Hattu ei ole tärkein suoja kylmää vastaan – 4 tapaa, joilla pysyt lämpimänä paukkupakkasilla

Sinin uudet talvivaatteet 2:45
Lemmikkisikin kylmettyy talvipakkasilla! Näistä merkeistä tunnistat koiran palelun!

Mississippin osavaltionyliopiston kinesiologian apulaisprofessori John Eric Smith paljastaa Daily Mail -sivustolle, että lämmin takki on pipoa tärkeämpi talvivaate.

Syyt jatkuvan palelun takana ovat moninaiset, mutta talvipakkasilla kylmyys iskee lähes jokaiseen ihmiseen huolimatta kehon koosta tai sukupuolesta.

Kylmään astuessaan keho keskittää verenkierron keskivartaloon suojatakseen elintärkeitä elimiä. Samalla keho rajoittaa ihon pinnalla tapahtuvaa verenkiertoa, jotta lämpöä haihtuisi mahdollisimman vähän ja keho olisi suojassa kylmettymiseltä mahdollisimman pitkään.

Toinen elimistön tapa pysyä lämpimänä on lisätä lihasaktiivisuutta, mikä vauhdittaa aineenvaihduntaa ja tuottaa lämpöä. Moni onkin huomannut, että kylmällä jalat ja kädet värisevät sekä hampaat kolisevat.

Pelkästään elimistön suojamekanismeihin ei kuitenkaan paukkupakkasilla kannata luottaa. Jotta kehoaan voi suojata kylmyydeltä, on syytä kiinnittää huomionsa vaatetukseen, fyysiseen aktiivisuuteen ja ruokaan.

1. Vaatteet

Paksut vaatteet ja kerrospukeutuminen auttavat pitämään kylmän loitolla, sillä ne estävät lämmön haihtumista ihosta ympäristöön. Mississippin osavaltionyliopiston kinesiologian apulaisprofessori John Eric Smith kuitenkin sanoo, että toisin kuin yleensä luullaan, päästä lämpöä ei haihdu yhtään sen enempää kuin muistakaan kehon osista. Jos päässä on lämmin hattu, mutta keskivartaloa ei suojaa lämmin takki, on olo väistämättä hytisyttävän kylmä.

Päätä tärkeämpää onkin suojata keskivartalonsa jäätymiseltä. Mikäli torso on lämmin, elimistön ei tarvitse suojata siellä sijaitsevia elimiä vähentämällä verenkiertoa raajoissa. Lämpimän takin ansiosta olo onkin kokonaisvaltaisen lämmin.

2. Liiku, mutta älä liikaa

Fyysinen aktiivisuus tuo elimistöön lisää lämpöä, mikä auttaa kehoa säilyttämään lämpötilansa ja pitää kylmää loitolla. Raju liikunta kuitenkin aiheuttaa hikoilua, mikä on elimistön tapa viilentää kehoa. Hien haihtuminen johtaa lisääntyneeseen lämmön menetykseen, minkä lopputuloksena on puistattava kylmyys.

3. Syö välipaloja

Syöminen lisää kehon lämmöntuotantoa, kun ruoansulatusaineenvaihdunta käynnistyy. Säännöllinen syöminen ja välipalojen haukkaaminen auttaakin pitämään kehon lämpötilan tasaisena ja olon mukavana.

4. Älä pidä ulkovaatteita sisällä

Kylmällä ilmalla houkutus pitää takkia sisällä voi kasvaa suureksi, mutta tapa ei ole erityisen lämmittävä.

Kasvot alkavat punoittaa, kun elimistö yrittää haihduttaa lämpöä lisäämällä pintaverenkiertoa. Pahimmassa tapauksessa ylimääräinen vaatetus aiheuttaa hikoilua. Kun ihminen sitten menee taas ulos, olo on vielä alkuperäistäkin kylmempi, koska kylmä ilma imee lämmön iholta ja hiki alkaa haihtua ihon pinnalta.

Pysyäkseen lämpimänä on parasta pukeutua sisätiloissa riittävän lämpöisiin sisävaatteisiin ja pukea ulos mennessään niiden päälle lämmittävät ulkovaatteet.

Eivätkö vilunväreet siltikään poistu? Kokeile siinä tapauksessa näitä nerokkaita kikkoja!

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat