Omakotitalo tilaelementeistä

Yksi Heinolan asuntomessualueella jo valmiina seisova talo on rakennettu valmiiksi sisustettuina tilaelementteinä ja toimitettu avaimet käteen periaatteella. "Hyvin useinhan messuilla on tapana se, että talotehtaat tuovat esille erikoisia ratkaisuja, joita loppujen lopuksi toimitetaan asiakkaille ehkä yksi tai kaksi kappaletta. Me halusimme tuoda esille nimenomaan sitä kotia, mitä teemme vakiona ja joka sopii hyvin monelle suomalaiselle rakentajalle niin kustannuksiltaan kuin rakentamistavaltaan," painottaa Jouni Mäki Finndomo Oy:stä.

Näin valmistajan edustaja. Mutta miksi tähän ratkaisuun päätyi talon valinnut asukas - kysyimme tätä Marko Kaukoselta: "Ensiksi täytyy miettiä mitkä ovat ne omat resurssit, taidot ja kyvyt joilla pystyy viemään omakotitaloprojektia läpi. Pitkään harkittuamme päädyimme tähän valmiskotiin. Valinta on osoittautunut meille sopivaksi - saatiin oma koti helposti.

Ratkaisevaa helppouden lisäksi oli se, että tiesimme kustannukset jo etukäteen. Mitään ongelmia ei ole ollut; kaikki on tullut ja mennyt kuten sovittiin. Yhtenä syynä on varmasti se, että sopimukset tehtiin tarkkaan paperille ja kumpikin osapuoli on pitänyt niistä kiinni. Perustukset tehtiin kesällä hyvissä ajoin ja paketti tuli tontille syyskuussa. Jo siinä jäi hyvin taukoa - perustukset odottivat valmiina talopakettia. Sittenhän se meni hyvin nopeasti: tähän tuli kolme lohkoa ja sehän oli oikeastaan yksi työpäivä kun talo oli harjakorkeudessaan. Alakerta oli 99 prosenttisesti valmis ensimmäisenä päivänä."

Valmistalokonsepti perustuu tiettyyn määrään valmiita vaihtoehtoja, joihin voi valita runsaasti sisustusmateriaalivaihtoehtoja. Niitä oli niin paljon, että itse valinnantekovaiheessa oli tulla runsauden pulaa erityisesti värien suhteen, kertoo Kirsi Kaukonen:

"Lopulta materiaalien päättämisessä kului yksi ilta. Kävimme talotehtaalla ja myös keittiökalusteet käytiin valitsemassa paikan päällä. Nyt kun koti on valmis, meillä on hyvää aikaa suunnitella sisustusta. ja malttamattomana tietysti odotetaan lumien sulamista, jotta päästäisiin pihatöihin."

Tilaelementtiratkaisu ei suinkaan rajoitu vain yksittäisiin omakotitaloihin. Sillä on toteutettu kokonaisia asuinalueita. Tuorein esimerkki on Kirkkonummella sijaitseva Sundsberg, jonne tulee kaikkiaan peräti 1000 asuntoa. Tällä hetkellä 150 taloa on tehty valmiiksi ja joka viikko nousee kaksi lisää. Se on vaikuttava osoitus siitä, kuinka tehokkaasti pienellä työntekijämäärällä pystytään paikanpäällä valmistamaan asunnot avaimet-käteen-asteelle saakka.

Tilaelementtirakentaminen taitaakin olla ylivoimaisesti paras tapa ratkaista rakentamisen pysyväisongelmat - laatu, aikataulut ja taloudellisuus.

(JKA 4.4.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja