Suomen naiset hienosti palkintopallille Salpausselän viestissä – pronsikamppailussa dramaattinen käänne

Suomi sijoittui toiseksi naisten 4x5 kilometrin viestissä Lahden Salpausselän kisoissa sunnuntaina. Voiton vei ylivoimaiseen tapaan Norja, Ruotsi oli kolmas.

Johanna Matintalo jatkoi raikasta menoaan Salpausselän kisoissa Lahdessa sunnuntaina. Lauantaina upeasti kymmenenneksi kymmenen kilometrin perinteisellä hiihtänyt Matintalo, 23, toi Suomen näyttävästi kärjessä sunnuntain viestin ensimmäiseen vaihtoon.

Matintalo jätti Norjan Tiril Udnes Wengin 4,8 sekunnin ja Ruotsin Charlotte Kallan 5,5 sekunnin päähän. Venäjän avaaja Natalia Nepriajeva jäi 5,7 sekuntia Matintalolle.

Matintalo puhkui hyvää oloa Ylen haastattelussa kilpailun jälkeen.

– Koko ajan oli olo, että tekisi mieli mennä pikkuisen kovempaa. Viimeisessä pitkässä nousupätkässä tuntu sen verran hyvältä, että piti iskeä.

Toisella osuudella Ruotsin Frida Karlsson ajoi Suomen toisen osuuden hiihtäjän Kerttu Niskasen nopeasti kiinni. Norjan Invild Flugstad Östberg liittyi kaksikon seuraksi 2,5 kilometrin hiihdon jälkeen, mutta putosi osuuden loppumatkalla kärjen vauhdista.

Niskanen toi Suomen ykkösenä toiseen vaihtoon 1,1 sekuntia ennen Karlssonia ja 5,6 sekuntia ennen Östbergiä.

Therese Johaug ajoi kolmannella osuudella Suomen ja Ruotsin nopeasti kiinni. Ruotsin Rebecca Öhrn koki vauhdin välittömästi liian kovaksi, mutta Laura Mononen pyrki roikkumaan hetken mukana. Ensimmäinen nousu ratkaisi kuitenkin pelin norjalaiselle.

Kilpailu ratkesi kärkisijoitusten osalta kolmannella osuudella. Johaug toi Norjan kärjessä vaihtoon. Eroa Monoseen kertyi 28,9 sekuntia. Öhrn puolestaan ei kestänyt kärkivauhdissa, vaan myös 31,5 sekuntia perässä lähtenyt Venäjän joukkue ajoi ruotsalaisen kiinni. Vaihdossa eroa johtavaan Norjaan oli minuutti ja kymmenen sekuntia.

Heidi Weng Norjan ankkurina sai hiihdellä kenenkään uhkaamatta selvään voittoon. Suomen ankkuri Krista Pärmäkoski hiihti tasatahtia Wengin kanssa. Maalissa voittajan ja kakkosen eroksi kertyi 30,3 sekuntia.

Viestin kolmannesta sijasta käytiin sentään hurja kamppailu. Saksan Sofie Krehl ajoi Ruotsin Maja Dahlqvistin ja Venäjän Jana Kirpitsenkon kiinni jo osuuden alkutaipaleella. Pronssikamppailussa nähtiin draamaa, kun Krehl kaatui 2,5 kilometriä ennen maalia harmittoman näköisessä tilanteessa stadionille tuovan laskun alkupäässä.

Ruotsi vei kolmossijan Dahlqvistin hienolla kurotuksella, jolla hän kuittasi Kirpitsenkon edelle loppukirikamppailussa. Saksa jäi viidenneksi. Suomen kakkosjoukkue oli kuudes.