Lukijat kertovat hengen pelastamisesta: "Elvytin omaa lastani"

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko he auttaneet sairaskohtauksen saanutta.

Kyselyymme vastasi 305 lukijaa, joista peräti 46 prosenttia kertoi olleensa avuksi sairaskohtauksen sattuessa. Monella vastaajista oli ensiapukoulutus, vaikka suurin osa ei tositoimiin ollutkaan joutunut. Tässä poimintoja lukijoiden hengenpelastustarinoista!

"Tiesimme hänen kuolevan"

– Olen auttanut epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Pidin huolen, ettei hän loukkaa päätään kouristuksien aikana. Vein hänet kotiin ja odotin, että hänen omaisensa tuli paikalle.

Olen myös elvyttänyt omaa lastani ambulanssin tuloon asti. Silloin hän jäi henkiin, mutta kuoli kolme kuukautta myöhemmin kehitysvammasta johtuvaan asiaan, joka oli kyllä tiedossa jo syntymän jälkeen.

Tiesimme hänen kuolevan. Ei se asiasta helpompaa tehnyt vaikka tiesimmekin, että niin tulee käymään.

Merci

– Olen useita kertoja soittanut apua ihmisille, joille on tullut äkisti sairauskohtaus. Epilepsiakohtaus oli ensimmäinen. Kerran autoin iäkästä naista, joka sai aivoinfarktn kesken kotiin menon kovalla pakkasella. Haetin muilla auttajilla lähitalosta peittoja, että saimme naisen pysymään lämpimänä, kun hän ei pystynyt itse liikkumaan.

Niin ikään iäkäs nainen sai sydänkohtauksen kaupan rappusilla. Vein itse hänet kahden kilometrin päähän terveysasemalle omalla autolla, kun muut eivät korvaansa lotkauttaneet, vaikka pyysin hakemaan taksin kaupan toiselta puolelta.

Nainen ajoi ysitiellä rekan keulaan, ja satuin siihenkin rytäkkään ensimmäisenä paikalle. Seuraavan laitoin soittamaan ambulanssin ja kolmannen paikalle tulleen ohjaamaan liikennettä ja turvaamaan, ettei tule lisää onnettomuuksia.

Monessa olen ollut mukana ja jokaisen pitää auttaa, eikä kulkea ohi. Jos on jo porukkaa tarpeeksi paikalla, niin kannattaa jatkaa matkaa, sillä liika porukka vain häiritsee auttamista! Itselläni on hyvä ensiapukoulutus.

Katriina51

Henki pelastui Heimlichilla

– Olimme syömässä vanhassa Ski Bistrossa ystävämme kanssa. Pääruoka oli pihvi. Keskustelimme ja yllättäen ystävämme lopetti puhumisen, ainoastaan huitoi käsillään näyttäen kurkkuaan ja kasvojen väri alkoi muuttua.

Tajusin tilanteen ja komensin hänet vierestäni ylös tuolista. Taputin lujasti selkään, ei tehoa. Asetuin hänen taakseen ja otin käsilläni lujan otteen hänen ympäriltään, Heimlichin otteen, ja vedin niin lujaa kuin jaksoin rintalastan alaosasta. Pihvinpala tuli ulos – salillinen lääkäreitä taputti. Oli ollut kuulemma niin ammattimaista.

Olin nähnyt tuon otteen jossain tv-sarjassa. En ollut koskaan käynyt ensiapukurssia tai joutunut antamaan ensiapua millään lailla. Tuon tapauksen jälkeen kävin

Toropaiska

"Kukaan ei puuttunut, jotkus hyppivät yli"

– Tulin kerran Tallinkilla Suomen satamaan. Kävelysillalla huomasin jo etäältä maassa makaavan miehen. Kukaan ei puuttunut mieheen, jotkut hyppivät yli. Käänsin miestä, hän oli heikossa hapessa ja sai sanottua, että nitrot ovat taskussa.

Otin nitron ja laitoin suuhun. En tiedä, oliko hän humalassa, mutta ei ainakaan viina haissut. Hän lähti kohta virkoamaan.

Henrik oleilija

Pitkiä minuutteja

– Olen kerran kadulla sattumalta joutunut elvyttämään, en kylläkään yksin. Raskasta oli puhallella ja painella ennen ambulanssin tuloa. He sitten ottivat homman haltuun. Vaikka aikaa meni korkeintaan 10 minuuttia, ne tuntuivat pitkiltä. Olisin halunnut tietää, selviytyikö hän.

Pete

– Mieheni sai vakavan sairauskohtauksen kotonamme. Jouduin pitämään häntä tajuissaan ambulanssin tuloon asti. Hätäkeskus antoi puhelimessa koko ajan neuvoja. Ilman sitä olisin varmasti joutunut paniikkiin.

Mummo

– Hälytin sairasauton sydänkohtauksen saaneelle vanhalle autoilijalle. Korjasin vain vähän hänen asentoaan auton ratin takana, sillä ei ollut mahdollisuutta hänen siirtämiseen. Hätäkeskukseen ilmoitin, että pulssi tuntuu heikosti kaulassa, kädessä ei ollenkaan.

Onneksi sairasauto tuli melko pian, ja vanhus saatiin hoitoon. Hän selvisi, mutta sai muutaman päivän kuluttua uuden kohtauksen, johon hän menehtyi

Oskari

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja