Päättyykö ura? Suomalainen hiihdon arvokisamitalisti ison kysymyksen äärellä – "Minua ei yksinkertaisesti tyydytä se, että junnaan paikallani"

Laura Mononen hiihti Salpausselällä kelpo viikonlopun, mutta maailmancup-kausi ei ole kokonaisuutena ollut häneltä riemukulkua. Mononen ei sanonut Lahdessa juuta eikä jaata siihen, jatkuuko hänen uransa vielä tämän kauden jälkeen.

Mononen sivakoi Salpausselällä perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähtökilpailussa 15:nneksi ja hoiti kakkossijaan päättyneessä viestissä kolmososuuden mallikkaasti, vaikka Norjan Therese Johaug karkasikin maisemaan.

Suuren osan henkilökohtaisesta kaudesta Mononen on takonut 30:n sijan kieppeille ja jäänyt aika ajoin pistesijojen ulkopuolellekin. Viime aikoina meno on kuitenkin petraantunut; pari viikkoa sitten Mononen esimerkiksi ylsi Åren ylämäkisprintissä kahdeksanneksi.

– En oikeastaan tiedä, mikä alkukaudesta oli ongelmana. Näyttää, että kisojen kautta homma on alkanut taas toimia. Hyvä, että edes jossain vaiheessa pääsi jonkinlaiseen kuntoon, että pystyy edes jonkinnäköistä tulosta saamaan, Mononen sanoi.

Isossa kuvassa Monosen ura on polkenut viime vuosina paikoillaan. Hän puntaroi jo edellisenä keväänä uransa jatkoa, ja nyt 35-vuotias hiihtäjä on samanlaisessa tilanteessa. Hän ei sanonut suoraan, onko ensi kaudesta päätös tehtynä.

– Sen aika näyttää. Katsotaan sitten, miten käy, Mononen totesi ja jatkoi:

– Tätäkin kautta kun miettii, kyllä minä haluan tulosta tehdä. Minua ei yksinkertaisesti tyydytä se, että junnaan paikallani tässä hommassa. Kyllä minä sen verran kunnianhimoinen kuitenkin olen, että haluaisin oikeasti kehittyä ja saada hyvää tulosta aikaiseksi.

Vuoden 2017 viestin MM-pronssimitalisti on ison kysymyksen äärellä. Jos Mononen jatkaisi, olympiavuosi 2022 olisi hänen mukaansa uran viimeinen takaraja.

– Olen kyllä motivoitunut harjoittelemaan, mutta miten se saadaan sellaiseksi tulokseksi, joka tyydyttää minua? Pitää puntaroida asiaa, mutta se on sen ajan murhe.

– Hiihdetään tämä kausi nyt loppuun kunnolla. Tässä on vielä kisoja jäljellä.

Naisilla on miesten tavoin tälle kaudelle vielä seitsemän henkilökohtaista maailmancup-kilpailua.

Lue myös:

    Uusimmat