Pakkaspukeutumisen alkeet: Älä unohda näitä asioita

Pakkasella moni vetäisee aamulla ylleen yksinkertaisesti sen kaapin paksuimman takin, mutta etenkin silloin kun ulkona on tarkoitus viettää aikaa, olisi ensisijaisen tärkeää panostaa kerrospukeutumiseen, jottei vilu pääse yllättämään. Osaatko sinä pakkaspukeutumisen alkeet?

Vaikka suomalaiset ovat tottuneet vuosien saatossa koviinkin pakkasiin, unohtuvat talvivaatetuksesta helposti kaksi tärkeää asiaa: väljyys ja kerroksellisuus. Panostamalla näihin kahteen seikkaan voivat talviurheilulajitkin löytää yllättäen paikkansa sydämestä.

Talvivaatteet ovat syystä väljiä

Talvella väljempi on lämpimämpi. Tämä olisikin syytä pitää mielessä jo silloin, kun talvivaatevarastoja täydennetään – sen sijaan, että haalittaisiin ylle erityisen tiukkoja vaatteita kovalla pakkasella.

– Useimmat haluavat käyttää todella kireitä urheiluvaatteita, mutta ne eivät ole lämpimiä, koska vaatteiden väliin ei jää lämmintä ilmaa, elämysurheilija Tom Nylund Helly Hansenilta kertoo.

Kun vaatekerroksia on yllä monta ja niiden väliin jää reilusti ilmaa, joka ei pääse suoraan kuorikerroksen läpi ulos, pysyy kehokin pitkään lämpimänä.

– Tärkeää on siis pyrkiä ottamaan oma lämpö tehokkaasti talteen, Nylund toteaa.

Palauta mieleen kerrospukeutumisen alkeet

Kerrospukeutumisen salaisuus piilee vaatekerrosten väliin jäävässä lämpimässä ilmassa. Vuoden mittaan yksinkertaisetkin pakkaspukeutumisvinkit unohtuvat monilta.

– Kerrospukeutuminen on aina ja joka vuosi in, mutta siitä kannattaa aina muistuttaa! Haglöfsin aluepäällikkö Jussi Tuominen toteaa.

Kun koviin pakkasiin valmistaudutaan vaatevalinnoissa, olisi hyvä kiinnittää huomiota materiaaleihin, joista vaatteet on valmistettu. Eri kerroksiin sopivimmat materiaalit määräytyvät eri perustein.

– Tärkeää on, että alla on toimiva, ei-puuvillainen alusasu ja sen päällä tarvittava määrä fleecejä. Sitten päälle laitetaan kuoritakki, joka suojaa säältä – niin lumelta kuin vedeltäkin. Suosittelen Gore-Texiä kuorikerroksen materiaaliksi, Tuominen toteaa.

– Talven kylmimpinä päivinä suosittelen vanullisten tuotteiden käyttöä, Tuominen vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat