Onko autosi tuulilasissa erikoisia mustia pilkkuja? Usko tai älä, mutta niillä on tärkeä tehtävä

Näin paikataan kiveniskemä tuulilasissa 1:36
Näin ammattilainen paikkaa tuulilasiin tulleen kiveniskemän.

Tuulilasia kiertävällä mustalla reunuksella sekä reunuksen vieressä olevilla mustilla pilkuilla on ihan oikea tehtävä.

Moni autoilija on varmasti joskus kiinnittänyt huomiota tuulilasin reunoilla olevaan pistekuviointiin sekä mustaan kehykseen.

Kyse ei kuitenkaan ole mistään design-kikkailusta, vaan niillä molemmilla on tarpeellinen tehtävä.

Tuulilasia kiertävä musta kehys on keraamista materiaalia, jonka tehtävä on suojata tuulilasin tiivisteitä ja kiinnitysainetta auringon uv-säteiltä.

Sitä ei pysty irrottamaan, sillä se on paistettu osaksi lasia. Mikäli tätä kehystä ei olisi, voisi tuulilasi irrota helpommin esimerkiksi tärähdyksen tai törmäyksen johdosta.

Kehyksen ansiosta tuulilasin kiinnittämiseen käytetty liima pysyy sekin paremmin piilossa. Kiinnitysaine myös tarttuu paremmin tähän materiaaliin kuin itse lasiin.

Pilkuillakin on väliä

Mutta sitten ne pilkut. Monen auton tuulilasista löytyvän kuvioinnin ansiosta mustan pinnoitteen ja lasin raja on kauniimpi, mutta kuten edellä todettiin, myös niillä on käytännöllisempikin tehtävä.

Tuulilasit nimittäin muotoillaan korkeassa lämpötilassa, ja musta reunus kuumenee prosessin aikana nopeammin kuin muut osat lasista. Epätasainen kuumeneminen voisi kuitenkin aiheuttaa optisia vääristymiä tuulilasiin. Pilkkujen tehtävänä on tasata lasin muotoiluvaiheessa syntyviä lämpötilaeroja ja vähentää sitä kautta lasiin syntyviä vääristymiä.

Monissa autoissa vastaavanlaisia pilkkuja löytyy myös tuulilasin yläosasta, taustapeilin takaa. Ne hajottavat valoa ja vähentävät kuljettajan silmiin mahdollisesti osuvia valonsäteitä.

Lähteet: Carscoops, Glass USA

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat