Paleletko etätöissä? Älä luota vain villasukkiin – ota näppärät lämmitysniksit talteen

Kodin ja itsensä lämmittämisseen paukkupakkasilla on olemassa näppäriä niksejä.

Etätyöskentely kotoa saattaa tuntua erinomaiselta vaihtoehdolta paukkupakkasilla, kun työmatka vaihtuukin muutamaan ekstraminuuttiin lämpimän peiton alla.

Työpaikalla saattaa tosin hyvässä lykyssä olla merkittävästi lämpimämpää kuin kotona, missä pohdit, kuinka tähtitieteellinen sähkölaskusta tulee, jos väännät kaikki lämpöpatterit täysille.

Kylmyyden tunnetta todennäköisesti lisää se, että etätöissä istut helposti paikoillasi useita tunteja putkeen.

Metro-julkaisu keräsi listan vinkkejä, joiden avulla voit maksimoida lämmön kotonasi myös etätyöpäivinä.

Hyödynnä auringonpaiste

Aurinkoisina päivinä kaihtimet tai verhot kannattaa pitää auki, jolloin auringonvalo lämmittää kotia. 

Pimeän tullen ja varsinkin yöllä, kaihtimet ja verhot kannattaa sulkea, sillä ne toimivat ikään kuin ylimääräisenä eristekerroksena pitäen huoneet hieman lämpimämpänä.

Tuki potentiaaliset vetokohdat

Jos talvisin tuntuu siltä, että jossain päin asuntoa vetää, kannattaa käyttää hetki siihen, että tukkii paikat, joista lämpö karkaa asunnosta.

Vetoisia paikkoja ovat yleensä ikkunan ja ovenpielet sekä mahdolliset raot lattiassa.

Lämmön karkaamisen estäminen on luonnollisesti hyvin tehokas tapa pitää asunto lämpimänä, mutta vetokohtien tukkiminen säästää pitkän pennin myös lämmityskustannuksissa.

Ennen kuin alat tiivistämään esimerkiksi ikkunoita, kannattaa testata, että vetävätkö ne todella. Testaaminen onnistuu helposti esimerkiksi kynttilän avulla

Siirrä huonekaluja

Tarkista miten olet sijoitellut huonekalusi, jotta ne eivät ole liian lähellä lämpöpattereita. Vaikka saattaisi tuntua hyvältä idealta hilata sohva aivan patterin viereen lämmön vuoksi, se todennäköisesti estää lämpöä kulkemasta muualle asuntoon.

Patterin eteen sijoitetut verhot sitten taas luovat patterin edustalle lämpimän ilman "taskun", joka vaikuttaa patterin termostaattiin. Termostaatti tulkitsee huoneessa olevan lämpimämpää kuin siellä todellisuudessa onkaan, joten lämmönluovutus jää vajaaksi.

Lämpöpatterin ja verhojen tai kalusteiden välillä pitäisikin olla aina vähintään 15 sentin rako.

Pidä ovet suljettuna

Pitämällä eri huoneiden ovet suljettuna, ilmavirtaus niiden välillä pienenee, eikä lämpö pääse karkaamaan avoimien ovien kautta. 

Ovi kuitenkin kannattaa lämmön kannalta pitää auki on uunin ovi sen käytön jälkeen. Uunin jälkilämpö tuo huoneeseen ekstralämpöä kuluttamatta kuitenkaan energiaa.

Pukeudu kerroksiin

Kerrospukeutuminen on toimiva keino talvisen urheilun lisäksi myös etätöihin.

Jos sinun ei tarvitse istua Teams-palaverien takia kotonakin puku päällä, kannattaa pohtia, olisiko mukavampaa ja lämpimämpää pistää päälle se isoin ja lämpimin huppari, jonka alle mahtuu toinenkin paita.

Kerrospukeutumisessakin kannattaa pitäytyä kohtuudessa, ettei pue itselleen epämukavan tönkköä oloa.

Harteilleen tai syliinsä voi aina heittää myös viltin – lämmintä ja mukavaa!

Tee taukojumppa

Mikään ei lämmitä niin kuin vanha kunnon yllätyskyykky. Pieni taukojumppa töiden teon lomassa lisää verenkiertoa ja lämmittää, mutta virkistää myös aivoja, jolloin työntekokin helpottaa.

Nosta siis aika ajoin pylly ylös penkistä ja viltin lämmön alta ja tee pari jumppaliikettä.

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Katso video: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan.

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat