Läkähdytkö sisätiloissa? Näillä keinoilla voit yrittää viilentää asuntoa: "Vanha konsti on edelleen toimiva"

Toimiiko kotisi ilmanvaihto? Selvitä 10 minuutissa 0:15
KATSO MYÖS: Toimiiko ilmanvaihto kotonasi? Helpolla kikalla selvität.

Nappaa vinkit, joiden avulla pidät asunnon viileänä hellejakson aikana.

Näkökulmasta riippuen helle hellii tai piinaa suomalaisia. Vaikka auringonpaiste ulkona miellyttäisikin, sisätiloissa kuumuus voi läkähdyttää. 

THL muistuttaa tiedotteessaan, että kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana.

– Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren tiedotteessa.

Ulkoilmalle ei mitään voi, mutta nappaa alta vinkit, joiden avulla saat edes asunnon viilennettyä.

Näin saat kodin viileäksi helteillä

Sulje ikkunat ja suojaa verhojen avulla

Kun päivä on kuumimmillaan, ikkunat ja ovet on hyvä pitää kiinni, jotta lämmin ilma ei virtaa ulkoa sisään. Jos ulkona on viileämpää kuin sisällä, varjon puolella olevia ikkunoita voi avata.

– Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla, vinkkaa Grotenfelt-Enegren.

Myös lasiselle parvekkeelle kannattaa hankkia verhot tai kaihtimet suojamaan paahteelta.

Muista läpiveto

Kun avaat ikkunat samaan aikaan asunnon vastakkaisilta puolilta, asuntoon syntyy viileä virtaus eli läpiveto. Erityisen tehokas viilennyskeino läpiveto on aamuisin ja iltaisin, kun ilma ulkona on viileämpää. THL suositteleekin avaamaan ikkunat yöksi ulkoilman viilentyessä ja tuulettamaan sisätilat läpivedon avulla.

– Vanha konsti on edelleen toimiva. Jos läpiveto ei ole asunnossa mahdollinen, voi viilentämistä kokeilla avaamalla tuuletusparvekkeen oven ja virittämällä oman asunnon postiluukun niin, että se pysyy auki. Näin asuntoon syntyy pieni viilentävä ilmavirtaus, vinkkasi myös jäähdytyksen tuotepäällikkö Antti Tilamaa Helenin tiedotteessa viime vuonna.

Nestehukka voi yllättää helteellä – katso näppärä kikka, jonka avulla selvität, kärsitkö itse siitä. Juttu jatkuu videon alla.

Helppo ihotesti paljastaa, juotko tarpeeksi vettä 0:30
Nipistystestillä selvität, kärsitkö nestehukasta.

Auttaako tuuletin? 

Tuuletin voi tarjota hetkellisen helpotuksen luomansa ilmavirran ansiosta. Läpivedon lailla tuuletinta kannattaa hyödyntää silloin, kun ilma on viileämpää. 

Tiesitkö, että tuuletin voi olla hyvä laittaa puhaltamaan ikkunasta ulos?

– Kun ulkoilma on viileämpää kuin sisäilma, tuuletin imee kuumaa ilmaa sisätiloista ja korvaa sen viileämmällä ilmalla, selittää Tilamaa.  

THL muistuttaa, että tuulettimesta on apua, jos sisäilma on alle 35 astetta. Tuota lämpimämmässä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä tuuletin ei varsinaisesti viilennä sisäilmaa. THL:n mukaan tuuletin lisää kehon lämpökuormaa liian lämpimässä. Lisäksi se haihduttaa iholta nestettä, joten vesitankkausta ei kannata unohtaa.

Sammuta turhat laitteet

Helteillä on hyvä välttää sähkölaitteiden käyttöä, vaikka ne nykyään ovatkin säästeliäämpiä energiankäytössään.

Esimerkiksi pesukoneet, televisiot, tietokoneet ja pelikonsolit voivat nostaa kodin lämpötilaa. Sammuta myös turhat valot.

Kovilla helteillä ruoka kannattaa lämmittää uunin tai hellan sijaan mikroaaltouunilla.

Lähteet: Helen, THL

Lue myös:

    Uusimmat