Mainos

Pakastetuista alkioista syntyneet vauvat jopa terveempiä

Koeputkihedelmöityksen riskeistä on saatu uutta tietoa. Tanskalaistutkimuksen mukaan pakastetuista alkioista syntyneet vauvat ovat yhtä terveitä tai terveempiä kuin vauvat, jotka ovat syntyneet tuoreista alkioista. Pakastealkioilla hedelmöitetyt vauvat painavat hieman enemmän eikä heillä ole suurempaa riskiä saada synnyinvikoja.

Tutkimuksen mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että pakastettujen alkioiden käyttö hedelmöityksessä ei ole lapselle suurempi riski kuin tuoreiden alkioiden käyttö.

- Tähän asti tutkimustieto on ollut hyvin rajallista, kertoo tutkija Anja Pinborg Kööpenhaminan yliopistollisesta sairaalasta.

- Halusimme olla täysin varmoja, ettei menettely ole mitenkään vahingollinen jälkikasvulle.

Teknikka, missä alkiot pakastetaan ennen siirtämistä äitiin, auttaa vähentämään raskaita hormonihoitokertoja munasolujen keräämiseksi.

Hallitusten ja lääkintäviranomaisten keskuudessa on painostusta päästä eroon käytännöstä, jossa naisen kohtuun istutetaan samaan aikaan monta hedelmöitettyä munasolua. Käytäntö lisää raskauden mahdollisuutta, mutta lisää komplikaatioriskiä. Suomessa siirretään korkeintaan kaksi alkiota kerralla, jotta riskiraskauksilta vältytään.

Tutkijat eivät usko, että alkion pakastaminen lisää lapsen elinmahdollisuuksia. Sen sijaan saattaa olla, että vain vahvimmat alkiot selviävät pakastamisesta.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 1300 pakastealkioista syntynyttä tanskalaislasta, joita verrattiin lähes 18 000 tuoreilla alkioilla syntyneisiin lapsiin. Lapset ovat syntyneet vuosina 1995-2006.

Suomessa joka kuudes pariskunta kärsii lapsettomuudesta. Hedelmöityshoidot ovat lisääntyneet vuosittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.