Pahoinpitely, vapaudenriisto ja kunnianloukkaus... Työntekijöitä epäillään useista lapsiin kohdistuneista rikoksista koulukodissa Muhoksella

Tällainen oli Muhoksen koulukodin eristystila.

Poliisi epäilee Muhoksella sijaitsevan koulukodin työntekijöitä useita rikoksita. Rikosepäilyn perusteella työntekijät olivat muun muassa syyllistyneet sinne sijoitettujen nuorten pahoinpitelemiseen. 

Keskusrikospoliisi tiedotti tänään saaneensa valmiiksi esitutkinnan, joka koskee Pohjois-Pohjanmaan Muhoksella sijaitsevan koulukoti Pohjolakodin toimintaa.

Esitutkinnan aikana on tutkittu Pohjolakodin neljän yksikön toimintaa ja sitä, millä tavalla niihin sijoitettuja nuoria on kohdeltu.

Yli 20 tutkitusta tapauksesta syyttäjän pöydälle on poliisitutkinnan seurauksena päätynyt lopulta seitsemän epäiltyä rikoskokonaisuutta. Poliisista kerrotaan, että tämä tarkoittaa, että rikoksen uhreja epäillään olleen yhteensä seitsemän henkilöä.

Syyteharkinaan siirtyneissä tapauksissa rikosnimikkeinä ovat virka-aseman väärinkäyttö, kunnianloukkaus, pahoinpitely, lievä pahoinpitely ja vapaudenriisto. Tapauksissa on kyse siitä, onko koulukodin henkilökunta käyttänyt rajoitustoimenpiteitä lastensuojelulain sallimalla tavalla.

17:ssa tutkitussa tapauksessa sen sijaan ei esitutkinnan perusteella ole syytä epäillä rikosta. 

Apulaisoikeusasiamies teki poliisille tutkintapyynnön heinäkuussa 2018 sen jälkeen, kun oli tehnyt tarkastuskäynnin Pohjolakotiin ja tehnyt selvitystä vaativia havaintoja vuosien 2013- 2019 välillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja