Mainos

Palestiinalaisryhmät hyväksyvät Saudi-Arabian välityksen

Hamasin ja Fatahin välisissä taisteluissa on vuorokauden sisällä kuollut yli kaksikymmentä ihmistä.

Yhteenotot kilpailevien palestiinalaisryhmien välillä kiihtyivät perjantaina. Vuorokauden aikana taisteluissa on kuollut ainakin 23 ihmistä ja haavoittunut yli 200. Fatahin ja Hamasin johtajat vakuuttivat kuitenkin yrittävänsä elvyttää taistelujen romahduttamaa tulitaukoa.

Tänään taisteluissa sai surmansa ainakin 14 ihmistä. Hamasin taistelijat ottivat haltuunsa presidentti Mahmud Abbasin turvallisuusjoukkojen tiloja, ja kaksi suurinta yliopistoa sytytettiin tuleen. Surmansa saaneiden joukossa oli mm. naisia, lapsia ja kolme presidentin vartiokaartin jäsentä.

Musta savu tuprusi taivaalle Gazan Islamilaisesta yliopistosta, jonka Fatahin aseistautuneet kannattajat sytyttivät tuleen aamuvarhaisella. Yliopistoa on pidetty Hamasin tukikohtana. Muutama tunti tämän jälkeen räjähdyksiä kuultiin lähistöllä olevan, Fatahin tukikohtana pidetyn al-Qudsin yliopiston kampuksella.

- Gaza palaa poroksi, kuvaili tilannetta parvekkeeltaan tarkkaillut paikallinen asukas.

Taistelujen riehuessa pahimmillaan sekä presidentti Abbas että pääministeri Ismail Hania vetosivat rauhan ja järjestyksen puolesta.

Abbas ja Hamasin poliittinen johtaja Khalid Mashaal sopivat puhelimitse myös palauttavansa tulitauon palestiinalaisalueille. Samanlaiset lupaukset tulitauosta ovat aiemmin nopeasti romahtaneet.

- Huomenna pidetään kokous, jossa yritetään sopia mekanismeista laajan tulitauon aikaansaamiseksi, Fatahin edustaja kertoo.

Abbas ja maanpaossa asuva Mashaal hyväksyivät Saudi-Arabian kutsun kokoontua neuvottelemaan muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan, todennäköisesti tiistaina.

Abbas ja Mashaal tapasivat edellisen kerran tammikuussa, mutta tuolloin neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Fatah ja Hamas ovat käyneet veriseksi yltynyttä valtataistelua siitä lähtien, kun Hamas voitti runsas vuosi sitten palestiinalaisten parlamenttivaalit.

Jyrkästi heikentynyttä turvallisuustilannetta pohdittiin myös Lähi-idän maanelikön tapaamisessa Washingtonissa. Kvartetin jäsenet ilmaisivat "syvän huolensa" palestiinalaisten väkivaltaisuuksien vuoksi ja vaativat osapuolia kunnioittamaan lakia ja järjestystä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.