Oskar Osala jätti rakastamansa jääkiekon vain 31-vuotiaana – kertoo nyt kovan ratkaisunsa taustat

Osala palaa Liigaan tositarkoituksella 1:55
Videolla juttu Oskar Osalan paluusta SM-liigaan marraskuussa 2018.

Oskar Osala, 32, siirtyi sivuun ammattilaiskiekon maailmasta, vaikka virallisesti hän ei ole lopettanut vieläkään. Mikä sai nuoren ja hyväkuntoisen miehen ajautumaan tähän ratkaisuun?

Osala oli mukana Kärppien hopeajoukkueessa kaudella 2018–19. Seuraavana syksynä hän ei aktiivisesti etsinyt pelipaikkaa ja ilmoitti pitävänsä vähintään välivuoden.

Se välivuosi on venynyt. Osala asui viime talven Espanjan etelärannikolla, pelasi golfia ja nautti elämästään.

Osala ei ole vieläkään virallisesti lopettanut, samaan tapaan kuin Jari Litmanen jalkapallon puolella. Ammattilaiskiekon pariin paluu näyttää kuitenkin päivä päivältä epätodennäköisemmältä.

– Haluan kuitenkin jättää jonkinlaisen takaportin. Haluan varmistaa, ettei enää tule minkäänlaista himoa palata, Osala kertoi MTV Urheilulle. 

Uusi vaihde jäi jumiin

Osala on ollut aina fyysisesti huippukunnossa, eikä se puoli vieläkään estäisi pelaamista huipputasolla Euroopan kovatasoisissa sarjoissa.

Mikä sitten sammutti nälän? Pitää mennä vuoden 2017 MM-kisojen jälkeiseen aikaan.

Osala pelasi hyvät kisat ja haki toista mahdollisuutta NHL:ään. Sitä kaivattua yhden suunnan sopimustarjousta ei koskaan tullut.

– Olin tyytyväinen omaan tasoon, mutta sekään ei riittänyt. Minulla ei ollut antaa enää uutta vaihdetta.

– Kiekkoilijan ammatti on kova. Ja ilman paloa se on vielä huomattavasti kovempaa, Osala muotoilee.

"Fyysisesti ja psyykkisesti raakile"

Osala vietti Pohjois-Amerikassa Washington Capitalsin ja Carolina Hurricanesin organisaatioissa vuodet 2008–2011. Tilille kertyi kuitenkin vain yksi NHL-ottelu Hurricanesin paidassa.

– En ollut lähelläkään sitä NHL-paikkaa. Olin fyysisesti ja psyykkisesti raakile, Osala myöntää rehellisesti.

Osala uskoo, että ensimmäisestä Pohjois-Amerikan jaksosta oli pelkästään haittaa uuden mahdollisuuden saamiselle.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ilman niitä ensimmäisen jakson löysän ison miehen scouttiraportteja tilanne olisi voinut olla eri.

Kolme mestaruutta tilillä

Vaikka Osalan pelit olisi lopullisesti pelattu, hän voi katsoa tyynenä taaksepäin. Vahvarakenteinen hyökkääjä pelasi kahdet MM-kisat ja yhdet olympiakisat. Seurajoukkueura toi AHL:n mestaruuden Hersheyssä 2009 sekä Gagarin Cupin 2014 ja 2016.

– Luulen, että ilman niitä mestaruuksia nälkää olisi vielä riittänyt. Maha oli jo täynnä. Kun se änärimahdollisuus meni, unelma lössähti.

Osala pelasi seitsemän kautta KHL:ssä Neftehimikin ja Magnitogorskin riveissä. Se on pitkä aika pelata raastavassa ammattilaissarjassa, jossa matkustetaan paljon. Osalaa sarja ja Venäjä kohtelivat lempeästi.

– Tosi kivaa ja kehittävää aikaa, pois lukien ensimmäisen kauden ensimmäinen puolisko ja viimeinen kausi.

"Tekisin noin jos uskaltaisin"

Osala on vieraillut Viasatin kiekkokommentaattorina, ja vastaavat projektiluonteiset tehtävät kiinnostavat edelleen. Vakiopesti median parissa tai joukkueen tehtävissä eivät tule kyseeseen ainakaan tässä elämänvaiheessa.

– Haluan matkustaa, mutta en niin, että kalenteri olisi täynnä pakollisia menoja.

Palkat ovat tätä nykyä niin lihavia, että monet pelaajat jatkavat vielä väkisin uriaan, vaikka ilma olisi jo puhallettu renkaista pois. Siksi kolmenkymppinen uransa lopettanut pelaaja herättää huomiota.

– Lätkäihmisten suhtautuminen on ollut hyvää ja rohkaisevaa. Moni on sanonut, että tekisin itsekin noin, jos uskaltaisin.

Lue myös:

    Uusimmat