Pataruokien ABC

Uutuuskirja Pata porisemaan kokoaa yhteen yli sata pataruokaohjetta ympäri maailman. Vaihtoehtoja on klassikkopadoista moderneihin versioihin.

Anna Ekströmin ja Martin Löfin uutuuskirja Pata porisemaan (WSOY, 2009) esittelee pataruokareseptejä perinteisestä burgundinpadasta haastavaan metsäkaurispataan.

Reseptejä on kerätty ympäri maailmaa ja resepteissä näkyykin vaikutteita eri ruokakulttuureista: on afrikkalaisia, amerikkalaisia ja perinteisen pohjoismaalaisia.

Kirja keskittyy puhtaasti resepteihin ilman ylimääräistä jaarittelua. Yleistä tietoa pataruoista tai niiden historiasta ei kirjasta löydy, mutta reseptejä sitäkin enemmän.

Entä kasvispadat?

Kirjan reseptit on jaettu raaka-aineiden mukaan: kala ja äyriäiset, broileri, possu, lammas, naudanliha ja riista. Lisäksi lopusta löytyvät osiot "klassikot" ja "sekalaiset". Ensimmäiseen on kerätty perinteisiä patareseptejä, jälkimmäiseen taas niitä, jotka eivät sovi muihin osioihin.

Resepteissä on vaihtelua niin vaikeusasteen kuin maunkin puolesta, mutta kasvispatojen puuttuminen jää hieman häiritsemään: niitä löytyy yli sadan reseptin kokoelmasta vain kaksi.

Myös jonkinlainen merkintä vaikeusasteesta olisi mukava lisä. Osa padoista sopii selvästi aloittelevallekin kokille, mutta mukaan mahtuu myös haastavampia reseptejä.

Kirjan lopusta löytyy myös lisukkeiden ohjeita. Täältä löytyvät patongit, guacamole ja tsatsiki sekä runsas valikoima muita lisukkeita padan kanssa nautittavaksi.

Kirjan kuvitus on upea ja nostaa veden kielelle. Näitä kuvia katsellessa tekee todella mieli laittaa pata porisemaan!

Kanapata Marengo

6 annosta

6 broilerin rintafileetä
2 rkl venhäjauhoja
suolaa ja pippuria
voita tai margariinia
15 salottisipulia
noin 300 g herkkusieniä
1 1/2 dl kanalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja (mieluiten pieniä italialaisia "pomodorineja")
3 valkosipulinkynttä
persiljaa

Lisäksi:

riisiä tai perunalunta

Bouquet garni:

2 tuoretta timjaminoksaa
2 persiljanoksaa
1 laakerinlehti
pala varsiselleriä

Pilko rintafileet paloiksi. Sekoita keskenään jauhot, suola ja pippuri

Pyörittele broilerinpalat jauhoseoksessa. Sulata padassa voita tai margariinia, ruskista lihat ja poimi syrjään odottamaan jatkotoimia.

Kuori ja hienonna sipulit, puhdista ja paloittele herkkusienet. Ruskista kummatkin padassa.

Laita broilerinpalat takaisin pataan ja lisää kanaliemi, viini, tomaatit ja bouquet garni. Kuori valkosipulinkynnet ja puserra pataan. Sekoita.

Laita kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Ripottele pinnalle persiljasilppua ja tarjoa keitetyn riisin tai perunalumen kanssa.

Bouquet garni:

Sido mausteet nipuksi tai sulje sideharsosta tehtyyn pussiin. Kun pata on valmis, maustenippu otetaan pois.

Lancashiren hotpot

6 annosta

1 kg luutonta lampaanlihaa
3 lampaanmunuaista
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
3 keltasipulia
1 kg perunoita
suolaa ja pippuria
4-5 dl lihalientä
4 rkl voita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa liha patapaloiksi. Puhdista munuaiset ja pilko samankokoisiksi paloiksi.

Kuori ja viipaloi porkkanat ja juuriselleri. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Lado liha, munuaiset ja kasvikset kerroksittain pataan ja ripottele kerrosten väliin suolaa ja pippuria.

Levitä päällimmäiseksi perunaviipaleet mahdollisimman tiiviisti. Kaada pataan niin paljon lihalientä, että se ulottuu ainesten puoliväliin. Kylvä pinnalle voinokareita.

Laita kansi päälle, työnnä uuniin ja jätä muhimaan 2 tunniksi.

Jos uunissasi on grillivastus, käytä sitä muutama minuutti kypsennyksen lopussa, jotta perunat saavat kaunista väriä. Ellei ole, ota kansi pois puoli tuntia ennen määräaikaa ja anna ruoan ruskistua uunissa viimeiset 30 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat