Parjattu Minna Helle sai puolustajan Hakaniemestä – "Palkkakierroksen avaajaa pitää suojella"

Kovan kritiikin kohteeksi joutunut entinen valtakunnansovittelija Minna Helle saa ymmärrystä Teollisuusliiton puheenjohtajalta Riku Aallolta.

Helle puolusti tehtävässään yleistä palkkalinjaa, jossa palkankorotustaso säilyi lähestulkoon samana läpi liittokierroksen.

Aalto muistuttaa MTV:n Uutisextrassa, että palkkakierroksen päänavaajaa on vaikea löytää, jos muut saavat myöhemmin kovempia korotuksia.

– Ymmärrän, että palkkakierroksen päänavaajaa suojellaan ja nähdään päänavaajan tärkeä rooli, kun sopimuksia tehdään, Aalto sanoo.

– Järjestelmän toimiminen on tärkeää ja tässä mielessä Minna Helle on meidän näkökulmastamme tehnyt hyvää työtä, hän jatkaa.

Aalto ymmärtää, että Helteen siirtyminen sovittelijan paikalta työnantajaleiriin herättää keskustelua. Jatkossa Aalto ja Helle ovat vastapuolilla pöytää Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa.

Aalto ei ryhdy jälkiviisaaksi

Riku Aalto oli avainpaikalla tällä kierroksella, kun vientiteollisuus avasi neuvottelut ja muut alat ovat seuranneet perässä.

Pitkäaikainen ay-johtaja ei kuitenkaan puhu Suomen mallista, vaikka käytännössä kaikille palkansaajille tuli suurin piirtein saman suuruinen korotus, reilu kolme prosenttia parissa vuodessa.

– Työnantajapuoli koordinoi hyvin voimakkaasti oman puolensa ja näin syntyi yhteinen palkkalinja - lisättynä sovittelijan ilmoituksella, että hänen luotaan ei kannata tulla hakemaan isompia korotuksia, Aalto sanoo.

Taloudessa on menossa yllättävän vahva nousukausi. Aalto ei ryhdy kuitenkaan jälkiviisaaksi, olisiko palkansaajien pitänyt yrittää ulosmitata suurempia korotuksia hyvinä aikoina.

– Sopimukset tehdään aina ajassa ja siinä hetkessä. Kymmenisen vuotta sitten tehtiin isoja korotuksia ja sen jälkeen investointipankki Lehman Brothers kaatui ja veti maton kaikkien alta, Aalto muistuttaa ennustamisen vaikeudesta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto MTV:n Uutisextrassa lauantaina kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat