Aggressiivisesta rintasyövästä selvinnyt Minna: "Voin nyt paremmin kuin ikinä"

Laulaja-lauluntekijä Minna Ora, 45, löysi kaksi vuotta sitten rinnastaan patin, joka osoittautui pahanlaatuiseksi rintasyöväksi. Alkoi pitkä ja raskas kamppailu syöpää vastaan.

Vuosi 2013. Laulaja-lauluntekijä Minna Ora löytää saunassa ollessaan vasemmasta rinnastaan patin.

– Saunassa oli 80 astetta lämmintä, mutta kun kylmä hiki pukkasi päälle, tuntui kuin siellä olisi pakkasta, Minna kuvailee ensijärkytystään.

Hän etsii aluksi netistä tietoa siitä, mikä patti voisi olla. Rauhoittumisen sijaan Minna järkyttyy löydöksistään vain entistä enemmän, eikä halua uskoa kyseessä olevan syöpä.

Minna saa nopeasti lääkäriajan ja mammografiassa kylmä totuus iskee kasvoille.

Rintasyöpä, III-aste. Laatu ärhäkkä HER2-positiivinen.

Hoidot alkavat

Rintasyöpä todetaan levinneeksi myös Minnan vasemman kainalon kolmeen imusolmukkeeseen. Hoitomuotona päädytään leikkaukseen.

– Tein heti sen päätöksen, että mieluummin heti koko rinta pois kuin, että tehtäisiin osapoistoja ja jäätäisiin odottelemaan syövän leviämistä. Ajattelin, että totta kai se poistetaan, jos se on paras ratkaisu.

Leikkauksessa Minnan koko vasen rinta ja kainalon imusolmukkeet poistetaan.

Kuvauksessa muita etäpesäkkeitä ei löydy, mutta leikkauksen jälkeen tammikuussa 2014 aloitetaan sytostaattihoidot liitännäishoitona. Minnan hiukset lähtevät hoitojen seurauksena.

Minnalle suunnitellaan myös sädetyshoitojen aloitusta, mutta toukokuussa huomataan, että syöpä on levinnyt myös keuhkoihin.

Ennuste on huono. Minnalle tarjotaan uutta sytostaattia, mutta hän ei enää uskalla luottaa pelkästään siihen, että uusi sytostaatti toimisi.

Apua Saksasta biologiselta puolelta

Minnan mies lähtee pari päivää diagnoosin saamisen jälkeen etsimään netistä tietoa siitä, voiko syövän selättämiseen vaikuttaa ruokavaliolla. Miehen tiedonhaun ansiosta Minna löytää tiensä Saksaan ja biologisen hoidon pariin.

– Kun seinä lyödään vastaan, halusin kääntää kaikki kivet syövän selättämiseksi. Ajattelin, että hitto soikoon, jos en tee tätä nyt, en varmasti tee tätä ikinä.

Biologisen lääketieteen mukaan syy syövän leviämiseen oli se, että Minnan immuniteetti oli huonolla tasolla. Myös hänen suolistonsa on huonossa kunnossa.

Minnalle aloitetaan kattavat hoidot, joiden tarkoituksena on saada keho itse taistelemaan syöpäsoluja vastaan. Hoito perustuu suoliston toiminnan normalisointiin mikroravinteiden ja tiukan alkalisen ruokavalion avulla, joilla tuetaan kehon omaa immuniteettia ja poistetaan kehon happoja.

Maitotuotteet, eläinproteiinit, viljat ja sokerit ovat pannassa. Sallittujen kasvisten lista on akuutissa vaiheessa kapea

Biologisen lääketieteen mukaan syöpäsolut eivät viihdy alkalisessa eli hapottomassa kehossa, jolloin ne alkavat itse tuhota itseään.

Palattuaan Suomeen Minna alkaa harrastaa joka päivä kevyttä liikuntaa, mikä parantaa hänen oloaan. Luonnossa liikkumisesta koiriensa kanssa tulee hänelle merkittävä tie kohti parantumista.

Minna käyttää myös paljon aikaa uuden ruokavalion opetteluun.

– Ei tämän kokoista ruokavalion muutosta ole ihan helppo tehdä. Kyllä tarvitaan aika iso motivaatio tehdä ja toteuttaa se.

– Ei sitä voi mennä vaan sanomaan toiselle, että syö näin ja paranet. En olisi vanhassa elämässäni tähän pystynyt ilman näin vahvaa syytä muutokselle.

Minna korostaa, että radikaali ruokavalion muutos ei välttämättä sovi kaikille niin hyvin kuin mitä se sopi hänelle. Syövän akuutin vaiheen jälkeen ruokavaliota laajennettiin myös muilla alkalisilla ruoka-aineilla.

– Tämä on minun selviytymistarinani.

Sairauden kanssa oppii elämään

Ruokavalion myötä Minnan vointi alkoi parantua. Enää hän ei edes osaisi luopua ruokavaliostaan, vaikka se onkin hieman löyhentynyt akuutin vaiheen jälkeen.

– En osaa sanoa mitään yhtä asiaa, mikä minut olisi parantanut, vaan kokonaisvaltainen muutos, mitä tein Saksasta palattuani.

– Minulla kulki käsi kädessä uusi sytostaatti ja nämä biologiset hoidot. Ruokavalion ja liikunnan myötä aloin voimaan tosi hyvin, kestin myös äärimmäisen hyvin uudet sytostaattihoidot.

Minna kehuu myös suomalaista syöpähoito-osaamista, mutta hän kuvailee sytostaattihoitoja todella rankoiksi.

– Ne vievät oman kunnon ja immuniteetin niin huonoiksi, että sitä joutuu ihan rapakuntoon.

Tällä hetkellä Minna elää normaalia elämää yhden rinnan kanssa. Hän kertoo harkinneensa implantin hankkimista, mutta toistaiseksi ei ole plastiikkakirurgille lähtenyt.

– Päätin, että en viitsi lähteä niin isoon leikkaukseen, Minna sanoo.

Vaikka syöpähoidot olivat rankkoja, terveys meni kuitenkin kaiken muun edelle.

– Olihan se aika kolaus, kun tukka lähti ja rinta poistettiin. Olo oli alkuun kuin zombilla, mutta pikkuhiljaa siihen tottuu. Se on nyt osa minua, että toinen rinta puuttuu. Sen kanssa oppii elämään.

Kokemuksesta syntyy kappale

Kaksi viikkoa ennen syöpädiagnoosia Minnan päähän pulpahti teksti, jonka hän kirjoitti kappaleeksi asti. Synkkä teksti kertoi syöpään kuihtuvasta ihmisestä.

– Tarina oli niin rankka, että itkin koko illan, kun olin saanut kappaleen valmiiksi. Ihmettelin, että mikä tämä juttu oikein on.

Pari viikkoa tämän jälkeen – diagnoosin saatuaan – hän ymmärsi, mistä kappale kertoi.

Minna löysi Facebookin kautta tiensä Siskot ry:n pariin. Yhdistys tarjoaa vertaistukea syöpään sairastuneille. Hän soitti ennen sairastumistaan tehdyn kappaleensa Siskojen puheenjohtajalle Tiina Aaltoselle, joka halusi Minnan ehdottomasti ryhmään mukaan.

Yhteistyössä sisarensa Anne Saarisen kanssa Minna kirjoitti Siskoille kappaleen Taivas ja maa. Kappaleen musiikkivideo julkaistiin tämän vuoden kesäkuussa Siskopäivillä Tampereella.

Kappaleesta on tarkoitus tehdä myös virallinen sinkkulohkaisu, jonka tuotoista Minna lahjoittaa osan Siskojen toimintaan. Taivas ja maa kertoo Minnan mukaan hänen matkastaan pelosta valoon. Hän toivoo kappaleen antavan voimaa muille saman sairauden kanssa kamppaileville.

Alkuperäistä synkkää kappaletta Minna ei ole vieläkään äänittänyt.

– En ole halunnut enkä uskaltanut tehdä sitä biisiä, koska se on niin rankka ja paranemisprosessini on vielä kesken.

"Päivääkään en ole katunut"

Musiikin tekeminen oli Minnalle valtavan tärkeä terapiamuoto paranemisessa.

– Siinä saa purkaa niin ilontunteet kuin syvät mustat hetketkin.

Minnan bändi The Rack Doll, jossa myös hänen miehensä soittaa kitaraa, valmisteli uutta levyään Minnan paranemisprosessin aikana. Minnalle oli tärkeää, että on jotain, mihin keskittyä paranemisen ohella. Levy julkaistiin tämän vuoden toukokuussa.

Myös Minnan mies oli alusta lähtien vaimonsa tukena koko syöpäprosessissa.

– Hän sanoi heti, että ei kannata edes miettiä, pois vaan. Että ei hänen rakkautensa siihen lopu, vaikka toinen rinta puuttuisikin.

Minnan mukaan koko hänen lähipiirinsä on ollut vahvasti hänen tukenaan läpi vaikean toipumisprosessin. Neljän hengen perheessä sairaudesta on puhuttu avoimesti.

Sairaus loi Minnalle mahdollisuuden uuden elämän alulle, vaikka välillä syöpää vastaan taistelu olikin todella rankkaa.

– Kun sain kuulla syövän levinneen keuhkoihin, iski kuolevaisuus todella päin kasvoja. Muutama päivä meni surressa, mutta sitten tein päätöksen, että yritän vielä kerran lasteni ja mieheni vuoksi.

Ja se kannatti.

– Päivääkään en ole katunut. Kukaan ei voi sanoa, mitä huomenna tapahtuu, mutta sen voi sanoa, että oma elämänlaatuni on parantunut huomattavasti. Voin nyt paremmin kuin ikinä.

Siskopäivät Helsingissä ravintola Namussa 26.11. Iltatilaisuus on avoin kaikille.


Lue myös:

    Uusimmat