Vinkit kodin tehokkaaseen lämmittämiseen paukkupakkasilla – "Pahimmillaan tilanne on se, että..."

Pörssisähkö oli tänään kalleinta vuosiin: Sähkökiukaankin lämmitys maksoi alkuillasta seitsenkertaisesti vuoden takaiseen verrattuna 5:40
Pörssisähkö oli maanantaina 29. marraskuuta 2021 kalleinta vuosiin. Esimerkiksi sähkökiukaan lämmitys oli alkuillasta seitsemän kertaa kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Talotekniikan ammattilainen antoi kahdeksan vinkkiä kodin energiatehokkaaseen lämmittämiseen paukkupakkasilla.

Tilastollisesti tammi–helmikuu on Suomessa vuoden kylmintä aikaa, mutta keskilämpötilat voivat pysytellä nollan alapuolella suurimmassa osassa maata jo joulukuussa. Tänä vuonna joulukuu on käynnistynyt suorastaan poikkeuksellisen kylmissä merkeissä.

Pakkasten kiristyessä kiristyy myös päästöistä käytävä keskustelu. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen lämmittäminen tuottaa talotekniikkayritys Aren tiedotteen mukaan yli puolet kaikista hiilidioksidipäästöistä.

Aren ylläpito- ja huoltopalveluiden kehityspäällikkö Harri Launo antaa tiedotteessa vinkit, kuinka toimia, mikäli ilmastonmuutos huolettaa, mutta haluaa silti tehdä parhaansa energiatehokkaan lämmittämisen eteen.

1. Säänmukainen pukeutuminen

Villasukat jalassa ei tarvitse Launon mukaan kotona tai työpaikalla kulkea, mutta paukkupakkasilla ei kannata ajatella, että t-paita ja sortsit riittävät.

2. Ennakoi

Jos talossasi on takka, kannattaa sinne heittää puita jo silloin, kun sääennuste lupaa kylmenevää, jotta koti ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

3. Älä ylilämmitä

Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta. Se myös kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20–21 astetta, mutta makuuhuoneissa riittää usein alhaisempikin lämpötila, koska se voi auttaa nukkumaan paremmin.

4. Mieti sisustusta

Harva on tullut ajatelleeksi, että myös huonekalujen sijoittelu voi vaikuttaa siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu. Launon mukaan huonekalujen siirtäminen voi olla fiksumpaa kuin lämmityksen lisääminen.

– Esimerkiksi pöytä, verho tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona. Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän. Pahimmillaan tilanne on se, että työpöydän alla on oikein hyvät olosuhteet, mutta pöydällä sormet on jäässä, Launo kertoo.

5. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni

Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää.

– Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Ovi kannattaa siis pitää kiinni ja suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki, Launo kertoo.

6. Huolla ajoissa

Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Launo muistuttaa myös siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmän avulla ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

7. Älä unohda tekoälyä

Jos kiinteistössä on nykyaikainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

8. Ikkunat auki vain hetkeksi

Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Mikäli kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.

Lähde: Are

Lue myös:

    Uusimmat