Paljonpuhuva kuva: Korona leviää pääosin piilossa – näissä paikoissa sille kuitenkin todennäköisimmin altistuu

4:00
Katso videolta, missä kaikkialla korona-altistumisia on tapahtunut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Suuri osa pääkaupunkiseudun koronatartuntojen alkuperästä jää pimentoon. Se on kuitenkin kiistatonta, että suurin osa tiedetyistä altistumisista tapahtuu oppilaitoksissa ja päiväkodeissa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS piti eilen perjantaina tiedotustilaisuuden koronavirusepidemiatilanteeseen liittyen.

Infon viesti oli selkeä: koronan voi saada tällä hetkellä käytännössä mistä tahansa ja tartuntojen peräisyyttä on vaikea jäljittää. Infosta kävi ilmi, että jopa 80 prosenttia tartuntatapauksien alkuperästä ei ole tiedossa. 

HUS näytti infossa paljon puhuvan kuvan, joka kertoo karua kieltä HUS:n alueen altistumistavoista.

Kuvasta käy ilmi, että 37 prosenttia tiedetyistä tartuntatapauksista on todettu oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

18 prosenttia tapauksista taas on todettu erinäisissä paikoissa, tilaisuuksissa ja harrastuksissa sekä 17 prosenttia samassa taloudessa asuvien ja lähipiirin kautta.

Työpaikoilla altistumisia on tullut 10 prosentin verran ja muiden kontaktien kautta 6 prosenttia.

HUS:n alueella altistumisia on todettu tähän mennessä yhteensä yli 8718 ihmisellä.

Tutki tarkemmin HUS:n julkaisemaa tilastoa yläpuolelta löytyvältä videolta.

Nyt jos koskaan maskit käyttöön

HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että tartunnan voi saada tällä hetkellä hyvin yllättäen.

– Virusta on nyt liikkeellä väestössä, ja tartunnan voi saada käytännössä mistä vain, Ruotsalainen kertoi.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan koronatilanne on menossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vakavampaan päin. Mäkijärvi suosittelikin nyt jos koskaan, että julkisilla paikoilla pidettäisiin kasvomaskeja.

– Nyt on korkea aika käyttää maskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää riittäviä turvavälejä toisiin ihmisiin, Mäkijärvi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi julkisuudessa on spekuloitu kiivaasti viime aikoina ravintoloiden aukioloaikojen kiristämisestä.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan ministeriö tuo esityksen ravintolarajoituksista hallituksen tiistain neuvotteluihin.

– Me olemme valmistelemassa sellaista esitystä koskien valtioneuvoston toimia myös epidemian kiihtymisvaihetta silmällä pitäen. Pidän välttämättömänä, että ravintoloiden sääntelyn osalta teemme muutoksia nykyiseen käytäntöön, Kiuru sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja