Onko tässä Olof Palmen murhaaja? Tämän tiedämme Skandiamannen-nimellä tunnetusta Stig Engströmistä

Onko tässä Olof Palmen murhaaja? Silminnäkijä Stig Engströmiä epäillään nyt teosta 0:18

Ruotsia vuosikymmeniä askarruttaneen murhan tekijä saattaakin olla yksi sen tunnetuimmista silminnäkijöistä. Mainoskonsulttina työskennellyt mies nautti tapauksen myötä saamastaan julkisuudesta.

Juttu on julkaistu alun perin 24.5.2018. Julkaisemme sen uudelleen, kun syyttäjä kertoi pitävänsä Engströmiä syyllisenä Palmen murhaan.

Nyt murhasta epäiltyä Stig Engströmiä kuultiin useasti silminnäkijänä murhatutkimuksissa, mutta ei koskaan epäilty itse murhaajaksi hänen elinaikanaan. 

Miehen entisen vaimon mukaan Engström halusi tulla tunnetuksi tähtitodistajana, joka yritti pelastaa Ruotsin entisen pääministeri Olof Palmen hengen kohtalokkaana iltana vuonna 1986, Expressen-lehti kertoo.

Innokas ”tähtitodistaja”

Murhan jälkeen Engström antoi lukuisia haastatteluja, joissa hän maalasi itsestään sankarimaista kuvaa, ja kertoi aina olleensa ensimmäisenä paikalla. Ex-puoliso kertoo miehen huonosta itsetunnosta, mitä tämä olisi voinut kenties yrittää kohottaa julkisuudenhakuisuudella.

Engström oli innokas auttamaan poliisia tapauksen selvittämisessä, ja jopa kritisoi poliisia siitä, että häntä ei oltu kutsuttu murhan rekonstruktioon. Jopa murhan ensimmäinen tutkinnanjohtaja irvaili miehen tunkemisesta osaksi murhatutkimuksia.

Mainoskonsultilla asekoulutusta

Työpaikkansa perusteella liikanimen Skandiamannen saanut Engström työskenteli Skandialla mainoskonsulttina. Miehen taustasta on myöhemmin selvinnyt, että hän oli saanut koulutusta aseiden käsittelystä ja hänellä oli aseluvat.

Mies on myös paljastunut Palme-vastaiseksi. Murhan jälkeen miehelle oli alkanut kehittyä ongelmia alkoholinkäytössä, entinen vaimo kertoi.

Expressen kertoo, että lapsena Engström oli puettu armeijavaatteisiin ja hän leikki sotaleluilla. Lehden tietojen mukaan mies olisi saanut tiukan kasvatuksen, ja hän oli ollut sisäänpäin suuntautunut jo nuorena.

Sekavia selityksiä

Poliisi piti jo murhatutkimuksen aktiivisessa vaiheessa Engströmin kertomuksia murhaillasta epäilyttävinä. Engström pääsi kuitenkin todistajaksi oikeudenkäyntiin murhasta aikoinaan epäillyn Christer Petterssonin puolustusasianajajan kutsumana.

Miehen kertomuksissa vaihteli, oliko hän nähnyt yhden vai useamman murhaajan. Todistuksissa toistui kuitenkin se, että mies oli kertomansa mukaan antanut ensiapua Palmelle. Skandiamannenin kertomalle ei ole löytynyt tukea muista todistuksista. 

Lue myös:

    Uusimmat