Ota nämä huomioon kolatessa – vältät jopa kosteusvaurion

Talvi on ennusteiden mukaan tullut jäädäkseen ja lunta on tulossa lisää. Omakotitalon omistajille se tarkoittaa lumitöitä. Kiinteistöhoidon asiantuntija kertoo, minne lumet kannattaa kolata.

Vanhan kansan sääntö neuvoo kolaamaan lumet talojen reunustoille. Se eristää taloa ja saattaa säästää lämmityskuluissa muutaman sentin.

Omakotitalojen lumitöitä hoitavasta kiinteistönhoitoyritys Aiden Oy:stä todetaan tällaisen ajattelun olevan lyhytnäköistä. Talon seinustalle kasattu lumi voi sulaessaan aiheuttaa jopa kosteusvaurion.

– Jos vedeneristyksessä on aukko eikä se ole täysin kunnossa, vesi on äkkiä rakenteissa.

Kolatessa kannattaa huomioida myös se, mihin maa viettää tontilla. Jos kosteusvaurion haluaa välttää, lumi kannattaa kasata niin, että se sulaessaan valuu pois päin talosta.

Aidenilta huomautetaan, että myös mahdollinen viemäröinti kannattaa lumikasan paikkaa valitessa ottaa huomioon.

– Kasa ei saisi jäädä viemärin päälle. Jääksi muuttuessaan se tukkii viemärin.

– Tietysti parasta olisi, jos maa, jolle lumi kasataan, viettäisi viemäriin päin. Käytännön tasolla ainakin pääkaupunkiseudulla on kuitenkin niin pienet tontit, ettei monella ole luksusta valita kasan paikkaa.

Älä kolaa kulman taakse

Lunta ei kannata päästää kasautumaan. Jos lumi ehtii tamppautua auton renkaiden alla ja jäätyä, kolaamisesta on lähes mahdoton suoriutua ilman koneellista apua.

Pienen tontin omistaja saattaa tarvita urakointiapua myös runsaslumisina talvina, jos lunta täytyy siirtää pois tontilta. Aidenilta kerrotaan, että myös se kannattaa ottaa huomioon kolauspaikan valinnassa.

– Lumi pitää kolata niin, että se on tarvittaessa helppo siirtää koneellisesti. Jos lumi on kolattu jonkun kulman taakse, sitä ei pääse siirtämään mitenkään.

Takapihalle lunta ei kannata kasata muutenkaan ainakaan silloin, jos pihatie on runsaasti hiekoitettu. Aurauksen mukana tulee usein hiekoitushiekkaa ja sitä saattaa kertyä pihalle paljonkin. Hiekan poistamisesta nurmelta voi tulla ongelma keväällä ongelma.

– Ja tietysti kolauspaikan täytyy olla omalla tontilla, Aidenilta muistutetaan.

Juulia Jaulimo, juulia.jaulimo@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja