Mainos

Omistusasunnossa asuvilla jää käteen tuplasti enemmän kuin vuokra-asunnossa asuvilla – vuokralla asuvat tienaavat vähemmän

Omistusasunnossa asuvilla jää enemmän rahaa käteen kuin vuokralla asuvilla, ilmenee tuoreesta tilastosta.

Kun asumiskustannukset on laskettu pois, omistusasunnoissa asuvat tienaavat kaksi kertaa sen minkä vuokralla asuvat kotitaloudet. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen tänään julkaisemasta uudesta tulonjakotilastosta.

Tuloero ei ole sanottavasti muuttunut viime vuosina. Omistusasunnoissa ja vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien reaalinen tulotaso oli vuonna 2017 noin 3 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014. Asumiskustannusten jälkeinen reaalinen tulotaso oli omistusasunnoissa yli 4 prosenttia ja vuokra-asunnoissa asuvilla kotitalouksilla yli 5 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014.

Vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulotason kasvu taittui heikosti vuonna 2017. Heillä suotuisa tulokehitys oli seurausta edeltäviltä vuosilta. Omistusasunnoissa asuvien asumiskustannusten jälkeiset tulot kasvoivat vuonna 2017 sekä asuntovelkaisilla että velattomilla kotitalouksilla.

Tulotaso alempi, asuminen vie tuloista enemmän

Vuonna 2017 kaikkien kotitalouksien ekvivalentti käytettävissä oleva rahatulon mediaani oli 23 000 euroa ja asumiskustannusten jälkeen 18 900 euroa.

Vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulotaso oli alempi ja asumiskustannukset veivät tuloista enemmän kuin kotitalouksilla keskimäärin. Heillä mediaanitulo oli vuonna 2017 noin 17 600 euroa ja asumiskustannusten jälkeen noin 11 600 euroa.

Pienituloisiin lukeutuvista omistusasunnoissa asuvien tulotaso oli vain hieman korkeampi (5 prosenttia) kuin vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien.

Asumiskustannusten maksamisen jälkeen pienituloisten, omistusasunnoissa asuvien kotitalouksien mediaanitulo oli vuonna 2017 noin puolet (53,1 prosenttia) ja vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien noin kolmanneksen (34,5 prosenttia) kaikkien kotitalouksien mediaanitulosta. Vuodesta 2014 pienituloisten, omistusasunnoissa ja vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulot kasvoivat 1–2 prosenttia. Tulokehitys oli heikompaa kuin koko kotitalousväestössä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja