Pandemrix-rokotteelle myyntilupa vain vähäisten testien jälkeen

Sikainfluenssarokote Pandemrixia ehdittiin testata vain parilla sadalla ihmisellä ennen kuin se sai myyntiluvan. Myyntiluvan rokotteelle myönsi Euroopan komissio yhdessä Euroopan lääkeviraston kanssa.

- Yleensä rokotetta on testattava vähintään kolmellatuhannella ihmisellä, ennen kuin sille myönnetään myyntilupaa, kertoo Fimean johtaja Pekka Kurki.

Kurjen mukaan Pandemrix-rokote saikin myyntiluvan poikkeuksellisen nopeasti - ennen, kuin sitä oli testattu lapsilla.

- Tietoja lapsille tehdyistä testeistä tuli kuitenkin heti myyntiluvan myöntämisen jälkeen, joten tiedot olivat kyllä käytössä siinä kohtaa, kun rokottaminen aloitettiin.

Mallirokote valmiina jo ennen tartuntoja

Ensitiedot Meksikossa leviävästä epidemiasta saatiin huhtikuussa 2009. Esimerkiksi Suomi teki päätöksen rokotteen ostamisesta vielä huhtikuun aikana, vaikka rokotetta ei oltu vielä edes olemassa.

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline oli valmistanut malliversion Pandemrix-rokotteesta jo kauan ennen kuin ensimmäistäkään sikainfluenssatapausta oli tavattu.

Mallirokote tehtiin, jotta yllättävän epidemian, kuten sikainfluenssan iskiessä, mallirokotteesta voitaisiin nopeasti jalostaa tehokas suoja virusta vastaan.

- Sitä (mallirokotetta) testattiin noin neljällä tuhannella henkilöllä. Sen osalta tehtiin myös tarvittavat laatu- ja eläinkoeselvitykset, Fimean Kurki sanoo.

"Valittavana kaksi huonoa vaihtoehtoa"

Pandemiarokotteen päivittäminen aloitettiin kesällä sen jälkeen, kun Maailman terveysjärjestö WHO varmisti lääkeyhtiöille sikainfluenssaepidemian aiheuttajan.

Syyskuussa rokote sai myyntiluvan ja se alkoi levitä kansainvälisille markkinoille.

- Tavallisesti rokotteiden kehittäminen vie vuosia. Myyntiluvan myöntäjillä olikin valittavanaan kaksi huonoa vaihtoehtoa: otetaan käyttöön rokote, josta oli varsin vähän tietoa tai sitten jätetään rokottamatta ja otetaan vastaan kaikki ne harmit, joita influenssa voi aiheuttaa. Sikainfluenssasta ei ollut täyttä tietoa kun rokotepäätökset tehtiin. Silloin pelättiin vielä pahempaa epidemiaa, sanoo Fimean johtaja Pekka Kurki.

Vaikka rokotetta olisi tutkittu laajemmin, ei rokotteen mahdollisesti aiheuttamaa riskiä narkolepsian aiheuttajana olisi välttämättä huomattu.

- Normaaleilla tutkimuksilla, joita suoritetaan ennen myyntilupaa, tällaista haittavaikutusta ei huomata heti, vaan haitat tulevat lääkkeen jälkiseurannassa.

Katso Nina Rahkolan juttu:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat