Onnettomuus iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa – ei radioaktiivista säteilyä

Viime torstain onnettomuus iranilaisessa ydinlaitoksessa on aiheuttanut vakavaa taloudellista ja tuotannollista vahinkoa, sanovat maan viranomaiset uutistoimisto AFP:n mukaan. Tapahtuneesta ei viranomaisten mukaan aiheutunut henkilövahinkoja tai radioaktiivista säteilyä.

Natanzin ydinlaitokselle aiheutuneet vahingot voivat hidastaa uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien tuotantoa, sanoi maan ydinenergia-asioiden edustaja sunnuntaina. Tapahtuneesta aiheutui viranomaisten mukaan vakavaa taloudellista vahinkoa, mutta ei henkilövahinkoja tai radioaktiivista säteilyä.

Natanz on Iranin tärkeimpiä uraaninrikastamislaitoksia. Kyseessä oli viranomaisten mukaan onnettomuus, jonka syy on tiedossa, mutta siitä ei toistaiseksi kerrota enempää, kertoo uutistoimisto AFP. Muun muassa Guardianin tapahtumapaikalta julkaisemissa kuvissa näkyy jälkiä, jotka viittaavat tulipaloon tai räjähdykseen.

Viranomaiset ovat kertoneet tulipalon tapahtuneen varastorakennuksessa. Yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten analyytikkojen mukaan tulipalo näyttää tapahtuneen alueella, jossa sentrifugeja kehitetään, brittilehti Guardian kirjoittaa. Vahingot vaikuttavat siis selvästi suuremmilta kuin viranomaiset ovat aiemmin kertoneet.

Epäilyjä sabotaasista

Iranin valtiollinen uutistoimisto Irna esitti tapahtuneen jälkeen epäilyjä Israelin tai Yhdysvaltojen osuudesta asiaan. New York Timesin haastatteleman tiedustelulähteen mukaan vahingon olisi aiheuttanut Israelin valtion asettama pommi.

– Kaikki mitä Iranissa tapahtuu ei välttämättä liity meihin, kommentoi Israelin puolustusministeri Benny Gantz sunnuntaina New York Timesin mukaan.

Hän esitti kommenttinsa radiohaastattelussa, kun häneltä kysyttiin Natanzin tapauksesta. Iranissa on Guardianin mukaan viimeisen kahden viikon aikana tapahtunut useita tulipaloja tai räjähdyksiä esimerkiksi teollisuuslaitoksissa.

Iranin hallitus ilmoitti viime vuoden toukokuussa, että se keskeyttäisi asteittain vuoden 2015 ydinsopimuksessa sovittuja sitoumuksia. Viime syyskuussa Iran aloitti uudelleen uraanin rikastamisen Natanzissa, vaikka toiminta siellä oli sopimuksessa laitettu jäihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja