Mainos

Pääjohtaja Taalas: Ilmastonmuutos ei ole uskon asia

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas muistuttaa ensi viikolla alkavan Cancúnin ilmastokokouksen alla, että ilmastonmuutos on tosiasia.

- Ilmastonmuutos ei ole uskon asia eikä koulukuntien temmellyskenttä. Ilmastonmuutos on käynnissä ja pääosin ihmisen aikaansaannosta. Jotta ilmastonmuutoksen pahimmilta haittavaikutuksilta voitaisiin välttyä, päästöjen vähentämisestä on kyettävä sopimaan lähivuosina, kirjoittaa Taalas MTV3:n ilmastosivujen kolumnissa.

Taalaksen mukaan uskoamme ilmastotutkimukseen on yritetty horjuttaa viimeisen vuoden aikana.

- Päästövähennyksiä vastustavat tahot käynnistivät kampanjan ilmastotutkimusta vastaan ilmeisenä tavoitteenaan vaikuttaa itse neuvotteluprosessiin. Suomessakin tähän kampanjointiin osallistuttiin aktiivisesti. Syntynyt käsitys ilmastotutkimuksen vilpillisyydestä ja virheistä on osoittautunut kuplaksi. Vuosien 2009-2010 ilmastouutisointia kannattaa käyttää oppikirjaesimerkkinä siitä, miten taitavalla median käytöllä voidaan luoda vääriä mielikuvia kansalaisten keskuudessa, kirjoittaa Taalas.

Myös sääolot, kuten poikkeuksellisen kova viime talvi, ovat horjuttaneet tavallisten ihmisten uskoa ilmastonmuutokseen.

- Uskomme ilmastonmuutokseen on saattanut vaihdella omassa maassamme koettujen sääolojen mukaan. Onkin tärkeää erottaa toisistaan säätilan ja pitkän aikavälin ilmaston vaihtelut. Ilmastonmuutos voidaan havaita koko maapallon pitkän ajan keskiarvoissa, muistuttaa Taalas.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.