Mainos

Kaasuiskusta syytetty peitti kasvonsa Suomen lipuilla

Kaasuiskusta syytetty mies kiisti olleensa paikalla.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkoi tänään Jyväskylän kirjastopuukotuksen oikeudenkäynti. Istuntopäivän aluksi käsiteltiin heinäkuussa 2012 Oulussa tapahtunutta kaasuiskua. Tuolloin vasemmistolaisten ryhmien homo-, bi- ja transpakolaisista ja äärioikeiston uhasta järjestämään keskustelutilaisuuteen tehtiin hyökkäys.

Kaasuiskun kohteeksi joutui vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso. Koivulaakso oli tuolloin kirjoittamassa kirjaa Äärioikeisto Suomessa -kirjaa.  

24-vuotias miestä syytetään pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta sekä kokouksen estämisen yrityksestä. Sama mies on syytettynä myös kirjastopuukotuksessa, jota käsitellään myöhemmin tänään käräjäoikeudessa.

Syytetty kiisti oikeudessa kaikki syytteet ja kiisti olleensa tapahtumapaikalla. Hän ei myöskään halunnut tulla oikeudessa kuulluksi, edellä mainittuun syyhyn vedoten. Syyttäjän mukaan syytetty oli tuolloin mukana äärioikeistolaisessa Suomen vastarinta -nimisessä liikkeessä. Oikeudessa mies peitti kasvonsa huivilla, jossa oli Suomen lippuja. 

- Syytetyn tavoitteena oli pahoinpidellä Koivulaakso, ja estää näin kokouksen järjestäminen ja loukata poliittisen toimintavapauksien toteutumista, syyttäjä Jari Välimaa sanoi.

Koivulaakso kertoi kiinnittäneensä seminaaripaikalla huomiota hermostuneensti käyttäytyvään mieheen. Koivulaakson mukaan yleensä vastaavanlaisilla tilaisuuksissa tulijat tervehtivät toisiaan ja tuntevatkin toisensa. Nyt syytettynä olevan mies ei tilaisuudessa tervehtinyt ketään. 

-Lähdin selvittämään miehen taustoja, jolloin hän sumutti kaasua kasvoilleni seminaaripaikan eteisessä. 

Syyttäjän mukaan kyse oli oc-tyyppisestä sumutteesta. 

Koivulaakso kertoi silmiensä olleen kipeät viikon ajan.

- Ne verestivät voimakkaasti, en voinut harrastaa liikuntaa tai työskennellä tietokoneella. En pystynyt kirjoittamaan kirjaani, joka myöhästyi sen takia. En pyytänyt sairauslomaa, koska oli tuolloin kesälomalla, Koivulaakso kertoi oikeudessa.  

Koivulaakso kertoi syyttäjälle tunnistavansa oikeussalissa istuvan miehen kaasuiskun tekijäksi. 

- Olen törmännyt myös syytetyn nimeen ja kuvaan tutkimuksia tehdessäni, Koivulaakso lisäsi. 

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Lisäksi hänet on tuomittava 30 päiväsakon oheissakkoon. Syyttäjä vaatii myös koventamisperustetta, jonka perusteena on otettava huomioon rikosten tekeminen seminaarin osanottajien poliittisten mielipiteisiin perustuvasta vaikuttimesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.