Jari Aarnioon liitetty ex-prostituoitu Saara löytyi kotoaan vaikeasti vammautuneena – lääkärit epäilivät pahoinpitelyä, mutta ketään ei syytetty mistään

1:11
Video: Esitutkintamateriaali näyttää, missä epäilty rikos tapahtui

Helsingin entiseen huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon liitetty entinen prostituoitu "Saara" löytyi viime syystalvella kotoaan vakavasti vammautuneena.

Nainen oli maannut vakavasti loukkaantuneena ja puoliksi tajuttomana kotonaan päiväkausia. Hänet vietiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, missä osa lääkäreistä epäili hänen joutuneen rikoksen uhriksi.

Keskusrikospoliisi tutki tapausta ensiksi pahoinpitelynä, sitten heitteillepanona. Syyttäjä päätti kuitenkin viime keväänä, että jutussa ei ole syytä epäillä rikosta ja asiassa tehtiin syyttämättäjättämispäätös.

Naapurit huolestuivat

Tuohon aikaan 48-vuotias Saara vietiin Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystykseen vuosi sitten marraskuun 1. päivän iltana. 

Häntä hoidettiin Taysin neurologian klinikalla 10 päivää, joista ensimmäiset kaksi päivää sokkihuoneessa. Sieltä hänet siirrettiin aivoverenkiertohäiriöyksikköön muutamaksi päiväksi.

Saara oli löydetty kotoaan 1. marraskuuta 2019 makaamasta sängyltä halvaantuneena ja tajunnaltaan alentuneena. Näkyviä vammoja hänellä ei ollut.

Saaran naapurit hälyttivät ambulanssin, koska he eivät olleet nähneet naista pitkään aikaan. Naapurit olivat menneet Saaran ovelle ja nähneet postiluukun kautta tämän makaamasta lähes tajuttomana sängyllä housut osittain laskettuna puolireiteen.

Ambulassin henkilökunnalle Saara kertoi joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi. Oman kertomansa mukaan hänet oli huumattu tuttavansa asunnossa, missä hän oli ollut iltaa viettämässä. Hänet kuljetettiin ambulanssilla Taysiin.

Laajoja aivoverenvuotoja

Sairaalassa Saaralla todettiin vasemman käden ja jalan halvaus, vasemman suupielen roikkuminen ja katseen pakkokääntö oikealle. Syyksi näille neurologisille oireille paljastui pään tietokonekuvauksessa laajoja aivoverenvuotoja.

Lisäksi hänellä todettiin mustelmia käsissä, käsivarsissa ja vasemmassa sääressä, painehaavaumia sekä nirhaumia ja naarmuja selässä ja vaikea kuivumistila.

Sairaalassa Saaralle tehtiin lukuisia tutkimuksia ja kuvauksia. Ensimmäisinä päivinä hoidossa keskityttiin tajunnantason seurantaan. Saara oli tuolloin hyvin väsynyt, mutta heräteltävissä.

Erikoislääkäri epäili mahdollista rikosta

Kaksi päivää myöhemmin Saaran sairaalassa tavannut neurologian dosentti ja erikoislääkäri totesi, että tällä oli täydellinen vasemman raajaparin halvaus, johon liittyi myös vahva neglect-oire, mikä tarkoittaa tarkkaavuuden häiriötä.

Lisäksi hänellä todettiin niskajäykkyyttä, minkä lääkäri arveli liittyvän aivoverenvuotoon.

Saara oli tuolloin voipunut ja unelias. Hän muisti vain vähän tapahtumista ennen sairaalaan joutumistaan.

Erikoislääkäri epäili sairauskertomusmerkintöjen perusteella Saaran joutuneen mahdollisesti rikoksen uhriksi.

Vuodosta voi jäädä pysyviä haittoja

Saara oli kertonut sairaanhoitajille, että hänet oli pahoinpidelty kotonaan ennen kuin ensihoitajat löysivät hänet. Neurologian erikoislääkäri ilmoitti asiasta poliisille.

Saarasta otettiin oikeuslääketieteelliset näytteet oikeuslääkärin pyynnöstä.

Poliisit kävivät haastattelemassa Saaraa 11. marraskuuta 2019 sairaalassa. Samana päivänä hänet siirrettiin Taysista Hatanpään sairaalan neurologiselle kuntoutusosastolle jatkohoitoon.

Joulukuun alussa yksi erikoislääkäri antoi vapaamuotoisen lausunnon poliisille Saaran vammoista.

Lääkäri totesi, että aivoverenvuoto on potentiaalisesti hengenvaarallinen, mutta kuvantamisen perusteella ei voida luotettavasti esittää, että vuoto olisi aiheutunut pahoinpitelystä tai muusta vastaavasta ulkoisesta traumasta.

– Vuodosta jää todennäköisesti jonkinasteista pysyvää haittaa, lääkäri kirjoitti lausunnossaan.

Henkeä uhkaava aivoverenvuoto

Toinen neurologian erikoislääkäri antoi lausunnon poliisille muutamaa päivää myöhemmin.

– Väkivaltaa ja pään traumaa aivoverenvuodon taustalla ei voida poissulkea, joten tämä on mahdollista. Potilaan aivoverenvuoto oli henkeä uhkaava, lääkäri kirjoitti.

Saaraa tutkittiin myös seksuaalirikoksiin erikoistuneessa Seri-tukikeskuksessa, jonka lääkärit niin ikään antoivat lausunnon naisen näytteistä.

– Seksuaaliväkivallan mahdollisuutta vamman aiheuttajana ei voida poissulkea. Löydökset eivät yksiselitteisesti tue eivätkä poissulje seksuaali- tai pahoinpitelyrikosta, erikois- ja oikeuslääkärit kirjoittivat marraskuun lopussa 2019 antamassaan lausunnossa.

Avun saaminen kesti pitkään

Keskusrikospoliisi tutki tapausta ensin epäiltynä pahoinpitelynä, mutta esitutkinnan perusteella rikosnimikkeeksi muuttui heitteillepano. Rikoksesta epäiltiin kahta miestä ja yhtä naista, joiden seurassa Saara oli viettänyt iltaa ennen tajuttomuusjaksoa kotona.

Miehet olivat pari päivää kiinniotettuina rikosepäilyn vuoksi. Poliisi epäili, että pahoinpitelyn lisäksi oli tapahtunut huumeiden käyttörikoksia.

Tutkinnassa selvisi, että Saara oli maannut asunnollaan useita päiviä lähes tajuttomana. Poliisi selvitti, että avun saamisen pitkittyminen saattoi vaikuttaa Saaran vammojen laatuun tai vakavuuteen.

Lääkäri totesi tammikuussa antamassaan lausunnossa poliisille, että välittömillä hoitotoimenpiteillä olisi voitu estää Saaran makuuhaavat ja kuivuminen, mutta siitä ei ole tietoa, olisiko sillä pystytty estämään aivoverenvuodot.

Vuotojen syy ei koskaan selvinnyt, joten lääkärien oli mahdotonta arvioida, milloin ne olivat tarkkaan tapahtuneet ja olisiko niitä voinut estää nopeammalla hoitoonpääsyllä.

Tammikuussa jatkokuntoutuksen jälkeen Saara oli kuntoutunut sen verran, että hän pystyi liikkumaan itsenäisesti pyörätuolilla ja kävelemään avustetusti kepin kanssa.

Saaran vasemman puoleinen halvausoireisto on kuitenkin lääkärin arvion mukaan suurella todennäköisyydellä pysyvä.

Kolmikko epäiltynä

Esitutkinnassa selvisi, että Saara oli mennyt toisen rikoksesta epäillyn miestuttunsa luo 24. lokakuuta 2019 illalla. Mies oli kutsunut Saaran luokseen auttamaan häntä siivouksessa.

Mies asui samassa pihapiirissä ja esitutkinnassa Saara kuvaili seurueen olevan juoppoja.

– Ne joi siinä pihalla joka päivä. Oon ollut niitten kuskinakin, kun ne on aina kännissä, Saara kertoi poliisille.

Kun Saara meni miehen luo, asunnossa oli toinenkin mies ja myöhemmin paikalle saapui myös nainen. Tätä kolmikkoa epäiltiin esitutkinnassa Saaran heitteillepanosta.

Saara oksenteli

Saara siivosi ensin asunnossa, mutta sitten hän oli alkanut oksennella, eikä mikään neste pysynyt hänen sisällään. Miesten mukaan Saara ei vaikuttanut päihtyneeltä eikä huonovointiselta, kun he siivosivat.

Saara itse kertoi poliisille kuulusteluissa, että toinen miehistä oli pistänyt häneen neulan, minkä jälkeen hänelle tuli huono olo ja muistikuvat katkesivat.

Jossain vaiheessa iltaa Saara sanoi muille, että hän ei tunne jalkojaan. Hän kertoi myös, että vastaavanlaista oli käynyt aiemminkin. Muuten hän vaikutti voivan normaalisti.

Saara pyysi miehiä auttamaan hänet käsivarsista tukien asuntoonsa, minkä he tekivätkin. Saara kielsi heitä soittamasta ambulanssia ja sanoi soittavansa itse apua, jos sitä tarvitsisi. Saara jäi makaamaan asuntonsa ilmapatjalle, kun miehet lähtivät.

Jalat eivät kantaneet

Mies, jonka asunnossa Saara oli kyläillyt, kertoi poliisille, että he käyttivät hänen luonaan amfetamiinia. Miehen mukaan käytön jälkeen Saara oli aluksi ollut normaali ja siivoillut.

Jonkin ajan kuluttua Saara muuttui kuitenkin sekavaksi ja makasi vain sohvalla. Toinen mies näki Saaran oksentelevan.

Myöhemmin miehet kantoivat Saaran lähistölle kotiinsa.

– Hän oli ihan vetämättömissä ja jouduimme häntä (toisen miehen) kanssa käytännössä kantamaan välissämme, hänen omat jalkansa eivät kantaneet ollenkaan, illan isäntä kertoi poliisille.

Miehen mukaan he jättivät Saaran asuntoonsa sängylle makaamaan eivätkä he riisuneet tätä lainkaan. Saara ei puhunut mitään, kun häntä vietiin kotiinsa.

Miehet kiistivät syyllistyneensä pahoinpitelyyn tai heitteillepanoon, mutta illan isäntänä toiminut mies myönsi poliisille käyttäneensä huumeita. Asunnosta löytyneet huumeiden käyttövälineet olivat hänen jäljiltään.

– En katso, että olisin jättänyt ketään heitteille. Olen sitä mieltä, että Saara oli siinä kunnossa, että hän olisi selvinnyt siitä aamuksi ja veimme hänet kotiin nukkumaan, hän sanoi tutkinnassa.

Ristiriitaisia puheita huumeista

Miehen mukaan hänelle tai toiselle miehelle ei aiheutunut mitään erikoisia oireita kyseisestä amfetamiinista.

Toinen mies kiisti edes käyttäneensä amfetamiinia eikä hän ollut nähnyt Saarankaan ottaneen mitään huumeita. Samaa sanoi myös asunnossa ollut nainen.

– Mun mielestä hoidettiin toi homma kyllä hyvin, että saatettiin Saara siihen himaan turvallisesti ja se jäi ihan asiallisesti siihen sängylle kyljelleen, toinen epäillyistä miehistä kertoi poliisikuulusteluissa.

Miehen mukaan he eivät missään vaiheessa miettineet ambulanssin soittamista.

– En ainakaan omalta kohdalta kokenut, että olisi tarvinnut ambulanssia siihen tilata, kun ei se (Saara) siinä kunnossa mun mielestä ollut.

– En ole omasta mielestäni syyllistynyt mihinkään. Siinähän päinvastoin autettiin toista ja hoidettiin se kotiin sänkyynsä asiallisesti. Se on pois laskuista, että jollekin olisi väkisin annettu jotain huumausainetta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:09
Katso videolta miten Jari Aarnio kommentoi Volkan Ünsalin murhaan liittyvää syytettään medialle alkusyksystä. Ünsal murhattiin Saaran asunnossa Vuosaaressa.

"Ambulanssia ei tarvittu"

Asunnon haltijan mukaan seurue oli pohtinut jossain vaiheessa iltaa ambulanssin soittamista Saaralle, mutta niin ei kuitenkaan tehty. Saarakin kielsi tekemästä niin.

– Minun mielestäni Saaran kunto oli sellainen, että ambulanssia ei tarvittu, vieraana ollut mies kertoi poliisille.

Miesten seurassa olleen naisen mukaan Saara jäi omalle asunnolleen suhteellisen hyvässä kunnossa.

– Hän oli koko ajan tajuissaan ja puhui ihan selvästi. Kukaan heistä ei vaikuttanut edes päihtyneeltä, nainen kertoi ja kiisti nähneensä minkäänlaista huumeidenkäyttöä asunnolla.

Nainen ei olisi oman kertomansa mukaan edes hyväksynyt huumeidenkäyttöä.

Makasi asunnossa yli viikon

Illan isäntänä toiminut mies lähetti Saaralle kaksi viestiä seuraavana päivänä, mutta Saara ei vastannut kumpaankaan.

Mies palautti kahden päivän kuluttua vielä Saaralta jääneen kengän tämän postiluukusta, koska nainen ei soitteluista huolimatta avannut ovea.

Kenkä jäi postiluukun väliin, kun se ei mahtunut kokonaan raosta sisään.

Tutkinnan perusteella Saara makasi asunnossaan peräti 8 päivää.

Naapurissa asuva mies oli alkanut ihmetellä, kun Saaraa ei näy eikä kuulu. Usein he kuitenkin tapasivat pihalla tupakalla.

Naapuri meni toisen miehen kanssa Saaran ovelle 1. marraskuuta illalla, jolloin he näkivät raollaan olleesta postiluukusta Saaran makaamassa asunnossaan ilmapatjalla.

Saara ei vastannut puhelimeen tai huuteluihin. Hän vain heikosti mumisi jotain.

Naapurit soittivat huoltomiehen ja ambulanssin paikalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ei muistikuvia tapahtumista

Saaran seuraavat muistikuvat ovat sairaalasta.

– Siinä on se lekuri vieressä ja kaikki se henkilökunta, mä ajattelin, että mitä helvettiä mulle on taas tapahtunut, hän kertoi mietteistään poliisille.

Saaraa hoidettiin pitkään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, jonka jälkeen häntä kuntoutettiin vielä Hatanpään sairaalassa. Hän pääsi muuttamaan uuteen asuntoon viime kevättalvella, mutta hän ei edelleenkään pysty toimimaan omin voimin. Asuinpaikassa ovat hoitajat ympärivuorokautisesti paikalla ja käytössä on hälytysranneke.

Saara on yhä osittain halvaantunut, mutta hän pystyy kävelemään lyhyitä matkoja. Henkilökohtainen avustaja käy päivittäin hänen luonaan ja fyysinen kuntoutus jatkuu yhä.

Syyttäjä päätti tämän vuoden maaliskuussa jättää syytteen jutussa nostamatta, koska syyttäjän mukaan ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja