Hellettä pukkaa! Näillä keinoilla saat ilmastoimattoman asunnon viileämmäksi ilman kalliita investointeja

Vinkit itsensä ja asunnon viilentämiseen 9:26
Ulkona on kuuma ja sisällä vielä kuumempi. Kuinka saada olo siedettäväksi? Aalto yliopiston professori Risto Kosonen antaa muutamia vinkkejä asian tiimoilta.

Suomessa kelit ovat olleet helteisiä, ja lämpötilat ovat voineet kohota jopa yli +30 asteen. Vielä viikonlopuksi on joillekin paikkakunnille luvassa kuumia kelejä. Helteellä olot voivat käydä erityisen tukaliksi asunnoissa, joissa ei ole ilmastointia. 

Kesä saattaa lämmittää ilmastoimattomat asunnot sietämättömän kuumiksi. Kuumassa asunnossa on vaikea olla, ja usein esimerkiksi unen laatu kärsii.  

Ilmanjäähdyttimet voivat olla kalliita investointeja. Lisäksi niiden käytöstäkin voi seurata iso lasku.  The Sun kokosi vinkit siihen, miten asunnon saa pysymään helteillä edes hieman viileämpänä, ilman hintavia laitteita. 

Sulje verhot tai sälekaihtimet 

Verhot tai sälekaihtimet kannattaa pitää suljettuina koko päivän. Se estää aurinkoa porottamasta suoraan sisään pitäen asunnon hieman viileämpänä. 

Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS suosittelee käyttämään erityisesti vaaleita verhoja. Metalliset kaihtimet tai tummat verhot voivat kuumentaa asuntoa entisestään, NHS varoittaa. 

Laita tuuletin avoimen ikkunan eteen 

Illan tullen tuuletin kannattaa laittaa avoimen ikkunan eteen sen sijaan, että sen asettaisi yöpöydälle sängyn viereen. Tuuletin ikkunan edessä saa ilman kiertämään entistä tehokkaammin.  

Tuulettimilla voi luoda ristivedon, jolloin ilmankierto maksimoituu.

Käytä jäätä apuna asunnon viilentämisessä 

Ota avuksesi tyhjä muovipullo ja jääpalat. Tee muovipulloon reikiä keskeltä pullonkaulaan asti. Täytä pullo jäillä juuri aukkojen alapuolelle. Voit tehdä myös useampia jääpulloja. 

Laita pullo tuulettimen eteen tai sen taakse. Jos sinulla on tornituuletin, laita pullo lattialle tuulettimen eteen.  

Jään ansiosta ilma viilenee, ja huone alkaa tuntua lähes ilmastoidulta.

Älä nuku alasti 

Kuumalla ilmalla voi tuntua loogiselta riisua kaikki vaatteet nukkumaan mennessä. Asiantuntijoiden mukaan tämä voi kuitenkin saada olosi entistä tukalammaksi. 

– Ihmisen voi olla parempi nukkua vaatteet päällä kuin alasti, sanoo neurologi ja uniasiantuntija Guy Leschziner.  

– Jos päälläsi on luonnollista materiaalia, kuten puuvillaa, se voi suurentaa aluetta, jolta hiki haihtuu, saaden olosi viileämmäksi, hän selittää. 

Irrota laturit ja turhat elektroniikkalaitteet pistorasiasta 

Pistorasioihin kytketyt elektroniikkalaitteet ja laturit voivat säteillä lämpöä. Jos siis haluat esimerkiksi makuuhuoneen pysyvän viileämpänä, kannattaa laturit ja muu turha elektroniikka poistaa huoneesta. 

Vaikka kikka ei todennäköisesti saa aikaan suurta muutosta, kannattaa huoneesta poistaa kaikki asiat, jotka tuottavat lisää lämpöä. Elektroniikan irrottaminen seinästä säästää myös energiaa! 

Tällä viikolla voidaan rikkoa lämpöennätyksiä – tässä Marttojen yksinkertaiset vinkit asunnon viilentämiseksi 6:42
Tällä viikolla voidaan rikkoa lämpöennätyksiä – tässä Marttojen yksinkertaiset vinkit asunnon viilentämiseksi

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat