Mainos

Osa Maan ilmastovyöhykkeistä vaarassa kadota

Ilmastonmuutos uhkaa pistää nykyiset ilmastoluokittelut uusiksi. Suoranaisessa katoamisvaarassa ovat trooppinen ja subtrooppinen ilmastovyöhyke.

Yli puolet maapallon pinta-alasta saatetaan lukea vuonna 2100 eri ilmastovyöhykkeeseen kuin nyt. Ilmaston lämpenemisen myötä jotkut ilmastovyöhykkeet saattavat kadota kokonaan samalla kun syntyy uusia ja aiemmin tuntemattomia ilmastoalueita.

Näin ennustavat amerikkalaisen Wisconsinin yliopiston tutkijat, jotka ovat perehtyneet YK:n alaisen ilmastopaneelin IPCC:n kokoamiin tietoihin. Arviot esitellään Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-lehdessä.

Erityisen alttiita ilmaston lämpenemisen vaikutuksille ovat tutkijoiden mukaan trooppinen ja subtrooppinen eli lauhkea ilmastovyöhyke. Suurimpia muutoksia on luvassa muun muassa Amazonin alueen ja Indonesian sademetsissä mutta myös Saharan länsiosassa, Itä-Afrikassa, Arabian niemimaalla, Yhdysvaltain kaakkoisosassa, itäisessä Intiassa sekä Koillis-Australiassa.

Tutkijat ennustavat trooppisten lajien olevan herkimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille, koska tropiikissa lämpötilat vaihtelevat päivän ja vuoden mittaan suhteellisen vähän. Muilla leveysasteilla kasvit ja eläimet saattavat olla kykeneviä sopeutumaan lämpötilan muutoksiin paremmin.

Huolestuttavaa on tutkijoiden mukaan se, että katoavaksi ennustetuilla ilmastovyöhykkeillä on nykyisellään monin paikoin hyvin monimuotoinen ja ainutlaatuinen lajisto.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.