"On miljoona asiaa, jotka voivat mennä pieleen" – pelasta seksitön liitto näillä vinkeillä

1:09
Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Kipinän palauttaminen seksittömään liittoon voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Monessa avioliitossa tulee vastaan hetki, jolloin seksin määrä suhteessa alkaa vähentyä. On täysin normaalia, että suhteen alkuhuuma laimenee hieman.

Joskus kuitenkin elämä voi heitellä tavoilla,jotka saavat seksihalut loppumaan kokonaan. Jos joutuu käsittelemään läheisen kuolemaa, työstressiä ja taloushuolia, ei välttämättä jaksa kaivaa energiaa enää petileikkeihin.

Miehille suunnattu Men's Health -sivusto huomauttaa, että toisinaan seksinotkahdus ei palaudu itsekseen, vaan sitä voi huomata olevansa jumissa liitossa, jossa seksiä ei harrasteta enää lainkaan. Jos seksin harrastaminen on loppunut jo kuukausia tai jopa vuosia sitten, voi tuntua vaikealta puhaltaa vanhaa kipinää liekkeihin. Sivuston haastattelemat seksiterapeutit kertovat kuitenkin, miten tyypillisimmät seksittömään liittoon johtaneet ongelmat voi ratkaista.

Oliko seksi huonoa?

Seksi- ja parisuhdeterapeutti Stephen Snyder selittää, että jos seksi on huonoa, eikä siitä keskustella, sen harrastaminen tuppaa loppumaan.

– Ehkä sinun piti teeskennellä orgasmi tai et kyennyt kommunikoimaan, mitä tarvitsit. Ehkä sinusta tuntui epäonnistuneelta tai kumppanisi sai sinut tuntemaan olosi sellaiseksi. On miljoona asiaa, jotka voivat mennä pieleen, kun pariskunta on alasti yhdessä, Snyder selittää.

Mikä ratkaisuksi? Ole rehellinen ja kommunikoi siitä, mitä haluat makuuhuoneessa. Älä ole tuomitseva äläkä aggressiivinen, kun otat makuuhuoneen ongelmat puheeksi kumppanisi kanssa. Jos kommunikaatio ei ole vahvuutesi, Snyder suosittelee seksiterapeuttia.

Parisuhde- ja seksiterapeutti Susan Wenzel lisää, että tilanteessa voisi olla hyödyllistä miettiä seksin määritelmät uudelleen. Seksin kun ei tarvitse olla pelkkää perinteistä yhdyntää. Seksilelut, käsien ja suun käyttö sekä halailu ovat kaikki asioita, joita ei kannata jättää leikin ulkopuolelle.

Onko seksielämäsi tylsää?

Huonon seksin ja tylsän seksin välillä on eroa. Huonoa seksi on silloin, kun sinä tai kumppanisi teette jotain, mistä toinen ei pidä. Tylsä seksi on yleensä sitä, että tehdään samaa asiaa kerta toisensa perään saman henkilön kanssa. Silloin kyllästyminen on melkein takuuvarmasti edessä. Käy siis samalla tavalla kuin huononkin seksin kanssa: jos et ota puheeksi sitä, että seksi samaan tyyliin joka lauantai on mielestäsi tylsä kaava, seksi saattaa pian loppua kokonaan. Miksi sitä harrastaisi, kun ei se tunnu missään?

Mikä ratkaisuksi? Ei liene yllättävää, että asiantuntijat suosittelevat uusia tapoja seksielämän piristykseksi. Seksivälineet, parisuhteen muuttaminen avoimeksi, uudet seksiasennot, tuhmien puhuminen, esileikin parantaminen, tuhmien viestien lähettely, rajummat seksileikit... Kannattaa kokeilla, mitkä jutut sopisivat juuri teidän seksielämäänne piristämään.

Onko avioliitossa jotain muuta vialla kuin seksi?

Jos et tunne henmkistä yhteyttä kumppaniisi makuuhuoneen ulkopuolella, on vaikea löytää yhteyttä seksinkään aikana, Wenzel muistuttaa. Toinen teistä voi tuntea olonsa laiminlyödyksi ja aliarvostetuksi tai voi olla tunne siitä, ettei ole haluttu kumppanin silmissä.

Mikä ratkaisuksi? Tehkää töitä liittonne eteen. Wenzel huomauttaa, että seksielämässä tuskin näkyy muutosta, ellei avioliiton ratkaisemattomia ongelmia ja katkeruuden aiheita ratkaista ensin. Jos kommunikaatio takkuilee, tässäkin tapauksessa kannattaa suunnata yhdessä terapeutin pakeille.

– Eivät kaikki avioliitot ole korjattavissa. Mutta avioliitot kukoistavat toivosta. Tarvitsette optimismia tulevaisuudestanne yhdessä, jos haluatte olla jatkossakin fyysisesti läheisiä, Snyder sanoo.

Onko mitään järkeä edes yrittää?

Mielessä voi käydä, kannattaako kuihtunutta suhdetta edes yrittää elvyttää. Snyder arvioi, että merkittävä määrä seksittömiä liittoja päättyy eroon, mutta tarkkoja lukuja on vaikea antaa. Avioliiton päättymiseen kun vaikuttavat niin monet muutkin syyt.

On myös hyvä muistaa, että seksitön liitto on huono asia vain silloin, jos toisella teistä on vielä halua seksiin. Jos seksittömyys sopii molemmille, ongelmaa ei ole. Jälkimmäisessä tilanteessa Wenzel kuitenkin suosittelee yhteistä, dopamiinia vapauttavaa harrastusta, kuten yhteisiä treenisessioita.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja