Orpo: Edellisen hallituksen sote-palvelujen hallintouudistus ei paranna palveluita – "Mutta menoja se lisää"

Pääministeri Orpo: "Ihmisten verotus kevenee maltillisesti" 2:06
Pääministeri Orpo: "Ihmisten verotus kevenee maltillisesti".

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo puheessaan Keskuskauppakamarin veropäivässä, että edellisen hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintouudistus ei lyhennä hoitojonoja eikä paranna palveluiden laatua.

–  Mutta menoja se lisää. Joka vuosi miljardilla eurolla. Hyvin kaukana olemme siitä sote-mallista, jota Sipilän hallitus lähti hakemaan. Sen tavoitteena oli parantaa tuottavuutta kolmella miljardilla eurolla, Orpo sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus yritti viedä läpi omaa sote-uudistustaan, mutta se kaatui hallituskauden lopulla perustuslaillisiin ongelmiin. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus teki sote-uudistuksen, jossa sote-palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille. Rahoitus tulee valtiolta.

Oppositiopuolueista keskusta ja Liike Nyt ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista ja hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamisesta

"Rahoitamme peruspalveluita pysyvästi velaksi"

Orpo aloitti puheensa kuvaamalla Suomen taloutta. Hän sanoi tilanteen olevan vakava.

Orpo nosti esiin muun muassa korkotason. Vuonna 2021 valtiolla oli korkomenoja alle miljardi euroa, vaikka Orpon mukaan velka oli kasvanut rajusti.

–  Ei ihme, että moni on harhautunut virhepäätelmään, ettei velalla enää olekaan mitään väliä, hän sanoo.

Orpon mukaan kasvanut korkoympäristö alkaa nyt realisoida korkeaan velkatasoon liittyvää riskiä hyvinvointipalveluiden rahoitukselle.

–  Korkomenot ovat kasvamassa 3,6 miljardiin euroon vaalikauden loppuun mennessä. Eli aika kylmää vettä siinä tulee niskaan niille, jotka sitä velkatuoppia ovat heilutelleet, hän sanoo.

Orpon mukaan edellisen hallituksen päätökset, kasvavat korkomenot, kasvavat ikäsidonnaiset menot ovat keskeisiä tekijöitä tämän hallituksen perimiin alijäämiin.

–  Me rahoitamme peruspalveluita pysyvästi velaksi. Jokainen suomalainen ymmärtää, että näin ei voi jatkua, Orpo sanoo.

Pääministeri Orpon puhe veropäivillä 27:06

Orpo painotti työn merkitystä

Orpo sanoo puheessaan, että hallitus on valinnut työn linjan.

–  Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamalli perustuu työntekoon. Sitä ei ole ilman vapaata markkinataloutta. Laajoja palveluita ja sosiaaliturvaa kaikista heikoimmassa asemassa oleville ei ole olemassa ilman, että riittävän moni osallistuu niiden ylläpitoon, Orpo sanoo.

Tämän takia Orpon mukaan hallituksen veropolitiikka kannustaa työn vastaanottamiseen kaikilla tulotasoilla.

– Siksi hallituksen sosiaaliturvareformit tähtäävät siihen, että työn vastaanottaminen olisi taloudellisesti kannattavampaa, hän sanoo.

Lisäksi pääministerin mukaan hallituksen työmarkkinareformit vahvistavat työn tarjoamisen kannustimia.

Orpo painottaa, että Suomessa verotuksen progressio on yksi maailman kireimmistä – myös tämän hallituksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat