Paarma puri suomalaisnaista – karmea ihottuma paljasti borrelioosin

33-vuotiasta Emmiä* puri paarma kaksi viikkoa sitten. Puremakohdista lähti leviämään ihottuma, jonka takia otetuista vasta-ainetesteistä paljastui borrelioositartunta.

Tasan kaksi viikkoa sitten tiistaina Emmi käveli kohti uimarantaa pitkän peltoaukean läpi Pohjois-Espoossa. Kesken kävelyn hän tunsi kipua oikeassa jalassaan.

– Näin, kuinka paarma puri minua kahdesta eri kohdasta, Emmi kertaa hetkeä.

Illan mittaan iho alkoi punoittaa ja kutista. Emmi levitti jalkaan kortisonivoidetta, mutta seuraavana päivänä punoitus vain levisi ja kutina yltyi. Parin päivän kuluttua Emmi meni näyttämään hurjan näköiseksi levinnyttä jälkeä yksityiselle lääkärille.

– Molemmissa puremakohdissa oli kaksi punaista rengasta, jotka olivat keskeltä syvän punaisia ja reunoilta haaleamman punaisia. Lääkäri mittasi isomman renkaan yli 40 senttimetriä pitkäksi. Pienempikin oli läpimitaltaan noin 20 senttiä. Oikeastaan koko takareiteni oli sitä isompaa rinkulaa, ja pienempi rinkula ulottui vähän polven alapuolelle. Polvi keräsi myös nestettä ja turposi.

Emmin hoitoalalla työskentelevä mies epäili, että kyseessä voisi olla ruusu. Emmi taas ajatteli saaneensa allergisen reaktion paarman puremasta.

– Lääkäri sanoi heti, että hän epäilee todella vahvasti borrelioosia. Olin tosi yllättynyt, koska en ollut nähnyt iholla punkkia missään vaiheessa. Borrelioosi ei tullut mieleeni ollenkaan.

– Myöhemmin mieheni luki, että myös paarmat voivat joskus levittää borrelioosia.

"Olisi kyllä aika erikoinen sattuma"

Emmiltä otettiin verikokeet borrelioosin vasta-aineiden tutkimiseksi.

– Lääkäri sanoi, että jos hänestä itsestään olisi kysymys, niin hän aloittaisi joka tapauksessa heti vahvan antibioottilääkityksen. Epäilys oli niin vahva, eikä borrelioosin kanssa kannata leikkiä.

Emmi noudatti lääkärin ohjetta ja alkoi syödä antibiootteja. Iho palasi normaalin näköiseksi päivässä. Viikon päästä vasta-ainetestien tulokset tulivat ja diagnoosi varmistui: kyseessä oli borrelioosi.

– Veikkaan, että antibioottikuuria jatketaan vielä vähän nykyisen 15 päivän kuurin jälkeenkin. Vajaan kuukauden päästä menen uusiin kokeisiin, joissa varmistetaan, että borreliabakteeri on varmasti poistunut.

– Borrelioosi on hoitamattomana tosi vaarallinen, mutta käsittääkseni siitä ei pitäisi olla minulle mitään seurauksia nyt, kun se bongattiin näin alkuvaiheessa.

Emmin lääkäri ei ottanut kantaa siihen, olisiko borrelioosi voinut tulla paarman puremasta.

– Voihan se olla, että jalassani onkin ollut punkki enkä ole huomannut sitä. Punkkeja on Espoossa jonkin verran, ja olen liikkunut kesällä aika paljon luonnossa. Mutta olisi kyllä aika erikoinen sattuma, että ihottuma ja kutina tulivat juuri paarman pistokohtiin heti samana iltana ja lähtivät siitä sitten leviämään ja että seuraavaksi minulla todettiin borrelioosi, Emmi miettii.

* Haastateltavan nimi on muutettu.

Mitä tauteja punkit levittävät?

Millainen todennäköisyys on saada punkin puremasta borrelioosi? Millaisia seurauksia on, jos borrelioosi pääsee leviämään? Katso Studio55.fi-lähetys alta.

25:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja