Mainos

Paikannuspalvelut kännyköihin syksyllä

Sonera aikoo tuoda markkinoille vielä tänä syksynä paikannuspalvelun, joka toimii kaikissa GSM-puhelimissa. Paikannus on karkeahko, sen tarkkuus on 500-2000 metriä.

Uusi paikannuspalvelu perustuu itse asiassa vanhaan tekniikkaan, sillä se määrittää puhelimen sijainnin tukiasematietojen avulla.

Paikannuspalvelut näyttävät nyt tulevan käyttöön nopeammin kuin arvattiinkaan. Sonerassa katsotaan, että tarkkuus riittää alkuun.
-Monet ovat lähteneet siitä, että kehitetään paikannusta varten uusi infrastruktuuri ja tehdään kalliit investoinnit verkkoon. Me harjoittelemme ensin hieman kevyemmällä järjestelmällä, kertoo osastopäällikkö Antti Vihavainen. Sonerassa on arvioitu, että tuhat ensimmäistä paikannussovellusta voidaan toteuttaa nykyisen tekniikan sallimalla tarkkuudella.

Laki suojaa yksityisyyttä

Paikannustekniikan mahdollisuudet eivät suinkaan ole herättäneet varauksetonta ihastusta kännykänkäyttäjien keskuudessa. Tekniikan ansiosta ulkopuoliset pystyvät seuraamaan puhelimen ja sen omistajan liikkeitä yötä päivää. Liikenneministeriön käynnistämän Henkilökohtainen navigointi -ohjelman koordinaattori Antti Rainio huomauttaa, että matkapuhelinoperaattoreiden järjestelmät ovat tienneet aina, missä puhelin kulkee.

Soneran järjestelmässä on uutta se, että tieto otetaan palvelukäyttöön. Rainion mielestä yksityisyys on paikannusasioissa varsin hyvällä tolalla. Laki teletoiminnan tietoturvasta sääntelee, että teleoperaattori ei saa luovuttaa asiakkaan tietoja eteenpäin.
-Lähtökohtana on aina, että asiakas saa päättää oman sijaintitietonsa luovuttamisesta, hän määrittelee.

Suomesta laboratorio sovelluskehittäjille

Paikantamisen tekniikka alkaa siis olla hallussa, mutta sitä soveltavien palveluiden sisältö on yhä suuri kysymysmerkki. Insinöörien esimerkeissä paikantava kännykkä kertoo käyttäjälleen vaikkapa lähimmän pizzapaikan sijainnin tai päivän tarjoukset lähikaupassa. Radiolinja on soveltanut tekniikkaa tekemällä viime syksynä ainutlaatuiseksi luonnehditun kokeilun. Siinä selvitettiin kännykällä, mistä löytyy kolme lähintä Alkoa.
Sonerassakin mietitään kuumeisesti, minkälaisia uusia palveluita käyttäjille voitaisiin myydä. Yhtiö on nyt ryhtynyt etsimään tuoreita ratkaisuja maailmalta. Se käynnisti kansainvälisen hankkeen, jonka tarkoitus on houkutella paikkatietoa hyödyntävien sovellusten kehittäjiä Suomeen. Soneran ohjelmassa operaattori tarjoaa verkkonsa ja paikantamispalvelunsa kokeilijoiden käyttöön. Kuka tahansa ei kuitenkaan pääse pioneerien joukkoon: yhtiö poimii kiinnostuneista parhaat päältä.

-Palvelun pitää olla järkevä. Siinä täytyy olla jotakin pikkuisen jännittävää mutta myös bisnespotentiaalia, Vihavainen määrittelee. Sonerassa uskotaan, että kännykkähullu Suomi on otollista maaperää ulkomaalaisten kehittäjien kokeiluille. Ensimmäiset sovellukset on tarkoitus saada käyttäjien ulottuville tämän vuoden aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.