Kuva paljastaa, miten lumivyöryriskin tunnistaa – tämän takia riski oli Pallaksella kohtalainen

Tällainen on massiivinen laattalumivyöry – "Vauhti voi olla jopa yli sata kilometriä tunnissa" 1:07
Katso myös: Tällainen on massiivinen laattalumivyöry – "Vauhti voi olla jopa yli sata kilometriä tunnissa"

Ounas–Pallaksen alueella on Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä voimassa kohtalainen lumivyöryriski. 

Lumivyöryennuste laaditaan kuudelle Pohjois-Suomen tunturialueelle päivittäin koskien kuluvaa vuorokautta ja kolmea seuraavaa vuorokautta.

Muonion Pallaksella kaksi ihmistä jäi eilen lumivyöryn alle. Poliisin mukaan vyöryssä kuoli äiti, ja kadoksissa olevaa alaikäistä lasta etsitään parhaillaan.

Ounas-Pallaksen lisäksi lumivyöryriski on kohtalainen Kilpisjärvellä, Saariselällä, Ylläs-Levillä ja Luosto-Pyhällä. Kohtalainen lumivyöryriski tarkoittaa kohonneita lumivyöryolosuhteita tietyissä maaston muodoissa.

Rukalla puolestaan lumivyöryriski on pieni. Tällä tarkoitetaan yleisesti vakaita olosuhteita.

Lumivyöryennuste koskee hoitamattomia luonnonrinteitä, eli se ei koske hoidettuja ja ylläpidettyjä rinteitä esimerkiksi hiihtokeskuksissa.

"Melko tyypillinen lumivyöryennuste"

Ounas–Pallaksen alueella voimassa oleva lumivyöryennuste on Suomessa vuodenaikaan nähden melko tyypillinen, kertoo ylimeteorologi Alberto Blanco Sequeiros Ilmatieteen laitokselta.

Lumen syvyys on Ounas–Pallaksen alueella noin 70 senttimetriä. Viime päivinä alueella on ollut kova pakkanen ja tuuli. Blanco Sequeirosin mukaan kova tuuli liikuttelee lunta ja saattaa näin ollen edesauttaa myös lumivyöryn syntymistä kasaamalla lunta eri paikkoihin.
 

 

Lue myös:

    Uusimmat