Omaiset: Marcuksen, 35, elämä päättyi poliisiputkassa väärinkäsitykseen – tulkittiinko epilepsiasekavuus riehumiseksi?

Erikoinen tapahtumaketju johti 35-vuotiaan helsinkiläisen Marcus Söderströmin kuolemaan Pasilan poliisivankilassa toukokuun lopussa. 

Helsingin poliisi tiedotti maanantaina 27. toukokuuta, että noin 35-vuotias mies oli menehtynyt elvytysyrityksistä huolimatta aamupäivällä Pasilan poliisivankilassa.

Tuo mies oli Marcus. Tiedotteessa ei mainittu syytä sille, miksi Marcus oli mennyt elottomaksi. Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii parhaillaan, onko Marcuksen kuolemassa syytä epäillä rikosta.

MTV:n tietojen mukaan Marcus sai suihkussa sairauskohtauksen ja meni tajuttomaksi.

Marcuksen sisko Henna Söderström epäilee, että Marcuksen sairauskohtauksiin liittyvä sekavuus tulkittiin poliisivankilassa aggressioksi. Omaiset uskovat, että Marcus kuoli voimankäytön seurauksena. 

Henna Söderström ja hänen puolisonsa Sami Urtamo ovat molemmat erikoislääkäreitä. Söderström on sydän- ja rintaelinkirurgi ja Urtamo sydänanestesialääkäri.

Söderströmien perheellä on rankka historia, sillä Henna ja hänen kaksi pikkuveljeään menettivät vanhempansa nuorina. 

– Juhannuksen jälkeen hautaamme Marcuksen. Ilman tätä kaikkea tapahtunutta veljeni olisi elossa. Emme aio olla hiljaa tästä tai antaa minkään tahon lakaista tätä maton alle, Söderström sanoo.

Tämä juttu perustuu Marcuksen omaisten, kiinnioton silminnäkijöiden haastatteluihin, MTV Uutisten hallussa oleviin asiakirjoihin ja noin kymmeneen videoon Rastilan metroaseman tapahtumista. Videot ovat Marcuksen ystävien ja sivullisten kuvaamia.

MTV ei julkaise silminnäkijöiden nimiä aiheen arkaluontoisuuden takia.

Suunsoittoa metrossa

Marcuksen kuolemaan johtanut tapahtumaketju sai alkunsa toukokuun viimeisen viikonloppuna. 

Lauantaina 25. toukokuuta Marcus oli puolisonsa ja muutaman ystävänsä kanssa Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa. Seurue suuntasi klo 21 aikoihin kohti Rastilaa, jossa Marcus asui puolisonsa kanssa.

Seurueen jäsenet kertovat MTV:lle olleensa hieman hiprakassa ja kuunnelleensa metrossa musiikkia.

Yhtä pysäkkiä ennen määränpäätä, Puotilan asemalla, metroon nousi kaksi Palmian järjestyksenvalvojaa. Metromatka välillä Puotila-Rastila kestää kaksi minuuttia.

Marcuksen ystävät kertovat, että saivat järjestyksenvalvojilta käskyn hiljentää musiikin, minkä he tekivät. Metrokäytävän keskitolppaan nojaillutta Marcusta järjestyksenvalvojien nihkeily kuitenkin harmitti, ystävät kuvailevat.

– Marcus sanoi heille tyhmiä juttuja, että mene kotiin kasvamaan ja sellaista. Samassa metro pysähtyi ja heilahti. Marcus horjahti joko vahingossa tai tahallaan toista järkkäriä vasten, ystävä kuvailee MTV:lle.

– Hyvä, että hän kosketti järjestyksenvalvojaa. Tuntuu, että he vain odottivat syytä käydä kiinni, vaikka sen olisi voinut ottaa ihan huumorillakin.

Silminnäkijöiden mukaan tilanne eskaloitui ja järjestyksenvalvojat kävivät Marcukseen käsiksi.

– Siinä tilanteessa ei annettu vaihtoehtoja. Meidän kanssamme ei käyty rauhallista keskustelua, että mikä homma. Tilanne vaan räjähti käsiin, Marcuksen naisystävä kuvailee MTV:lle.

Palmia kertoi aiemmin MTV:lle, ettei sen metropartiolla ollut yrityksen johdon käsityksen mukaan tilanteesta muuta ulospääsyä kuin voimankäyttö.

"Älä suihkuta muhun mitään"

Rastilan metroaseman laiturilla järjestyksenvalvojat painoivat Marcuksen maahan. Videoilta näkyy, miten Marcus rimpuili voimakkaasti heidän otteessaan. 

– Rakas rauhoitu nyt, niin päästään kotiin, naisystävä huutaa videolla Marcukselle.

– Mä en ole tehnyt mitään, Marcus vastaa videolla.

Marcuksen ystävät kuvasivat tilannetta kännyköillään. Myös sivulliset alkoivat kuvata tapahtumia.

Videoilta näkyy, miten Marcus rimpuili itsensä vapaaksi ja järjestyksenvalvoja ryhtyi suihkuttamaan häntä pippurikaasulla. Videoilla Marcus väisti kaasua taaksepäin ja horjahti liikkeellä olevaa metroa vasten. Ohikulkija yritti työntää järjestyksenvalvojaa taaksepäin ja rauhoitella tilannetta.

Videolla järjestyksenvalvojat yrittivät estää kuvaamisen.

– Vittu sä oot pelle, älä suihkuta muhun mitään, yksi kuvaajista huutaa videolla.

Silminnäkijöiden mukaan pippurikaasua osui useisiin sivullisiin.

– Varmaan kymmenen ihmistä sai kaasua päälleen, vaikka me muut yritimme vain rauhoitella tilannetta, yksi silminnäkijöistä kuvailee tapahtumia MTV:lle.

Videoilta näkyy, miten järjestyksenvalvojat seurasivat Marcuksen seuruetta liukuportaille.

– Liukuportaiden luona meille tuntematon sivullinen mies kävi lopulta käsiksi järjestyksenvalvojiin, kun he retuuttivat (Marcuksen naisystävän nimi), yksi seurueen jäsen kertoo MTV:lle.

Videoiden perusteella kyseinen mies kuristi toista järjestyksenvalvojista. Tiettävästi häntä ei kuitenkaan otettu kiinni.

Järjestyksenvalvojat seurasivat seuruetta ulkona parinsadan metrin matkan. Avuksi tuli toinen järjestyksenvalvojapari.

Videoilta näkyy, miten järjestyksenvalvojat ottivat Marcuksen ja hänen naisystävänsä kiinni. Naisystävän kasvot olivat oranssina pippurikaasusta. Yhden järjestyksenvalvojan nenä alkoi vuotaa verta. 

Silminnäkijöiden mukaan tilanne päättyi siihen, että poliisit veivät Marcuksen ja hänen naisystävänsä eri autoissa putkaan Pasilan poliisitalolle.

"Terveystarkastusta minulle ei tehty"

MTV julkaisee Marcuksen terveystietoja omaisten luvalla, koska heidän mukaansa tiedot selventävät sitä, mihin Marcus todennäköisesti kuoli.

Omaisten mukaan Marcus Söderström kärsi selkäongelmista. Hänen selkänsä oli leikattu viisi kertaa, viimeksi viime syksynä. Hän söi vahvoja hermokipulääkkeitä selän jatkuvaan kiputilaan.

– Muutama vuosi sitten Marcuksella diagnosoitiin epilepsia. Kohtauksia laukaisi esimerkiksi kipulääkityksen purkaminen, kun Marcus vähensi selkäongelmiin määrättyä lääkitystään, Henna Söderström kertoo.

Marcukselta oli viety epilepsian takia ajo-oikeus. Hänen epilepsiaansa kuului kohtausten jälkeinen sekavuus. Epilepsialiiton mukaan epilepsia on sairautena yksilöllinen ja tajunnanhämärtymiskohtausten aikana epileptikko ei ole tietoinen ympäristöstään, mikä voi aiheuttaa vaaraa hänelle itselleen tai muille henkilöille.

– Marcuksen sekavuutta kohtausten jälkeen pahensi vieras paikka, esimerkiksi se, että hän oli ambulanssissa. Tällöin hän saattoi olla aggressiivinen, Marcuksen naisystävä kuvailee MTV:lle.

Naisystävä kertoo, että hänen oma pääsynsä poliisiasemalle kaasuttamisen jälkeen kesti kaksi tuntia. 

– Huusin kivusta, pippurikaasua oli silmissä, korvissa, kasvoissa ja joka puolella. Kukaan ei tarjonnut minulle vettä sen pois huuhtomiseksi, yritin itse pestä sitä pois juomapullossa olleella vedellä, naisystävä kuvailee.

Naisystävän mukaan hänet kyytiin poiminut poliisipartio kävi vielä selvittämässä asiaa Rastilan metroasemalla, jossa häntä seisotettiin käsiraudoissa 15–20 minuutin ajan.

– Poliisiasemalla pääsin suihkuun ja sain toiset vaatteet. Mutta kaasu oli jo polttanut joka paikan rikki. Mitään terveystarkastusta minulle ei tehty, joten en usko, että sitä tehtiin Marcuksellekaan, naisystävä sanoo.

Puolitoista vuorokautta poliisivankilassa

Pariskunnan yö kului poliisivankilassa. Naisystävän mukaan häntä kuulusteltiin ensimmäisen kerran seuraavana sunnuntaina iltapäillä. Häntä epäillään järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja pahoinpitelystä.

– En ole pahoinpidellyt ketään. Kun järjestyksenvalvojat ottivat minut kiinni, en nähnyt mitään kaasun takia. Huidoin ja rimpuilin irti heidän otteestaan, naisystävä sanoo MTV:lle.

Pariskuntaa pidettiin poliisivankilassa puolitoista vuorokautta. MTV:llä on naisen pidättämispäätös hallussaan. Siihen pidättämisen syyksi on kirjattu epäily siitä, että vapaana ollessaan hän vaikeuttaisi asian selvittämistä vaikuttamalla rikoskumppaneihinsa.

Maanantaina kello 13 aikoihin naisystävää kuulusteltiin uudestaan ja hänelle ilmoitettiin, että hän pääsee vapaaksi. Naisystävä ei tässä vaiheessa tiennyt, että Marcus oli jo kuollut poliisivankilassa.

"Suihkussa veljeni meni tajuttomaksi"

Henna Söderströmin ja hänen puolisonsa Sami Urtamon kasvoja varjostaa suru, kun he istuvat MTV:n toimituksessa kertomassa Marcuksen kuolemasta.

Omaisilla ei ole ensikäden tietoa Marcuksen kohtalosta sen jälkeen, kun poliisi otti hänet huostaansa.

– Kaikki veljeni kuolemaan johtaneista tapahtumista kertomamme tieto on peräisin silminnäkijöiltä, oikeuslääkäriltä ja asiaa tutkivalta poliisilta, Söderström korostaa.

Siskon mukaan asiaa tutkiva poliisi on kertonut hänelle, että maanantaiaamuna Marcukselle tarjottiin putkassa aamupalaa. Marcus kieltäytyi ateriasta ja valitteli huonoa oloa. Paikalle kutsuttiin sairaanhoitaja, joka saatteli Marcuksen suihkuun.

– Suihkussa veljeni meni tajuttomaksi. Kun hän virkosi, hän alkoi poliisivankilan henkilökunnan mukaan yhtäkkiä riehua. Henkilökunta oli oman kertomansa mukaan "kovaa voimaa käyttäen" pakottanut hänet maahan, raudoittanut hänen kätensä selän taakse ja painanut hänet vatsalleen maahan, Henna Söderström kuvailee.

– Hän meni siinä tilanteessa elottomaksi.

MTV:n tietojen mukaan paikalle hälytetty ensihoito löysi Marcuksen lattialta vatsallaan makaamasta elottomana ja yhä raudoitettuna. MTV:n tietojen mukaan ensihoito elvytti Marcusta noin 20 minuuttia tuloksetta, muttei löytänyt Marcuksesta enää missään vaiheessa elonmerkkejä.

Omaiset sanovat asiaa tutkivan poliisin kertoneen heille, ettei Pasilan poliisivankilassa ole kameroita suihkutiloissa. Käytävällä oli kameravalvonta, mutta Marcus vietiin kuolleeseen kulmaan. Tilanteesta ei omaisten käsityksen mukaan ole siis valvontakameratallenteita.

Tulkittiinko sairaus riehumiseksi?

MTV:n tietojen mukaan ensihoito intuboi Marcuksen ja sydänsähkökäyrässä ensirytmi oli asystole, eli Marcuksen sydämessä ei ollut sähköistä aktiviteettia. Myös ultraäänitutkimuksen mukaan hänen sydämensä oli täysin mykkä.

Omaiset epäilevät, että Marcus sai suihkussa epilepsiakohtauksen. Hän sai kohtauksia, jos hänen kipulääkitystään vähennettiin. Omaiset eivät tiedä, saiko Marcus kipulääkkeitään poliisin pidätyksen aikana. 

MTV:n tietojen mukaan poliisivankilassa Marcuksen epäiltiin kärsineen vieroitusoireista ennen tajunnanmenetystään. Tämä voi viittata siihen, ettei hän ollut saanut lääkärin hänelle määräämiä voimakkaita kipulääkkeitä.

Asiaa tutkiva poliisi on kertonut omaisille, että paikalla oli kaksi sairaanhoitajaa. Omaisten käsityksen mukaan he eivät ilmeisesti tunnistaneet sairauskohtausta.

Omaiset uskovat, että poliisivankilan henkilökunta tulkitsi epilepsiakohtauksen jälkeisen sekavuuden riehumiseksi.

Useiden eri lääketieteellisten lähteiden mukaan sairauskohtaus nostaa hiilidioksidin määrää veressä. Sitä lisää myös voimankäytön aiheuttama adrenaliinimyrsky, kun ihminen kiihtyy ja on hädissään. 

Tällöin ihmisen olisi hengitettävä tiheästi, jotta hän saa hiilidioksidin ulos kehostaan.

– Kun ihminen pakotetaan kädet selän takana vatsalleen makaamaan ja häntä pidetään siinä, hänen on fyysisesti mahdotonta hengittää riittävän tiheästi, Söderström kuvailee.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan tämä aiheuttaa äkkikuoleman riskin terveilläkin ihmisillä. 

– Veljeni sydämessä ei ollut mitään vikaa, eikä terve sydän pysähdy ilman syytä, Söderström sanoo.

Päinmakuuttaminen voi pysäyttää sydämen

Marcukselle tehtiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus. Omaisten suullisesti saaman alustavan lausunnon perusteella ruumiinavauksessa ei löytynyt ilmeistä kuolinsyytä. Oikeustieteelliset selvitykset ovat yhä kesken.

– Pidän todennäköisenä, ettei ilmeistä kuolinsyytä tule löytymäänkään. Käsitykseni on, että kerrottujen tapahtumien perusteella veljeni kuoleman aiheutti poliisivankilassa tapahtuneesta voimankäytöstä ja kädet selän taakse sidottuna vatsallaan makuuttamisesta seurannut hengityksen sekä verenkierron estyminen ja siitä seurannut elimistön happamoituminen, Söderström sanoo. 

– Nämä tekijät yhdessä voivat pysäyttää terveenkin sydämen. Vastaavissa tapauksissa ei lääketieteellisen kirjallisuuden mukaan usein löydy kuolinsyytä ruumiinavauksessa. Tällöin kuolinsyy on tukehtuminen, kuten poliisin voimankäytön seurauksena kuolleella George Floydilla.

Kuolinmekanismi on tällöin eri kuin fyysisen voiman aiheuttamassa hengitysteiden tai rinnan rutistumisessa. Tukehtuminen johtuu siitä, että veressä on liian vähän happea.

Poliisivankilassa työskentelee sekä poliiseja että vartijoita. MTV:llä ei ole tiedossa, kumpaan ammattikuntaan kuuluvat raudoittivat Marcuksen.

Äkkikuolemariski on tunnistettu

Tummaihoinen Floyd kuoli Yhdysvalloissa toukokuussa 2020 lähes tasan neljä vuotta aiemmin kuin Marcus menehtyi Pasilan poliisivankilassa.

Tammikuussa 2023 Espoossa sijaitsevassa kauppakeskus Isossa Omenassa henkensä menetti järjestyksenvalvojien ja vartijan retuuttama 35-vuotias nainen. Myös häntä makuutettiin vatsallaan kädet selän taakse raudoitettuna lattialla, kunnes hänen sydämensä pysähtyi.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päätti keskiviikkona, etteivät turva-alan työntekijät aiheuttaneet voimankäytöllä naisen kuolemaa Isossa Omenassa. Syyttäjä on eri mieltä ja aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Lääkärilehti julkaisi Isossa Omenassa tapahtuneen kuoleman jälkeen artikkelin siitä, että Niuvaniemen psykiatrisessa sairaalassa päinmakuuttamisesta luovuttiin kokonaan jo vuonna 2013 kansainvälisissä tutkimuksissa ilmenneen kyseiseen rajoittamiskeinoon liittyvän äkkikuolemariskin takia.

George Floydin kuoleman jälkeen Yhdysvalloissa tutkittiin, mihin poliisin voimankäytön tai suoranaisen poliisiväkivallan seurauksena menehtyneet ihmiset oikeastaan kuolivat.

– Suurimmalla osalla ei todettu ruumiinavauksessa selvää kuolinsyytä. 38:sta 22:lla alkurytmi oli asystole ja vain 10 prosenttia sai rytmihäiriön, joka voisi viitata sydänvikaan, Söderström selittää näyttäen lääketieteellistä artikkelia.

– Suomessa vastaavaa tutkimusta ei ole tehty.

Omaiset haluavat oikeutta

Omaiset haluavat tuoda 35-vuotiaan Marcuksen kuolemaan johtaneet tapahtumat julkisuuteen saadakseen oikeutta. 

Henna Söderströmillä on jäljellä lapsuudenperheestään yksi veli. Sisarusten isä kuoli aivoverenvuotoon, kun sisarukset olivat pikkulapsia. Äidin vei syöpä, kun sisarukset olivat teini-iässä.

– Marcus oli sairauslomalla selkänsä takia, mutta opiskeli parhaillaan nuoriso-ohjaajaksi, koska hänen mukaansa eräs Seppo pelasti huostaanoton jälkeen hänen elämänsä. Hänkin halusi olla Seppo joillekin muille huostaanotetuille nuorille, Söderström kertoo.

– Haaveilimme Marcuksen kanssa yhteisen nuorisokodin perustamisesta Sipooseen. 

Erikoislääkäreinä työskentelevät Henna Söderström ja hänen puolisonsa Sami Urtamo arvostelevat Pasilan poliisivankilan tapahtumien lisäksi myös voimankäyttöä Rastilan metroasemalla. He pitävät naurettavana, että ihmisten pitää alistua minimaalisen lyhyen koulutuksen saaneiden järjestyksenvalvojien ja vartijoiden perusteettomaan mielivaltaan, jotta eivät syyllisty rikokseen.

– Varmasti itsekin vastustaisin, jos minut painettaisiin maahan perusteetta, Urtamo sanoo MTV:lle.

– Mitä sitten, kun otsikoissa lukee "39-vuotias sydänkirurgi kuoli voimankäytön seurauksena poliisin putkassa?" Sosiaalisesta statuksestako se on kiinni, silloinko yhteiskunta vasta havahtuisi, että nyt tässä systeemissä täytyy olla jotakin vialla? Söderström kysyy.

Kuolema poliisitutkinnassa

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii parhaillaan, onko Marcuksen kuolemasta Helsingin poliisin huostassa syytä aloittaa rikostutkinta. Tutkintaa vetää aluesyyttäjä Mari Eerola Valtakunnansyyttäjän toimistosta.

Eerola ei kommentoinut tapahtumia MTV:lle vedoten tutkinnan keskeneräisyyteen. 

MTV on toimittanut Helsingin poliisille yksityiskohtaisesti kaikki tähän juttuun haastateltujen henkilöiden keskeiset väitteet, jotka koskevat Helsingin poliisin väitettyä toimintaa.

Helsingin poliisi lupasi MTV:lle kommentit asiasta, mutta perui lupauksensa, kun aihe nousi otsikoihin muualla mediassa.

Länsi-Uudenmaan poliisissa putkakuoleman kanssa samaan tutkintakokonaisuuteen on liitetty myös metron ja Rastilan metroaseman tapahtumat, joiden seurauksena Marcus ja hänen naisystävänsä toimitettiin Helsingin poliisin putkaan. 

Myös järjestyksenvalvojien toiminnasta metrossa ja Rastilan metroasemalla on tehty rikosilmoitus.

Lisäksi Marcuksen pidättämisen perusteista Helsingin poliisissa on tehty rikosilmoitus. Perheen juristi on kertonut MTV:lle, että hänen käsityksensä mukaan Marcus olisi voitu päästää jo 12 tunnin jälkeen vapaaksi, eikä viivyttää putka-aikaa 1,5 vuorokaudeksi.

Lue myös:

    Uusimmat