Paluu Kuuhun jyrähtää käyntiin huomenna: Maailman tehokkain raketti valmiina riskejä täynnä olevaan matkaan!

Asteleeko ihminen pian taas Kuun pinnalla? Nasa valmistautuu jättiläishankkeen alkamiseen 2:43
Asteleeko ihminen pian taas Kuun pinnalla? Nasa valmistautuu jättiläishankkeen alkamiseen

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan Artemis 1 -kuulento on tarkoitus laukaista huomenna iltapäivällä Suomen aikaa.

Kyseessä on historiallinen hetki, sillä kyseinen miehittämätön testilento käynnistää toden teolla tavoitteen ihmisen paluusta Kuuhun – peräti puolen vuosisadan pitkän hiljaiselon jälkeen.

Artemis 1 suuntaa Kuuhun melkoisella jytinällä: Space.com -sivusto kertoo, että uusi SLS-kantoraketti (Space Launch System) on jopa  Apollo-kuulentojen Saturn V -mahtirakettia tehokkaampi. Lentoon lähtiessään kokonaisuus on 98 metriä korkea ja SLS-painaa hurjat 2,6 miljoonaa kiloa. Uutiskanava CNN:n mukaan paino vastaa kahdeksaa täyteen lastattua 747 "Jumbo Jet" -konetta.

Nyt jännitetään, selviääkö raketin kyydissä lähetettävä miehittämätön Orion-avaruuskapseli testilennoltaan Kuuhun ja takaisin. Matka on pitkä ja moni asia voi mennä pieleen.

Nasan Artemis 1 -lennon johtaja Mike Sarafin toteaa, että ilmassa on odottava tunnelma.

Artemis edustaa ensiaskeleita kohti punaista planeettaa

Asteleeko ihminen pian taas Kuun pinnalla? Nasa valmistautuu jättiläishankkeen alkamiseen 2:43
2808 1648514 Asteleeko ihminen pian taas Kuun pinnalla? Nasa valmistautuu jättiläishankkeen alkamiseen

Tulevien Artemis-lentojen tavoitteena on tehdä miehitetty kuulento vuoteen 2025 mennessä.

Artemis 1 -testilentoa seuraa Artemis 2 -lento, jolla on tarkoitus tehdä miehitetty ohilento Kuusta vuonna 2024. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, niin Nasa aikoo lähettää miehitetyn Artemis 3 -lennon Kuun pinnalle vuonna 2025. Kuuhun matkaisi tuolloin ensimmäistä kertaa nainen.

Nasa on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä eri tahojen kanssa Artemis -lentojen toteuttamiseksi. Tällä kertaa tähdätään perusteellisempaan läsnäoloon Kuussa eikä pelkästään muutamaan nopeaan pyrähdykseen. Kuussa opittuja asioita aiotaan puolestaan hyödyntää seuraavan valtaisan harppauksen yhteydessä – astronauttien lähettämisessä Mars-planeetalle.

Kuuhun laskeutumista varten Nasalle suunnitellaan parhaillaan uusia avaruuspukuja. Avaruusyhtiö SpaceX kehittää parhaillaan kuulaskeutujaa historiallista hetkeä varten.

Luvassa kova testi

Artemis 1 -testilento on tarkoitus laukaista Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta huomenna kello 15.33 Suomen aikaa ja laukaisuikkuna on kaksi tuntia. Nasan mukaan tuolla aikavälillä on 70 prosentin mahdollisuus hyvään säähän. Avaruuskeskuksen liepeille on odotettu saapuvan jopa satojatuhansia ihmisiä seuraamaan laukaisua.

Laukaisun jälkeen Artemis 1 kiihdyttää kovaan nopeuteen. Alle kahden tunnin päästä laukaisusta raketti on jo 3860 kilometrin päässä Maasta. Tässä vaiheessa SLS-kantoraketti irtaantuu ja miehittämätön Orion-avaruuskapseli jatkaa matkaansa kohti Kuuta.

Orion-kapseli joutuu testilennolla kovalle koetukselle. Space.com kertoo, että kapseli käy 42 päivää kestävällä lennollaan etäisimmillään noin 450 000 kilometrin päässä Maasta.

Orion -kapselin sisällä on sensorein varustettuja nukkeja, joilla tutkitaan muun muassa astronauttien saamaa säteilyaltistusta matkan aikana. Artemis 1 vie mukanaan avaruuteen myös kymmenen pientä tutkimussatelliittia.

Oman haasteensa testiin aiheuttaa paluu Maan ilmakehään. Orion-kapseli kiitää ilmakehään huimalla 39 400 kilometrin tuntinopeudella, kirjoittaa uutiskanava CNN. Ilmakehän kitka korventaa Orionin lämpökilpeä 2760 asteen kuumuudella. Tämä on noin puolet Auringon pintalämpötilasta.

Artemis ja Apollo

Artemis-nimellä on vahva kytkös uraauurtaviin Apollo-lentoihin: Kreikkalaisessa mytologiassa Artemis on Apollon kaksoissisar ja Kuun jumalatar.

Nasan mukaan Artemis toimii nimenä Nasan pyrkimyksille palauttaa astronautit sekä tieteelliset ja teknologiset laitteistot takaisin Kuun pinnalle. Laskeutuessaan uuden sukupolven astronautit tulevat tutustumaan aiemmin käymättömälle Kuun etelänavalle. 

Lue myös:

    Uusimmat