Mainos

Pääministeri Lipponen johdattaa Suomen Emuun

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) avasi lauantaina Tampereella sosiaalidemokraattisen puolueen poliittisen syyskauden. Puoluejohdon päätavoitteena on hyväksyttää syksyn aikana päätökset, joilla Suomi johdatetaan Euroopan talous- ja rahaliittoon Emuun.

SDP pohjustaa Emu-politiikkaansa viikonvaihteessa neljässä alueellisessa tilaisuudessa. Niitä pidetään uusia läänirajoja mukaillen Tampereen lisäksi Lahdessa, Varkaudessa ja Kemissä. Puolueen kanta vahvistetaan ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa 24. syyskuuta Helsingissä.

Tampereella Lipponen ilmoitti, että hänen oma kantansa ja hallituksen linja on selvä: Suomi liittyy Emuun ensimmäisten joukossa. Saksassa syntynyt kansalaiskeskustelu ja Ruotsin sosiaalidemokraattien jakaantuneisuus eivät vaikuta päätökseen. Euroopan hallitusten tahto yhteisen valuutan toteuttamisesta on Lipposen mukaan edelleen vahva.

Lipponen hahmottelee, että periaatepäätös Emun kolmannen vaiheen aloittamisesta tehdään Luxemburgin huippukokouksessa joulukuussa. Takaraja on Britannian isännöimä huippukokous keväällä 1998. Vuoden 1998 aikana perustetaan Euroopan keskuspankki EKP Frankfurtiin nykyisen Euroopan rahainstituutin EMI:n tilalle. Talous- ja rahaliitto syntyy 1. tammikuuta 1999.

SDP avasi syyskautensa Tampereen työväentalon historiallisessa konserttisalissa, jossa on tehty monia merkittäviä poliittisia avauksia. Ne ovat olleet kansalaisryhmien esille nostamia parannusvaatimuksia. Nyt puoluejohto saneli selkeät toimintaohjeet yli sadalle läntisen Suomen puolueaktivistille.

Eläkerahoista Emu-puskuri

Valtiontalous kaipaa Lipposen mukaan suhdannevaihteluita tasaavia puskureita riippumatta siitä, onko Suomi Emussa vai ei. Pääministerin mukaan nyt keskustellaan, voidaanko työeläkerahoja, työttömyysvakuutusjärjestelmää ja henkilöstörahastoja käyttää tasoittamaan taloudellista kehitystä.

Hän tähdensi, että Euroopan sisämarkkinat voivat olla täydelliset vain siinä tapauksessa, että niillä on yhteinen valuutta.
-Kustannussäästöjä syntyy, kun kansalaiset ja pienet yritykset vapautetaan valuuttojen vaihtoruljanssista. Yhteinen valuutta on myös paras turva spekulaatioita vastaan.

Pääministerin mielestä Suomen oma talouspolitiikka on ikään kuin sivutuotteena varmistanut, että maa täyttää Emun vaatimukset. Budjetti tasoittaa tietä tulopoliittiselle sopimukselle. Maltillinen tupo antaa mahdollisuuden pieni- ja keskipalkkaisten sekä eläkeläisten verotuksen keventämiseen.

Lipponen myönsi, että Emun jälkeen kysymys Euroopan liittovaltiosta ei ole aiheeton, mutta se on väärä lähestymistapa.
-Liittovaltion syntyminen on hyvin, hyvin pitkä prosessi. Nyt on kysymys siitä, mikä on käytännössä järkevää, hän vastasi omaan kysymykseensä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.