Pallaksella lumivyöryyn kadonneen lapsen selviämismahdollisuudet heikot – päivystävä palomestari: "Meidän olosuhteisiin suuri vyöry"

Tällainen on massiivinen laattalumivyöry – "Vauhti voi olla jopa yli sata kilometriä tunnissa" 1:07
Tällainen on massiivinen laattalumivyöry – "Vauhti voi olla jopa yli sata kilometriä tunnissa"

Pallastunturilla on käynnissä viranomaisoperaatio, jossa pyritään löytämään alaikäinen lapsi lumivyörystä. Hänen mahdollisuutensa löytyä elävänä lumen seasta heikkenevät jatkuvasti.

Lapsen äiti löytyi eilen illalla kello 22 aikoihin menehtyneenä vyöryn alta, mutta lasta ei ole edelleenkään löydetty.

Lapin poliisi johtaa Pallaksen etsintäoperaatiota ja Lapin pelastuslaitoksen lisäksi mukana on Vapepa eli Vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Eilen illalla poliisi määräsi etsinnät keskeytettäviksi yön ajaksi.

Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tuomas Korhonen kertoo MTV Uutisille, että etsinnöissä ei pidetä taukoa niin kauan kuin on toivoa, että henkilö löytyy elossa.

– Yön tauko johtuu varmaan siitä, että aikaikkuna henkilön löytämiseksi on kasvanut niin pitkäksi, että on todettu, ettei kyseistä henkilöä ole mahdollista löytää hengissä. Täällä olosuhteet ovat kovat ja pimeys hankaloittaa myös toimia, Korhonen toteaa.

Ihmeitä voi silti tapahtua ja siksi viranomaiset jatkavat yhä lapsen etsintöjä.

Pallaksella oli eilen lumivyöryn aikaan tiistaina 23 astetta pakkasta ja kova tuuli. Korhonen kertoo, että tänään keskiviikkona alueella on 22 astetta pakkasta.

Pallastunturin vyöry on leveydeltään 400 metriä.

– Se on meidän olosuhteisiin suuri vyöry, useissa lumipelastuksissa mukana ollut Korhonen arvioi.

Useita lumivyörytehtäviä vuodessa

Lapin pelastuslaitos hoitaa vuosittain useita tehtäviä, joissa ihmisen epäillään hautautuneen lumeen tai lumivyöryyn.

– Ensimmäiset 15-30 minuuttia ovat tärkeimmät, tänä aikana lumeen hautautuneella ihmisellä on kohtuu hyvät mahdollisuudet selvitä, Korhonen kertoo.

– Mitä pidempään aikaa kuluu, sitä huonommiksi käyvät mahdollisuudet selvitä.

Koska poliisi johtaa Pallaksen etsintäoperaatiota, Korhonen ei voi kommentoida asiaa kuin yleisellä tasolla. 

Lumivyörypiippari elintärkeä

Lumeen hautautunut henkilö löytyy todennäköisemmin, jos hänellä on mukanaan lumiturmia varten tarkoitettu paikanninlaite, jota kutsutaan lumivyörypiippariksi. Joihinkin ulkoiluvaatteisiin on myös upotettu vastaavan kaltainen hälytin.

Kyseiset laitteet lähettävät signaalia, jonka avulla pelastajat voivat paikantaa heidät.

– Meillä on pelastuslaitoksella laitteet sekä piipparin että vaatehälyttimen signaalin vastaanottamiseksi, Korhonen kertoo.

– Lumeen hautautuneen henkilön löytyminen riippuu siitä, onko hän varustautunut lumivyörypiipparilla. Jos hänellä ei ole sellaista, hänen löytymiseen voi mennä kauankin.

Kymmenen vuotta pelastustehtävissä työskennellyt ja itsekin harrastustensa kautta lumisten kelien vaaroihin perehtynyt Korhonen sanoo, että faktat ovat kylmät.

– Ihmisen selviämiselle annetaan aikaikkuna ja kun se sulkeutuu, toivo hengissä löytymisestä käy koko ajan vähäisemmäksi, Korhonen sanoo.

– Löytymisen pitäisi siltikin tapahtua muutaman tunnin sisällä hautautumisesta, että olisi edes minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat