Kannattaako optimismi? Asiaa tutkittiin kahdeksan vuoden ajan – tämä oli päätelmä

Mitä on positiivinen stressi, ja miksi se on haitallista? 3:10
KATSO MYÖS: Mitä on positiivinen stressi, ja miksi sekin voi olla haitallista?

Optimismia on aiemminkin pidetty terveydelle hyödyllisenä, mutta sen mekanismeja tunnetaan huonosti. Tutkijoiden mukaan optimistinen asenne elämään voisi parantaa hyvinvointia.

Optimismista voi todella olla hyötyä elämässä. Bostonin yliopiston lääketieteen laitoksen tutkimuksessa selvisi, että optimistinen elämänasenne voi parantaa hyvinvointia. Tutkimus julkaistiin Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences -lehdessä. 

233 miestä kertoi kahdeksan vuoden ajan tunnelmistaan

Tutkimuksessa seurattiin vanhempia mieshenkilöitä, jotka täyttivät vuosina 1986 ja 1991 kyselyn optimismiin liittyen. Tämän jälkeen miehiä seurattiin päiväkirjamerkintöjen kautta vuodesta 2002 vuoteen 2010 asti. Lopulliseen analyysiin päätyivät 233 miehen päiväkirjat.

Kolme kertaa kahdeksan vuoden seurannan aikana koehenkilöt kertoivat päivän stressitekijöistään sekä positiivisesta tai negatiivisesta mielialastaan. Raportointia toistettiin kahdeksana peräkkäisenä iltana. Stressitekijöitä saattoivat olla esimerkiksi kotityöt ja riidat muiden kanssa.

Optimistisemmilla miehillä oli positiivisempi tunnetila

Optimistisemmat henkilöt raportoivat muita vähemmän matalaa, negatiivista mielialaa. He myös ilmoittivat vähemmän stressitekijöitä. Optimistisemmilla miehillä oli ylipäätään positiivisempi tunnetila päivän stressitekijöistä riippumatta.

Katso myös: Tämän pienen asian voi jokainen tehdä mielenterveytensä eteen vaikka heti! Juttu jatkuu videon alla.

Minkä arkisen asian voit tehdä mielenterveytesi eteen jo tänään?"Joka päivähän törmäämme..." 0:39

Optimistinen asenne vaikuttikin lisäävän henkistä hyvinvointia ja muuttavan sitä, miten miehet kokivat tai määrittivät stressaavia tilanteita. Tutkijoiden mukaan optimismi voisi siis suojella hyvinvointia tunnesäätelyn kautta.

"Tiedämme, että stressillä on negatiivisia vaikutuksia terveyteen"

Aiemmin tehty tutkimus havaitsi, että negatiivisuus altistaa Alzheimerille. Vaikka optimismia on aiemminkin pidetty terveydelle hyödyllisenä, sen mekanismeja tunnetaan huonosti.

– Toisaalta tiedämme, että stressillä on negatiivisia vaikutuksia terveyteen, tutkimusta tehnyt Lewina Lee kommentoi.

– Tutkimalla sitä, käsittelevätkö optimistiseti hmiset arjen stressitekijöitä eri tavalla, tuloksemme lisäävät tietämystä siitä, miten optimismi voi lisätä terveyttä ihmisen ikääntyessä.

Tutkimuksessa oli rajoitteensa: osanottajat esimerkiksi olivat kaikki valkoihoisia, vanhempia miehiä. Yli 90 prosenttia heistä oli naimisissa.

Katso myös: Stressaako? Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus – rauhoita itseäsi näin:

Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus 0:57

Lue myös:

    Uusimmat