Nasa peruutti maanantai-iltapäivälle suunnitellun kuulennon – syynä tekninen ongelma

17:08
Video: Kuuraketin lähtölaskenta on keskeytetty teknisen vian vuoksi – asiantuntija kertoo kuinka pahasta tilanteesta on kyse.

Yhdysvaltain Cape Canaveralista oli tänään tarkoitus laukaista miehittämätön avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle. Aluksen yhdessä moottorissa havaittiin iltapäivällä Suomen aikaa tekninen ongelma, jota selvitetään parhaillaan.

Tiedossa ei ole, pystytäänkö alusta laukaisemaan tänään. 

Kyseessä on ensimmäinen lento Artemis-ohjelmassa, jonka tavoitteena on ihmisen paluu Kuun pinnalle yli 50 vuoden tauon jälkeen.

Maailman voimakkaimman kantoraketin SLS:n on määrä nostaa Orion-kapseli avaruuteen puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa. Mukana on myös suomalaista teknologiaa. Turkulaisen ASRO:n suunnittelemat ja valmistamat viisi mittauslaitetta selvittävät, millaiselle säteilylle astronautit altistuvat tulevilla kuulennoilla.

Ensimmäiset ihmiset palaavat Kuun pinnalle suunnitelmien mukaan aikaisintaan vuonna 2025.

Nasa peruutti maanantai-iltapäivälle suunnitellun kuulennon 

Yhdysvalloista Kuuta kiertävälle radalle suuntaavan avaruuslennon lähtö on peruuntunut, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa iltapäivällä Suomen aikaa. Lähtölaskennan kello oli aiemmin pysäytetty 40 minuutin kohdalle yhden rakettimoottorin lämpötilaa koskevien ongelmien takia.

Mahdollisesta uudesta yrityksestä ei vielä ilmoitettu, mutta Nasa kertoi aiemmin, että seuraavat mahdolliset laukaisuikkunat olisivat ensi perjantaina ja maanantaina.

Kyseessä on ensimmäinen lento Artemis-ohjelmassa, jonka tavoitteena on ihmisen paluu Kuun pinnalle yli 50 vuoden tauon jälkeen. Maailman voimakkaimman kantoraketin SLS:n oli määrä nostaa Orion-kapseli avaruuteen puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.

Raketin laukaisulle oli asetettu kahden tunnin aikaikkuna, joka umpeutui. Ongelmat liittyvät moottorin vuotamiseen. Insinöörit keräävät lisätietoa.

Juttua päivitetty 29.8.2022 kello 15.54: Lisätty tieto kuulennon peruuttamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja