka Katajan murhan yrityksestä epäilty ei suostu eroamaan, nyt koko kaupunginhallitus on eroamassa – puheenjohtaja avaa MTV:lle erikoista tilannetta

5:00
Tästä Jyväskylän kaupunginhallituksen eroesityksessä on kysymys. Kuuntele koko haastattelu.

Jyväskylän kaupunginhallitus on eroamassa. Se esittää, että kaupunginvaltuusto perustaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamisen.

Taustalla on Perususomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä epäillyn valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Teemu Torssosen tapaus. Torssonen ei ole STT:n mukaan suostunut eroamaan luottamustehtävistään.

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina, että kaksi miestä on vangittu Katajan heinäkuisesta murhan yrityksestä epäiltyinä. Torssonen on toinen vangituista.

MTV Uutiset Liven tavoittama Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) avaa mutkikasta tilannetta. Keskeistä Lumelan mukaan on, että kaupunginhallituksella on jatkuva toimintavalmius ja -kyky ja että se nauttii kaupunginvaltuuston luottamusta.

– Nyt tämä tilanne on niin vakava, että kaupunginhallitus päätti tänään käynnistää menettelyn, jonka tavoitteena on, että valtuusto arvioi kaupunginhallituksen luottamuksen mutta myös mahdollisuuden toimia tällä kokoonpanolla jatkossakin, Lumela kertaa.

Torssonen halutaan ulos

Asiat etenevät ensi viikon maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa valtuustolle esitetään tilapäisen valiokunnan perustamista. Mikäli päätös hyväksytään, valtuuston nimeämä valiokunta kuulee asianosaisia ja valmistelee esityksen valtuustolle.

– Viime kädessä valtuusto kuntalain mukaan erottaa toimielimen samoin kuin on sen myös nimennyt. Tässä tapauksessa, mikäli näin tehdään, niin se nimeää myöskin uuden (kaupunginhallituksen).

Lumela ei lähde arvioimaan kokoonpanomuutoksia, jotka uudessa kaupunginhallituksessa mahdollisesti nähtäisiin. Kyseessä on kuitenkin käytännössä menettely, jonka tavoitteena on saada Torssonen erotettua kaupunginhallituksesta, muotoilee Keskisuomalainen.

Tuomittu voidaan erottaa

Torssonen on sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen jäsen. Jyväskylän kaupungin tiedotteen mukaan Torssosen asemaan Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna vaikuttaa se, miten rikostutkinta etenee ja nostetaanko häntä vastaan syytteet.

– Kuntalaki määrää, että mikäli luottamushenkilö on asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla, valtuusto voi oikeudenkäynnin ajaksi pidättää hänet toimestaan. Erottaminen tulee kysymykseen, jos valtuutettu on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi. Tuolloin valtuusto voi erottaa henkilön luottamustoimestaan, tiedotteessa sanotaan.

Erotettiin puolueesta

Torssonen valittiin Jyväskylän valtuustoon perusuomalaisten listalta vuoden 2017 kuntavaaleissa. Hänet erotettiin puolueesta keväällä 2019, sillä hän toimi puolueelle vahingollisesti julkisuudessa, kertoi Yle tuolloin.

– Erottamiselle on erittäin korkea kynnys puolueen vakiintuneiden käytänteiden sekä lainsäädännön puitteissa, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi MTV:lle tänä viikonloppuna.

Torssosen lisäksi toinen Pekka Katajan murhan yrityksestä vangittu epäilty on äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhonen. Hän on muun muassa Kansallismielisten liiton puheenjohtaja.

"Tapahtumat järkyttäviä"

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lumelan mukaan kenenkään ei pitäisi Suomessa joutua pelkäämään väkivaltaa. Se ei saa olla esteenä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen mukaan lähtemiselle.

– Tilanne ja tapahtumat olivat monella tavalla järkyttäviä. Kaikkemme meidän pitää tehdä, että näin ei tapahtuisi.

Korjattu otsikkoa kello 21.55: kyse on murhan yrityksestä, ei murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja